Civiele Techniek  duaal hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Jij wilt de wereld duurzaam leefbaar maken. Bij de duale hbo-opleiding Civiele Techniek leer je duurzame oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken in de grond-, wegen- en waterbouw.

Onze leefomgeving staat onder druk. Na je studie Civiele Techniek duaal denk je mee over technische oplossingen en vernieuwingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, verdroging en wateroverlast. Ook bedenk je oplossingen voor filevorming, onveiligheid op de weg en de ontwikkeling van duurzamere materialen.

Als civiel technisch engineer werk je mee aan nieuwe vormen van waterbeheer, dijkenbouw, waterzuivering, wegen en spoorwegen in harmonie met de omgeving. In de built environment help je met techniek de wereld leefbaar maken en te houden. Bij hbo Civiele Techniek duaal word je uitgedaagd hier een bijdrage aan te leveren en het beste uit jezelf te halen.

Bij deze duale opleiding leer je aan de hand van leeruitkomsten. De opleiding bepaalt wat je leert, maar de leerroute bepaal je zelf.

Ben je geslaagd, dan behaal je de titel Bachelor of Science (BSc).

De duale opleiding Civiele Techniek werkt samen met BouwTalent. Een landelijk initiatief van werkgevers om jongeren naar de bouwsector te halen. Als je dat wilt, biedt BouwTalent jou een overeenkomst aan en word je geplaatst bij een geschikt leerwerkbedrijf.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg deze opleiding
Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Civiele Techniek

Kies je eigen leerroute, leer en werk tegelijk
Pak de klimaatverandering in diverse gebieden aan
Bedenk duurzame oplossingen voor grond-, water- en wegenbouw
Leer meer over circulair bouwen en duurzame materialen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met Civiele Techniek? Na je opleiding Civiele Techniek heb je volop kansen. De behoefte aan jonge, capabele, technische hbo-medewerkers met een civiele achtergrond is groot. Jij vindt waarschijnlijk snel een passende baan. En jouw duale bachelordiploma heeft veel meerwaarde. Je hebt al heel wat werkervaring en contacten opgebouwd. Veel van onze studenten hebben bij het afstuderen al een baan. Soms bij het duale bedrijf.

Je gaat aan de slag bij bedrijven of overheden. Je begint bijvoorbeeld als verkeerskundig ontwerper of civieltechnisch ontwerper bij een ingenieursbureau. Of je wordt projectorganisator bij een civiel bouwbedrijf. Als civiel technicus kun je ook doorgroeien naar hogere functies. Bijvoorbeeld projectleider, uitvoerder, werkvoorbereider, calculator, bedrijfsleider of zelfs directeur. Of je begint voor jezelf.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Constructeur

Je ontwerpt draagconstructies voor civieltechnische werken. Zoals bruggen. Overlegt met opdrachtgevers. Berekent aan welke eisen materiaal moet voldoen. Let op voorschriften en duurzaamheid. Stuurt tekenaars aan. En overlegt met architecten en aannemers. Met meer ervaring word je hoofdconstructeur.

Civieltechnisch ontwerper

Je maakt (deel)ontwerpen voor bruggen, viaducten of wegen. En ontwerpt de bijbehorende staal- of betonconstructies. Je berekent het gewenste gewicht van de wapening. De afmetingen van een constructie. Lost technische vraagstukken op. Begeleidt tekenaars. En overlegt met opdrachtgevers en aannemers.

Verkeerskundig ontwerper

Jij ontwerpt plannen voor verkeersstromen en wegen. Je ontwerpt nieuwe wegen met speciale computerprogramma's. Rekent met wiskundige modellen uit hoeveel mensen de nieuwe wegen gebruiken. Maakt plannen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, carpoolplaatsen en vrije busbanen. En schrijft rapporten.

Projectorganisator of assistent projectleider

Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden en begeleiden van offertetrajecten. De kwaliteit van geleverd werk. Het maken van planningen. Het houden van voortgangsbesprekingen. En het documentbeheer. Je stroomt door naar functies als projectleider, uitvoerder, calculator of bedrijfsleider.

Watermanager

Je kunt na enkele jaren ervaring in de watersector doorgroeien naar een managementfunctie. Je pakt watervraagstukken breed aan. Je stuurt verschillende partijen aan die samenwerken aan oplossingen.

Technisch adviseur of beleidsadviseur

Je werkt bij de overheid waar veel verschillende functies zijn. Wat jouw 'bestemming' precies wordt, hangt af van de dienst waar je werkt. Je kunt direct na je studie als technisch adviseur aan het werk. Promotie maken is ook heel goed mogelijk. Je groeit dan door naar een leidinggevende functie.

Ondernemer

Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten als civiel technicus. De opleiding hts Civiele Techniek geeft je een prima basis om zelf je eigen onderneming te beginnen.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij hebt oog voor je omgeving. Je bewondert grote constructies als bruggen, wegen, tunnels en dijken. Met jouw technisch inzicht en aanleg voor natuurkunde werk je aan een goede, veilige inrichting voor je omgeving. Heb jij een leerwerkplek en relevante werkervaring, dan kun je na een intake direct duaal beginnen bij de opleiding Civiele Techniek. Heb je dat niet, dan volg je het eerste jaar in voltijd.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt na je bachelor Civiele Techniek verder studeren. Dat kan. Je kunt je mastertitel bijvoorbeeld halen aan de TU Eindhoven. De TU Delft biedt een masterstudie Watermanagement. En de TU Twente de masterstudie Civil Engineering and Management.

Of je kiest in overleg met je werkgever een post-hbo-opleiding in deeltijd. Bijvoorbeeld de constructeursopleiding. Een studie op universitair niveau van de brancheverenigingen.

Verhalen uit de opleiding

Joep Verhoef

In ons land wordt van oudsher een strijd tegen het water gevoerd, terwijl we nu juist moeten leren samenwerken. 

Verder lezen

Luuk de Beer

Je vindt gegarandeerd een baan in deze sector.

Verder lezen

Opbouw van Civiele Techniek

Studieprogramma

De duale opleiding Civiele Techniek duurt 4 jaar. Je werkt aan leeruitkomsten. Daarin staat wat je moet kennen en kunnen. Dat doe je 3 à 4 dagen werkend bij een leerbedrijf om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen en 1 à 2 dagen op school. De theorie die je op school in de civiele techniek vakken leert pas je toe in de praktijk bij jouw leerbedrijf.

Jaar 1

In jaar 1 leer je de basis van de studie Civiele Techniek. Je maakt kennis met verschillende bouwfasen, zoals uitvoering en ontwerpen. Daarbij leer je van alles over water, wegen, constructie, project- en stakeholdermanagement. Je volgt lessen en workshops en verbetert je kennis en vaardigheden. Je past deze toe in concrete producten voor organisaties uit de praktijk.

Belangrijke thema's:

 • De gebouwde omgeving
 • Initiëren en ontwerpen
 • Uitvoering en beheer

Jaar 2

In jaar 2 ontwikkel je jouw creativiteit en bedenk je innovatieve oplossingen voor civieltechnische vraagstukken. Je verdiept je in thema's als veilige, veerkrachtige stad en materiaal- en energietransitie. Samen met studenten van andere technische opleidingen zoals Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde of Ruimtelijke Ontwikkeling bedenk je bijvoorbeeld oplossingen voor bereikbaarheidsproblemen, wateroverlast of hittestress in de gebouwde omgeving. In dit jaar kies je 2 van de 4 modules zelf.

Jaar 3

In jaar 3 doe je nog meer praktijkervaring op binnen de civiele techniek. Via stage of werkend leren. Bij een aannemer, ingenieursbureau of gemeente. Je specialiseert je in 1 van de fases van het bouwproces: ontwerpen of uitvoeren. En werkt samen met studenten van andere opleidingen en uit andere vakgebieden aan vraagstukken uit de praktijk.

Belangrijke thema's:

 • Specialiseren in ontwerpen of uitvoeren
 • Interdisciplinaire samenwerking

Jaar 4

In jaar 4 van de opleiding Civiele Techniek duaal volg je een vrijekeuzemodule en studeer je als civiel ingenieur af bij een bedrijf of organisatie. Je voert samen met een medestudent praktijkgericht onderzoek uit over een actueel thema dat resulteert in 1 of meer civieltechnische producten die bruikbaar zijn voor een bedrijf of organisatie.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Toelatingseisen Civiele Techniek

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

In alle Civiele Techniek opleidingen zit wel iets van wis- of natuurkunde, ook als je een minder technische afstudeerrichting kiest. Die stof wordt vanaf de basis behandeld, zodat het voor iedereen te volgen is. En kies je uiteindelijk toch voor een meer technische afstudeerrichting, dan kun je extra ondersteuning krijgen zodat je gewoon je diploma kunt halen.

Overige toelatingseisen

Als je via BouwTalent bij een duaal leerbedrijf aan de slag wilt gaan, dan krijg je voorafgaand aan je duale opleiding Civiele Techniek een intakegesprek bij Bouwtalent. Een positief duaal studieadvies is hierbij vereist. Je kan ook zelf een leerwerkbedrijf aandragen.

Heb je geen relevante werkervaring en geen leerwerkbedrijf, dan begin je met de voltijdpropedeuse. Je volgt dan vanaf jaar 2 de duale studieroute.

Verkorte trajecten

Heb je al werkervaring? Die ervaring kan ervoor zorgen dat de studie Civiele Techniek minder zwaar is. Je hoeft niet meer alle stof te leren om een toets goed af te ronden. Als je daardoor sommige toetsen eerder dan gepland kunt doen, kun je mogelijk de opleiding iets sneller doorlopen.

Wil je na afronding van de Ad Built Environment doorstuderen, dan kun je instromen in het 2e jaar van Civiele Techniek duaal, locatie Tilburg. Jouw bachelor Civiele Techniek (niveau 6) duurt dan nog 2,5 jaar.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

Praktische informatie Civiele Techniek

Aanmelden

Jij voldoet aan de formele toelatingseisen. En kunt worden toegelaten tot het duale traject. Je voert vooraf een persoonlijk gesprek. We kijken dan samen of je geschikt bent voor een duale opleiding. Krijg je een negatief advies, dan biedt BouwTalent je geen duale leerovereenkomst aan. Je regelt deze overeenkomst dan zelf met een leer-werkbedrijf.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Reken op gemiddeld € 500 voor leermiddelen zoals boeken, licenties en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, -helm en -vest. De kosten voor deelname aan excursies en een laptop hangen af van de keuzes die je maakt. Voor de dienstverlening van BouwTalent betaal je niets extra's. Bedenk ook dat je vanuit je duale werk natuurlijk wel wat inkomsten krijgt.

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding