Civiele Techniek  duaal hbo-opleiding

Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Jij wilt de wereld duurzaam leefbaar maken. Bij de duale opleiding Civiele Techniek leer je duurzame oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken in de grond-, wegen- en waterbouw.

Onze leefomgeving staat onder druk. Na je studie Civiele Techniek denk je mee over technische oplossingen en vernieuwingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, verdroging en wateroverlast. Ook bedenk je oplossingen voor filevorming, onveiligheid op de weg en de ontwikkeling van duurzamere materialen.

Als civiel technisch engineer werk je mee aan nieuwe vormen van waterbeheer, dijkenbouw, waterzuivering, wegen en spoorwegen in harmonie met de omgeving. In de built environment help je met techniek de wereld leefbaar maken en te houden. Bij de duale opleiding Civiele Techniek word je uitgedaagd hier een bijdrage aan te leveren en het beste uit jezelf te halen.

Bij deze duale opleiding leer je aan de hand van leeruitkomsten. De opleiding bepaalt wat je leert, maar de leerroute bepaal je zelf.

Ben je geslaagd, dan behaal je de titel Bachelor of Science (BSc).

De hbo-opleiding Civiele Techniek werkt samen met BouwTalent. Een landelijk initiatief van werkgevers om jongeren naar de bouwsector te halen. Als je dat wilt, biedt BouwTalent jou een overeenkomst aan en word je geplaatst bij een geschikt leerwerkbedrijf.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg deze opleiding
Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Kies je eigen leerroute, leer en werk tegelijk
Pak de klimaatsverandering in diverse gebieden aan
Bedenk duurzame oplossingen voor grond-, water- en wegenbouw
Leer meer over circulair bouwen en duurzame materialen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Na je opleiding heb je volop kansen. De behoefte aan jonge, capabele, technische hbo-medewerkers met een civiele achtergrond is groot. Jij vindt waarschijnlijk snel een passende baan. En jouw duale diploma heeft veel meerwaarde. Je hebt al heel wat werkervaring en contacten opgebouwd. Veel van onze studenten hebben bij het afstuderen al een baan. Soms bij het duale bedrijf.

Je gaat aan de slag bij bedrijven of overheden. Je begint bijvoorbeeld als verkeerskundig ontwerper of civieltechnisch ontwerper bij een ingenieursbureau. Of je wordt projectorganisator bij een civiel bouwbedrijf. Als civiel technicus kun je ook doorgroeien naar hogere functies. Bijvoorbeeld projectleider, uitvoerder, werkvoorbereider, calculator, bedrijfsleider of zelfs directeur. Liever voor jezelf beginnen? Dat kan ook.

Na je opleiding heb je volop kansen. De behoefte aan jonge, capabele, technische hbo-medewerkers met een civiele achtergrond is groot. Jij vindt waarschijnlijk snel een passende baan. En jouw duale diploma heeft veel meerwaarde. Je hebt al heel wat werkervaring en contacten opgebouwd. Veel van onze studenten hebben bij het afstuderen al een baan. Soms bij het duale bedrijf.

Je gaat aan de slag bij bedrijven of overheden. Je begint bijvoorbeeld als verkeerskundig ontwerper of civieltechnisch ontwerper bij een ingenieursbureau. Of je wordt projectorganisator bij een civiel bouwbedrijf. Als civiel technicus kun je ook doorgroeien naar hogere functies. Bijvoorbeeld projectleider, uitvoerder, werkvoorbereider, calculator, bedrijfsleider of zelfs directeur. Liever voor jezelf beginnen? Dat kan ook.

Wat kun je worden met Civiele Techniek

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Constructeur

Je ontwerpt draagconstructies voor civieltechnische werken. Zoals bruggen. Overlegt met opdrachtgevers. Berekent aan welke eisen materiaal moet voldoen. Let op voorschriften en duurzaamheid. Stuurt tekenaars aan. En overlegt met architecten en aannemers. Met meer ervaring word je hoofdconstructeur.

Civieltechnisch ontwerper

Je maakt (deel)ontwerpen voor bruggen, viaducten of wegen. En ontwerpt de bijbehorende staal- of betonconstructies. Je berekent het gewenste gewicht van de wapening. De afmetingen van een constructie. Lost technische vraagstukken op. Begeleidt tekenaars. En overlegt met opdrachtgevers en aannemers.

Verkeerskundig ontwerper

Jij ontwerpt plannen voor verkeersstromen en wegen. Je ontwerpt nieuwe wegen met speciale computerprogramma's. Rekent met wiskundige modellen uit hoeveel mensen de nieuwe wegen gebruiken. Maakt plannen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, carpoolplaatsen en vrije busbanen. En schrijft rapporten.

Projectorganisator of assistent projectleider

Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden en begeleiden van offertetrajecten. De kwaliteit van geleverd werk. Het maken van planningen. Het houden van voortgangsbesprekingen. En het documentbeheer. Je stroomt door naar functies als projectleider, uitvoerder, calculator of bedrijfsleider.

Watermanager

Je kunt na enkele jaren ervaring in de watersector doorgroeien naar een managementfunctie. Je pakt watervraagstukken breed aan. Je stuurt verschillende partijen aan die samenwerken aan oplossingen.

Technisch adviseur of beleidsadviseur

Je werkt bij de overheid waar veel verschillende functies zijn. Wat jouw 'bestemming' precies wordt, hangt af van de dienst waar je werkt. Je kunt direct na je studie als technisch adviseur aan het werk. Promotie maken is ook heel goed mogelijk. Je groet dan door naar een leidinggevende functie.

Ondernemer

Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten als civiel technicus. De opleiding hts Civiele Techniek geeft je een prima basis om zelf je eigen onderneming te beginnen.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij hebt oog voor je omgeving. Je bewondert grote constructies als bruggen, wegen, tunnels en dijken. Met jouw technisch inzicht en aanleg voor natuurkunde werk je aan een goede, veilige inrichting voor je omgeving. Heb jij een leerwerkplek en relevante werkervaring, dan kun je na een intake direct duaal beginnen bij de opleiding Civiele Techniek. Heb je dat niet, dan volg je het eerste jaar in voltijd.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt na je bachelor Civiele Techniek verder studeren. Dat kan. Je kunt je mastertitel bijvoorbeeld halen aan de TU Eindhoven. De TU Delft biedt een masterstudie Watermanagement. En de TU Twente de masterstudie Civil Engineering and Management.

Of je kiest in overleg met je werkgever een post-hbo opleiding in deeltijd. Bijvoorbeeld de constructeursopleiding. Een studie op universitair niveau van de brancheverenigingen.

Verhalen uit de opleiding

Luuk de Beer

Je vindt gegarandeerd een baan in deze sector.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De duale opleiding Civiele Techniek duurt 4 jaar en is opgedeeld in semesters. Je werkt aan leeruitkomsten. Daarin staat wat je moet kennen en kunnen. Je bepaalt zelf of je werkend leert of dat je ook cursussen op school volgt. Je werkt 3 à 5 dagen bij een leerbedrijf waar je de benodigde vaardigheden ontwikkelt. De eerste 2,5 jaar maak je kennis met de basis van civiele techniek. Daarna specialiseer je je in bijvoorbeeld uitvoering of ontwerpen.

Duaal studeren

Jaar 1

In jaar 1 gaat het eerste semester over het duurzaam ontwikkelen van de bebouwde omgeving. Om deze leeruitkomsten te halen volg je een aantal technische vakken en wiskunde en Engels en maak je beroepsproducten op het werk. Het tweede semester gaat over realiseren en onderzoek op de bouwplaats. Ook hier zijn technische vakken bij te volgen en worden beroepsproducten op het werk gemaakt.

Belangrijke vakken:

 • Constructie
 • Water
 • Wegen
 • Werkvoorbereiding
 • Managen van bouwprocessen

Jaar 2

Het tweede jaar gaat over civiele techniek in het landelijk gebied en civiele techniek in de maatschappij. Je volgt een aantal technische vakken, maar ook Wiskunde en Engels. Met de beroepsproducten die je op het werk maakt toon je ook aan dat je de leeruitkomsten kent en kunt toepassen.

Belangrijke vakken:

 • Constructie
 • Wegen
 • Gebiedsontwikkeling
 • Multidisciplinair ontwikkelen

Jaar 3

In jaar 3 ga jij je specialiseren in 1 van de fases van het bouwproces: initiëren, ontwerpen of realiseren. Afhankelijk van de specialisatie die je gekozen hebt verdiep je je steeds verder in de rol als opdrachtgever, ontwerper, werkvoorbereider of uitvoerder. Met je coaches zorg je ervoor dat je de nodige vaardigheden ontwikkelt en daarbij passende opdrachten uitvoert.

Belangrijke vakken:

 • Opdrachtgeverschap
 • Ontwerpen
 • Realiseren
 • Water en grond
 • Engels

Jaar 4

In jaar 4 volg je het eerste halfjaar een minor naar keuze. Het laatste halfjaar studeer je af. Je voert je opdracht uit binnen het duale bedrijf of je doet een onderzoek dat leidt tot een advies of een ontwerpvoorstel voor een ander bedrijf. Tijdens je afstudeerstage doe je een beroep op al je vaardigheden. Je analytisch vermogen, je professionele handelen, je deskundigheid, je projectmatige aanpak en je communicatieve vaardigheden.

Belangrijke activiteiten:

 • Minor
 • Afstuderen

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Specialisatie Civiele Techniek

In de loop van het derde jaar kies je een specialisatie, die bestaat uit een leeruitkomst waarbij je kiest voor werkend leren en eventueel vakken op school.

Je kiest een speciaal vakkenpakket bij de vaardigheden die je bij de opleiding ontwikkelt. Zoals initiëren, ontwerpen or realiseren in de civiele techniek. Hiermee leg je extra accent op vaardigheden die in een bepaalde rol of bepaald beroep nodig zijn. Zo staat initiëren vaak centraal in de rol van opdrachtgever. Ontwerpen komt terug bij werk voor een ingenieursbureau, als adviseur of als ontwerpende aannemer. Realiseren kom je tegen in de rol van aannemer in de uitvoering. Je hebt de vrijheid om je eigen pad te kiezen.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Toelatingseisen Civiele Techniek

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

 • Vwo

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Overige toelatingseisen

Als je via BouwTalent bij een duaal leerbedrijf aan de slag wilt gaan, dan krijg je voorafgaand aan je duale opleiding Civiele Techniek een intakegesprek bij Bouwtalent. Een positief duaal studieadvies is hierbij vereist. Je kan ook zelf een leerwerkbedrijf aandragen.

Heb je geen relevante werkervaring en geen leerwerkbedrijf, dan begin je met de voltijdpropedeuse. Je volgt dan vanaf jaar 2 de duale studieroute.

Verkorte trajecten

Heb je al werkervaring? Dan kan de ervaring die je eerder hebt opgedaan ervoor zorgen dat de studie Civiele Techniek minder zwaar voor je is. Je hoeft dan niet meer alle stof te leren voor je een toets goed kunt afronden. Als je daardoor sommige toetsen eerder dan gepland kunt doen, kan het zo zijn dat je de opleiding iets sneller doorloopt dan de 4 jaar die ervoor staan.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck.

21+ Toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan alle toelatingseisen. Maar je hebt wel een passend opleidingsprofiel. Je kunt in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek. Je neemt dan vóór januari contact met ons op.

Voorbereidende programma's

Heb je nog onvoldoende kennis van wiskunde en natuurkunde of twijfel je daar over? Schrijf je dan in een voorbereidende wiskundecursus van Avans Tech; een grotendeels online programma dat je studiesucces op het hbo verhoogt. Met deze cursus wordt je wiskunde- en natuurkundekennis verbeterd voor een goede aansluiting bij de opleiding.  

Voorbereidende wiskundecursus A

In deze cursus wordt vooral het wiskunde- en natuurkundeprogramma nog eens opgefrist, met de nadruk op rekenvaardigheden. Als je nu in het laatste jaar van de havo, het vwo of het mbo zit en je gaat inschrijven bij Avans Hogeschool voor één van de volgende opleidingen kun je je hiervoor aanmelden.  
•    Bouwkunde (voltijd of duaal)
•    Civiele Techniek (voltijd of duaal)
•    Bouwtechnische bedrijfskunde (voltijd of duaal) 

Kosten cursus A

Je betaalt voor deze cursus € 300 exclusief kosten voor studiematerialen. 

Boeken

- Douwes en Grasmeijer. Basisvaardigheden wiskunde (vierde druk). Noordhoff. ISBN: 9789001575175. E-book: 9789001575182.
- Broeck, Timmer en Besselink. Basisvaardigheden toegepaste natuurkunde voor het HO (derde druk). Noordhoff. ISBN: 9789001748890. E-book: 9789001748906.

Aanmelden of vragen stellen

Aanmelden kan vanaf 5 november 2022 tot 30 januari 2023 via deze link. 
Voor vragen over wiskundecursus A kun je contact opnemen met het Academiebureau via dit e-mailadres of telefonisch via 088-5258211. 

Praktische informatie

Aanmelden

Jij voldoet aan de formele toelatingseisen. En kunt worden toegelaten tot het duale traject. Je voert vooraf een persoonlijk gesprek. We kijken dan samen of je geschikt bent voor een duale opleiding. Krijg je een negatief advies, dan biedt BouwTalent je geen duale leerovereenkomst aan. Je regelt deze overeenkomst dan zelf met een leer-werkbedrijf.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Reken op gemiddeld € 500 voor leermiddelen zoals boeken, licenties en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, -helm en -vest. De kosten voor deelname aan excursies en een laptop hangen af van de keuzes die je maakt. Voor de dienstverlening van BouwTalent betaal je niets extra's. Bedenk ook dat je vanuit je duale werk natuurlijk wel wat inkomsten krijgt.

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding