Aart van den Dool

Aart van den Dool is opgeleid als chemisch technoloog en werkte eerder bij Shell en Purac. In 2009 stapte hij over naar Avans Hogeschool en ging aan de slag als docent Chemische Technologie. “Omdat er niets mooiers is dan met jonge mensen werken”.

“Wie me ’s ochtends vroeg zoekt, vindt me niet achter mijn bureau. Ik begin de dag altijd met het lopen van een rondje. Over de afdeling, langs collega’s. Om bij te praten over wat mensen bezig houdt. Om te vragen hoe het is en te horen of we elkaar kunnen helpen. Leuk om te doen en het scheelt de helft aan e-mail.”

In het lab

“Met mijn studenten sta ik het liefst in het lab. Ik zie ze graag in actie; theorie toepassen in de praktijk. Tweedejaarsstudenten die bij mij het vak bioraffinage volgen, laat ik buiten op zoek gaan naar planten. In het lab gaan ze die planten raffineren, de waardevolle stoffen eruit halen. Uiteindelijk maken ze daar biobased nagellak van. Of biobased verf. Ook vertel ik ze over Duitsland, waar ze al in staat zijn om auto’s te produceren vanuit biologisch materiaal.”

De boer op

“Ik geef de vakken polymeerkunde, polymeertechnologie en bioraffinage, begeleid stagiaires en afstudeerders en verzorg de minors Duurzame procestechnologie en Biopolymeren. Ook bij die minors wil ik met studenten ‘de boer op’. Geen zelfbedachte cases, maar werken voor bedrijven. Ik zoek dan naar opdrachten die aansluiten bij de belevingswereld van studenten. Bijvoorbeeld een hernieuwbare grasmat voor het PSV-stadion; duurzame onderdelen voor scooters en auto’s; een biobased brug. Ik wil dat het leerzaam, leuk, spannend en actueel is.”     

Talentontwikkeling

“Naast docent ben ik initiator en coach van MovingTalent”. Dat doe ik samen met HR-ontwikkelaar Linda Verschuren. In die functie ga ik het gesprek aan met collega’s over zelfontplooiing en talent en leiderschap. Dat kan een-op-een, maar vaak is het een teamproces. Het is een zoektocht naar persoonlijk leiderschap en drijfveren. We prikkelen en motiveren, met als doel dat mensen zich bewust worden van hun kracht en gaan ondernemen met hun talenten. Via de docenten bereiken we de studenten, zo verspreidt de eigen energie en zichtbaarheid zich over Avans.”

Avans biedt kansen

“MovingTalent groeit, maar ik wil altijd de combinatie blijven maken met het docentschap. Omdat ik met mijn voeten in de klei wil staan. En omdat ik hou van de ontwikkeling van mensen, van teamontwikkeling en het ondernemerschap. Dat houdt je scherp en fris. De kracht van Avans is dat ze hier de ruimte voor geven. Als je een visie hebt, een goed verhaal en eindeloos veel energie, dan kun je binnen Avans met je eigen ondernemendheid je persoonlijke missie waarmaken. Gaaf is dat. ”