Dolf en Ruud

over hun werk als docent

Docenten Dolf en Ruud vertellen over de vrijheid en de ruimte die ze ervaren bij Avans.

Als docent bij Avans lever je een belangrijke bijdrage aan de toekomst van onze studenten. En daarmee ook aan de toekomst van onze maatschappij. Hoe bevalt het andere docenten om bij ons te werken? Dolf Smits (Werktuigbouwkunde) en Ruud Hermans (Informatica) delen hun ervaringen.

Wat gaf voor jou de doorslag om bij Avans te komen werken?

Dolf: "Waar ik bij mijn vorige werkgevers veel plezier in had, was mensen helpen en coachen. Daarom wilde ik het onderwijs in. Een oud-klasgenoot die al bij Avans werkte, bracht me op het idee om hier te solliciteren. Ik reageerde op de eerste vacature die ik interessant vond. De rest is geschiedenis."

Ruud: "Het doorslaggevende moment was toen ik hier kwam voor mijn eerste sollicitatiegesprek. Hiervoor werkte ik in een rustige kantooromgeving. Toen ik hier in Breda naar binnen liep, bruiste het. Het is levendig, groot, studenten zijn met elkaar in gesprek. In de foyer dacht ik al: hier wil ik wel werken."

Dolf: "Zo is het bij ons in Den Bosch ook. Je komt binnen en het is één bonk energie."

Wat doet Avans om het beste in jou naar boven te halen?

Dolf: "Avans laat je jezelf zijn. Je krijgt de vrijheid en het vertrouwen om het onderwijs en alles eromheen aan te pakken zoals dat bij jou past. Binnen bepaalde kaders natuurlijk, maar wel op je eigen manier. Dat vind ik erg prettig."

Ruud: "Dat ben ik helemaal met je eens, Dolf. En omdat je zo vrijgelaten wordt, heb je ook veel ruimte om je ambities waar te maken. Als je onderzoek wil doen, kan dat. Als je in een werkgroep mee wil denken over studentenwelzijn of over duurzaamheid, kan dat ook. Je kunt jezelf ontwikkelen zoals je wil."

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws geprobeerd in je werk?

Ruud: "Sinds kort ben ik naast mijn werk als docent ook teamcoördinator. Dat is wel een stap buiten mijn comfortzone. Hoewel het energie kost om eraan te wennen, levert het me nu ook al veel energie op."

Dolf: "Ik werk hier nog niet zo lang, dus ik doe bijna elke dag wel iets nieuws. Bovendien gaan we het digitale onderwijs verder ontwikkelen. Daar komen ook weer nieuwe uitdagingen bij kijken."

Hier kun je echt een verschil maken.

Wat is je leukste herinnering aan je team of academie?

Ruud: "Dan komen de academie-uitjes in me op. Gezellig wat eten en drinken, ook met collega’s van andere opleidingen. In ons geval zijn we met zo’n 150 mensen en we kennen elkaar allemaal. Dat is heel leuk."

Dolf: "Ik heb ook al zo’n uitje meegemaakt. We hebben hier ook het Team Leuke Dingen dat – inderdaad – leuke dingen organiseert. Het is ook belangrijk om elkaar op een andere manier te leren kennen."

Wat wil je betekenen voor onze studenten?

Dolf: "Ik wil ze inspireren om plezier te hebben in het vak. Niet alleen door les te geven, maar ook door een vraagbaak te zijn, ondersteuning te bieden, te coachen."

Ruud: "Daar zit het voor mij ook in. Ik wil helpen als ze tegen problemen aanlopen, of dat nou inhoudelijk is of niet. Zodat het ze net wat minder moeite kost allemaal. Daar kun je echt een verschil mee maken."

Lees ook