Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Tijdens de hbo-opleiding Mechatronica staat het gebruik van robots en het ontwerpen van snelle productiemachines centraal.

Als mechatronisch engineer ben jij de verbindende factor tussen mechanical-, electronic- en software engineers. Je leert overzicht te houden tijdens het ontwerpen en bouwen van productiemachines. Daarnaast weet je hoe je robots optimaal kunt toepassen om met productiemachines totaaloplossingen te ontwerpen. Zodat je veel verschillende producten kunt produceren.

Je maakt gebruik van beeldherkenning (vision) en kunstmatige intelligentie (AI) in je oplossingen. Je houdt het energieverbruik, materiaalgebruik en de mogelijkheid tot recyclen goed in de gaten. Als mechatronicus ben je kritisch naar je eigen handelen, maar zeker ook naar de organisatie om je heen. Je gaat op zoek naar antwoorden en stelt vragen om zaken duidelijk te krijgen, zodat jij een goede oplossing kunt bedenken.

Wat doe je met de hbo Mechatronica? Tijdens de opleiding combineer je praktijk en theorie. Je gebruikt moderne apparatuur en software om je voor te bereiden op je loopbaan na je studie. Samen met medestudenten voer je projecten uit en kom je tot mooie eindresultaten.

Ben je geslaagd, dan ben je Bachelor of Science (BSc).

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor, Deeltijd associate degree
Volg deze opleiding

Waarom de opleiding Mechatronica

Robotica en industriële automatisering staan centraal
Kleinschalige opleiding
Docenten met veel ervaring in de industrie
Hypermoderne praktijkopstellingen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met een robotica opleiding? Je kiest zelf waar je als mechatronica-specialist wilt werken. Het is een breed werkgebied. Alleen of in een team. Bij een industriële onderneming, ingenieursbureau of adviesbureau. Bij de overheid of in het onderwijs. Of je start een eigen bedrijf.

Het buitenland biedt goede perspectieven. Brabantse bedrijven scoren internationaal goed met innovatieve mechatronische machines en producten. Zij hebben professionals nodig die vanuit verschillende invalshoeken naar een technisch probleem kunnen kijken. Jij hebt oog voor alle technische aspecten van een machine of productielijn. En wordt dus adviseur, projectleider of teamleider.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij haalt apparaten graag uit elkaar. Je wilt weten hoe een machine werkt. Hoe alle onderdelen bewegen en samenwerken. Die nieuwsgierigheid deel je graag met anderen. Je gaat samen op zoek naar nóg intelligentere systemen. Als jij jezelf hierin herkent, is de hbo-opleiding Mechatronica echt iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na je studie Mechatronica voltijd kun je een vervolgopleiding doen bij verschillende technische universiteiten. Of je volgt een professionele masteropleiding. Bij een hbo-instelling of georganiseerd door het bedrijfsleven.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Jordy Heesbeen

Ik houd me bezig met het bedenken en ontwerpen van systemen.

Verder lezen

Opbouw van Mechatronica

Studieprogramma

De Mechatronica opleiding duurt 4 jaar. Het eerste jaar is verdeeld in themablokken van 10 weken. Je werkt rond dit thema aan een opdracht of project. Je volgt theorie- en practicumlessen en past wat je leert meteen toe in beroepsgerichte projecten. Zo leg je een direct verband met de beroepspraktijk. Je leert denken in processen. Hoe je een probleem aanpakt. Hoe je aan je informatie komt. En hoe je keuzes maakt voor het vervolg. Allemaal actuele zaken voor een aankomend ingenieur.

Opleiding Mechatronica

Jaar 1

In jaar 1 doe je kennis op in 4 thema's:

  • Besturen en sensoren: Je leert over verschillende sensoren en programmeert een machine die producten sorteert.
  • Ontwerp van een werktuig: Je ontwerpt een constructie en ontdekt hoe je die sterk genoeg maakt.
  • Industriële robot-cel: Je programmeert een robot die producten samenstelt, met camerasensoren en een PLC.
  • Machine aandrijvingen: Je leert over motoren en overbrengingen om een machine aan te drijven. 

Jaar 2

In jaar 2 van Mechatronica doe je kennis op van 2 thema's:

  • Aandrijvingen in de machinebouw: Je leert een aandrijflijn te ontwerpen, een motorkeuze te maken en overbrengingen te kiezen.
  • Regeltechniek in de machinebouw: Je leert een regelaar te ontwerpen en in te richten om een machine zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Daarnaast volg je 2 keuzemodules. Met je studieloopbaanbegeleider overleg je welke keuzemodules het beste aansluiten bij je interesses en toekomstbeeld.

Jaar 3

In jaar 3 van de opleiding Mechatronica is het collegejaar opgedeeld in 2 delen. Het eerste half jaar loop je stage bij een bedrijf dat mechatronische producten of installaties maakt of ontwerpt. Tijdens deze stage doe je praktijkervaring op en pas je kennis en kunde uit de eerste 2 jaar toe in een on-the-job situatie. Het tweede half jaar maak je een keuze uit een differentiatie in de industriële automatisering/robotisering of mechatronisch productdesign.

Jaar 4

Ook in jaar 4 van Mechatronica bestaat het collegejaar uit 2 delen. Het eerste half jaar kies je een vrijekeuzemodule bij Avans of andere hogeschool. Je kunt het eventueel ook in het buitenland volgen. Het tweede halfjaar ga je een afstudeerproject uitvoeren waarmee je aantoont dat je een veerkrachtige en wendbare professional bent.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Mechatronica

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

    natuurkunde, nlt of o&o

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

    natuurkunde, nlt of o&o

  • Economie & Maatschappij

    natuurkunde

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havo-niveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst.

Volg je momenteel een mbo-opleiding? Volg dan op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

 

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wiskunde in Breda 

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we een (vrijwillige) voorbereidende cursus wiskunde aan. De wiskundecursus is met name nuttig als je een mbo-achtergrond hebt of als je van de havo komt zonder wiskunde B in je vakkenpakket. Wij weten uit ervaring dat het helpend is om jouw kennis te verhogen voordat je begint met de opleiding.

De cursus is reeds gestart. Aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

Praktische informatie Mechatronica

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

In het eerste jaar van je Mechatronica hbo-opleiding ben je ongeveer 550 euro kwijt aan je lesboeken. Daarnaast is het handig om over een laptop te beschikken.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding