Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Bij de deeltijdopleiding Mechatronica Associate degree leer je hoe je producten ontwerpt en bestuurt waarin beweging een centrale rol heeft.

Je bent een mbo-plusser die werkt in een technische omgeving. Met deze tweejarige Mechatronica Associate degree deeltijd breng je je kennis en vaardigheden op hbo-niveau en ben je klaar voor een volgende stap.

Bij de deeltijdopleiding Ad Mechatronica leer je hoe je producten ontwerpt en bestuurt waarin beweging een centrale rol heeft. Denk aan robots of productiemachines. Deze opleiding verbindt kennis uit verschillende vakgebieden: werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. Je krijgt werktuigbouwkundige en elektrotechnische vakken. Maar ook mechatronische vakken als besturingstechniek, software-ontwerp, meet- en regeltechniek, systeemdynamica en motion control.

Bij de Associate degree Mechatronica speelt je werkomgeving een belangrijke rol. Opdrachten voor je studie zijn vaak aan je praktijk verbonden. Zo ontwikkel je jezelf én draag je bij aan de werkpraktijk van de mechatronica. Als je bepaalde zaken al weet en dit kunt aantonen, kun je versnellen. Je kunt onderdelen zelfstandig of online bestuderen, of juist in een groep lessen volgen. Een combinatie van deze methodes past vaak het best. Je begeleiders helpen je daarin een goede keuze te maken.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor, Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Relevant lesprogramma ontwikkelt in nauwe samenwerking met bedrijven
Toegankelijke docenten en een persoonlijk begeleidingstraject
Je geeft bij jouw bedrijf invulling aan praktijkgerichte schoolopdrachten
Docenten met een ruime onderwijs- en/of bedrijfservaring

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Na je Associate degree Mechatronica ben je kansrijk op de arbeidsmarkt. Door technologisering, robotisering en automatisering is de kans om snel een baan op hbo-niveau te vinden groot. En ook niet onbelangrijk, het startsalaris is hoog.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Project engineer

Als project-engineer ben je verantwoordelijk voor de technische kant van projecten. Je houdt je ook bezig met het maken van calculaties en berekeningen van het bouwproces en de coördinatie van CAD-engineering-werkzaamheden.

Applicatie engineer

Als applicatie engineer help je bij het implementeren, onderhouden en optimaliseren van applicaties. Je speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de gebruikservaring en vormt de brug tussen business en techniek.

Systeemtester

Als systeemtester ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van regressietesten en systeemtesten, het reviewen van functionele en technische ontwerpen en het opstellen van testplannen- en scenario's. Je voert de testtaken zelfstandig uit, waarbij je de vorderingen monitort en communiceert.

Service engineer

Als service engineer houd je je bezig met het onderhoud van machines. Voor dit werk reis je vaak van locatie naar locatie om ter plaatse aan een bepaald soort machine te gaan werken. Na verloop van tijd specialiseer je je in een bepaald soort machine of een bepaald soort onderhoud.

Kwaliteitscontroleur

Een kwaliteitscontroleur houdt de kwaliteit van bepaalde producten in de gaten. In deze functie zorg je ervoor dat een grondstof, halfproduct of eindproduct aan de wettelijke en procedurele eisen voldoet.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent mbo-plusser. Je wilt doorgroeien en je kennis verbreden en verdiepen. Je bent bijvoorbeeld junior projectleider en wil projectleider of engineer worden. Je wil altijd meer weten over de techniek achter machines en andere producten en deelt die kennis graag met anderen. Werken aan analyse, ontwerp en beheer van mechatronische toepassingen is je doel. Je wilt vooruit in je carrière en verzet daar graag het nodige studiewerk voor. Dan is de Mechatronica Ad iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Met je getuigschrift Ad Mechatronica kun je binnen 2 jaar instromen in de bachelor deeltijdopleiding Mechatronica. Daarna kun je verder studeren op postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Johan de Groot en Thomas van Loon

Gedreven door een gedeelde ambitie om nog verder te groeien.

Verder lezen

Sjaak Arends

Het is een brede opleiding, omdat het onderdelen bevat uit werktuigbouwkunde, elektrotechniek én technische informatica.

Verder lezen

Opbouw deeltijdopleiding Mechatronica Associate degree

Studieprogramma

De tweejarige deeltijdopleiding Ad Mechatronica bestaat uit 4 modules. Avans ontwikkelt deze modules samen met het bedrijfsleven. Elke module bestaat uit 20 weken waarin je lessen volgt. Per module doe je kennis en vaardigheden op rond 1 thema uit de mechatronica. Elke module staat op zich. Tijdens je opleiding leer je hoe je op hbo-niveau functioneert. Om dit aan te tonen maak je een portfolio waarin je je werkervaringen verwerkt.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Elektrische netwerken

In deze module leer je alles over het transporteren van elektrische energie.

Energietransitie in de praktijk

De mondiale energieconsumptie en -productie is een van de belangrijkste issues die we deze eeuw moeten oplossen. Op welke manier kunnen we voor iedereen duurzaam energie produceren?

En hoe kunnen we rendementen verhogen en de energietransitie efficiënt vormgeven?

Industriële Automatisering

In deze module leer je besturingssystemen en informatietechnologieën gebruiken. Zo kunnen binnen processen en machines mensen worden vervangen door computers en robots.

Materiaal & Ontwerp

Je leert hoe je materialen gebruikt aan de hand van materiaaleigenschappen en krachtberekeningen. En je leert hoe je je ontwerp omzet naar 3D- en 2D-tekeningen.

Modelleren & Regeltechniek

Je gaat aan de slag met Modelvorming in de regeltechniek. Middels een casus bij het bedrijf waar je werkt, ga je dynamica en regeltechniek in de praktijk brengen met behulp van computersimulaties.

Opwekking en belasting in elektriciteitsvoorziening

In deze module leer je alles over het opwekken van elektriciteit met verschillende bronnen en over het belasten van het netwerk.

Productietechnologie

Leer meerdere productietechnieken, productieprocessen en machineonderdelen kennen.

Samenwerken met businesspartners

Als afdelingsmanager van een businessunit heb je te maken met businesspartners, oftewel andere afdelingen op het gebied van HRM/HRD, ICT en assetmanagement.

Met hen werk je samen aan de optimalisatie van de continuïteit van bedrijfsprocessen. In deze module leer je hoe je dat het beste doet.

Systeembesturingen programmeren

Specialist worden op het gebied van complete besturingssystemen. Want als mechatronicus werk je in teamverband, waarin jij de deskundige bent op dat gebied.

Je denkt ook aan de lange termijn en voert, waar mogelijk, standaardisatie en modularisatie door. Behalve gedegen kennis van besturingssystemen in alle componenten en facetten is ook communicatie een belangrijke factor in deze functie.

Tijdsinvestering

Je hebt 1 middag online en 1 avond fysiek les en je besteedt gemiddeld 16 uur per week aan zelfstudie. Een aantal lessen vindt plaats bij externe bedrijven.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Mechatronica Associate degree deeltijd

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Als je met de Mechatronica Associate degree deeltijd start, heb je 1 tot 3 jaar relevante werkervaring en een relevante werkplek nodig. Op die werkplek:

  • word je ondersteund door een begeleider op hbo-niveau
  • heb je voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot oplossingsgerichte professional
  • kun je bedrijfsgegevens, vakliteratuur en regelgeving inzien, materialen gebruiken en discussiëren over het vak
  • kun je praktijkopdrachten uitvoeren.

Als je werkplek hier niet aan voldoet, kunnen we je adviseren een andere werkplek te zoeken.

Verkorte trajecten

De deeltijdopleiding Ad Mechatronica duurt 2 jaar. Als je al een andere studie hebt gevolgd of ervaring in het werkveld hebt opgedaan, dan kun je bepaalde studieonderdelen laten valideren. Validering is het meten en erkennen van resultaten buiten de opleiding. Die vakken hoef je dan niet meer te volgen. Vraag hiernaar bij de contactpersoon van je opleiding.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Voorbereidende programma's

Zomercursus wiskunde

Wil jij je wiskunde bijspijkeren? Volg dan onze zomercursus wiskunde. Het is een zelfstudie met afsluitend een snelkookcursus van 5 dagen die je van 26 t/m 30 augustus volgt. Na aanmelding word je toegevoegd aan een Teamsomgeving waarin je de lesstof en oefentoetsen kunt vinden. En vragen kunt stellen aan een docent. De cursus kost 200 euro.

Cursusdata en locatie

  • Maandag 26 augustus van 14:00 – 17:00 uur
  • Dinsdag 27 augustus van 15:30 – 18:30 uur
  • Woensdag 28 augustus van 15:30 – 18:30 uur
  • Donderdag 29 augustus van 15:30 – 18:30 uur
  • Vrijdag 30 augustus van 15:30 – 18:30 uur

Bovenstaande cursusdagen vinden plaats op de Avanslocatie aan Hogeschoollaan 1 in Breda.

Aanmelden

Meld je aan via dit formulier. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het academiebureau via [email protected] of 088 - 525 90 40.

Praktische informatie Mechatronica Associate degree deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen komt ongeveer op € 400 tot € 500 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd