Sjaak Arends

Het is een brede opleiding, omdat het onderdelen bevat uit werktuigbouwkunde, elektrotechniek én technische informatica.

Sjaak is 26 jaar. In 2015 rondde hij VAPRO-C af op mbo-4-niveau en sindsdien werkt hij bij Lamb Weston/Meijer in Bergen op Zoom als operator in ploegendienst. Techniek heeft hem altijd geïnteresseerd, maar in de functie van operator heeft hij daar te weinig mee te maken.

Doorstuderen

“Ik wilde graag verder studeren, maar ik wist niet direct wat. Eerst ben ik in de breedte gaan kijken en heb ik diverse open dagen bezocht. Ook die van Avans Hogeschool in Breda en van andere hogescholen in Noord-Brabant. Naast techniek ben ik ook geïnteresseerd in de natuur en al snel overwoog ik om misschien een andere richting op te gaan. Ik ging nadenken over wat voor werk ik wilde doen en hoe te kiezen tussen alle opties."

"Ondertussen ging ik meerdere keren in gesprek met mijn leidinggevende en met de HR-afdeling van mijn werkgever. Ik moest hen overtuigen om mijn opleidingsaanvraag goed te keuren, zodat zij de opleiding gingen betalen. Daarvoor moet je wel eerst weten wat je wil gaan studeren. Een studie van 4 jaar vergt veel motivatie, tijd en energie. De HR-medewerker vroeg mij waar mijn interesses lagen. Ze vroeg: ‘waar heb je affiniteit mee? Zoek gewoon een opleiding waar je affiniteit mee hebt.’ Tuurlijk…”

Mijn keuze voor Mechatronica

“Waar heb ik affiniteit mee? Je kunt het ook zo zeggen: waar liggen mijn natuurlijke interesses? Van jongs af aan ben ik al bezig met techniek. Met lego spelen, draadjes aan elkaar solderen en aan auto’s sleutelen. Op dit moment heb ik het naar mijn zin op mijn werk. Een mooi bedrijf met veel techniek waar ik graag meer over wil weten."

"Ook wist ik dat ik verder wilde in de procestechniek. In mijn ogen bleven er dan 3 opleidingen over: Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Mechatronica. Vergat ik dan Technische Bedrijfskunde? Nee, want ik wil geen manager worden. Als je wel een leidinggevende functie ambieert, kan dat ook met de eerder genoemde opleidingen. Het gaat om de affiniteit die je met de inhoud van de opleiding hebt.”

Processen steeds mechatronischer

“Voordat ik begon met de studie Procesoperator C, heb ik getwijfeld over de mbo-opleiding Mechatronica. Nu kwam ik weer voor de keuze te staan, maar dan de hbo-versie van Mechatronica. Wat ik zo leuk aan deze opleiding vind, is dat je daarna meerdere keuzes kunt maken. Het is een brede opleiding omdat het onderdelen bevat uit werktuigbouwkunde, elektrotechniek én technische informatica. Mechatronica is een opleiding die steeds bekender wordt in de bedrijfswereld. Dit komt omdat de processen in fabrieken steeds mechatronischer worden. De vakgebieden werktuigbouw, elektro en informatica werken steeds meer samen in de procesindustrie."

"Dankzij het kiezen van deze opleiding heb ik meer inzicht in mijn interesses en het vakgebied waarin ik wil gaan werken. Dankzij de opleiding die me aanspreekt, groei ik door naar de functie waar ik affiniteit mee heb.”