Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de opleiding Technische Informatica leer je hightech oplossingen te bedenken voor apparaten zoals drones of productierobots. Ook ontwikkel je software voor de besturing van elektronische systemen.

Onze wereld wordt steeds intelligenter. Met zichtbare en onzichtbare apparaten die je leven makkelijker en interessanter maken. We gebruiken ze privé, in ziekenhuizen en in de industrie. Denk aan operatierobots, smartphones en robots in productielijnen. Of aan meetapparatuur, verkeerslichten en games. Jij ontwikkelt de software en bedenkt innovatieve, creatieve oplossingen.

Met hbo-Technische Informatica word je bijvoorbeeld softwareontwikkelaar of testengineer. Jij kunt de klantvraag vertalen naar systeemeisen. Je ontwerpt en programmeert de software en test die op een gestructureerde manier. Ook leer je je werk te plannen en uit te voeren.

Studenten waarderen de sfeer, de kleinschaligheid en de betrokkenheid van docenten.

Na afronding ben je Bachelor of Science.

's-Hertogenbosch • topopleiding
Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Strak georganiseerd, zo weet je wat er verwacht wordt
Toekomstgerichte vakken en projecten, uitstekende baankansen
Nauwe banden met het bedrijfsleven: je werkt aan praktijkgerichte opdrachten
Persoonlijke benadering, betrokkenheid en goede sfeer

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Met je diploma Technische Informatica op zak vind je snel een baan. De arbeidsmarkt zit namelijk te springen om software-engineers zoals jij. Grote kans dat je nog voordat je bent afgestudeerd een baan aangeboden krijgt.

Als software-engineer ben je breed inzetbaar. Je kiest dus zelf welke functie je gaat vervullen en bij welk soort bedrijf. Jouw werkterrein is overal waar technische software ontwikkeld of gebruikt wordt. Of waar technisch aangedreven apparaten staan. Daarom kun je ook uit vele sectoren kiezen. Van de administratieve sector, de land- en tuinbouw tot de medische wereld of de robotica. En van bank of bibliotheek tot overheid of ziekenhuis.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Technisch software engineer

Je werkt mee aan de ontwikkeling van aan te sluiten of ingebouwde software. Voor apparatuur, mobiele telefonie, consumentenelektronica en machines.

Embedded software engineer

Als embedded engineer ontwerp, test en implementeer je software voor embedded systemen. Een embedded systeem is een computersysteem dat is weggewerkt in een product. Bijvoorbeeld in een machine of vaatwasser.

Mediatechnoloog

Je werkt in de multimedia-branche, waar je techniek en creatie combineert, in een sector die bij je past. Je ontwikkelt bijvoorbeeld educatieve spellen of simulatie-games voor het onderwijs. Of je gaat meer de richting op van interface designer of game-ontwikkelaar.

Systeemontwikkelaar of -programmeur

Voor het ontwerpen, bouwen en testen van aanpassingen en vernieuwingen op systemen ben jij verantwoordelijk. Jij test de gebouwde software en neemt deze in gebruik. Je bent betrokken bij en werkt mee in het hele proces. Van eerste analyse tot realisatie van het functionele ontwerp.

Projectleider TI

Als projectleider controleer je wat er nodig is op het gebied van kwaliteit en testbaarheid. Daarnaast ontwikkel je op diverse niveaus geautomatiseerde testen, om aan te tonen dat de software aan alle functionele en kwaliteitseisen voldoet.

Game developer

Je bent het technische brein achter games. Je ontwikkelt en programmeert ze. En gaat technische uitdagingen aan totdat de game helemaal klaar is.

Technisch systeemanalist

In de organisatie waar je werkt ben jij degene die de computersystemen upgradet of implementeert. Je analyseert het probleem of doel, zoekt oplossingen, bepaalt welke middelen, apparatuur of software nodig zijn en zorgt voor de realisatie.

Testengineer

Je controleert wat er nodig is om nieuwe software te testen. Ook bouw je een geschikte testomgeving. En je ontwikkelt geautomatiseerde tests om aan te tonen dat software aan functionele eisen en kwaliteitseisen voldoet.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent nieuwsgierig, wilt graag weten hoe dingen werken en je zoekt altijd naar oplossingen. Techniek interesseert je en je hebt technisch inzicht. Vooral over digitale elektronische systemen en softwareontwikkeling wil je alles weten. Je bent creatief, houdt ervan om te experimenteren en werkt graag gestructureerd.

Verschillen tussen beide locaties

Bij Technische Informatica in Den Bosch ligt de focus op Smart Software. Je ontwerpt software voor elektronische systemen, passend bij het hardware-ontwerp. Zo realiseer je snellere of betere oplossingen. In jaar 1 volg je samen les met studenten Elektrotechniek

In Breda leiden we je op tot technisch informaticus voor ICT-systemen waarin hard- en software geïntegreerd zijn.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt je verder specialiseren. Kies dan voor een vervolgstudie. Bijvoorbeeld een opleiding van Avans of een andere hogeschool. Of kies voor een universitaire master, bijvoorbeeld een master Elektrotechniek. Dat kan onder meer bij de Technische Universiteit Eindhoven.

Je hebt universitaire masters die gericht zijn op de arbeidsmarkt. En masters gericht op een wetenschappelijke carrière.

Met het HBO-TOP-Programma bereid je je al tijdens je hbo-bachelor goed voor op een universitaire master.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Bouw je eigen retro game

We wilden graag iets origineels bedenken. Dat was moeilijk, maar wel heel leuk.

Verder lezen
Studenten Busra en Tim vertellen

Een tunnel die spookrijders ziet

In de tunnelchallenge verbeterden we het veiligheidsysteem met sensoren. Een leuke uitdaging!

Verder lezen
Bekijk de aftermovie van de tunnelchallenge.

Bouwen spelcomputer 3D Pong

In het project spelcomputer bouwen kwam veel lesstof van jaar 1 en 2 terug.

Verder lezen

Stoplicht tegen afvaldumping

Met data en techniek bedachten 4 studenten een oplossing voor volle afvalcontainers. En het werkt!

Verder lezen
Eindpresentaties vrije minor

Internet of Cows

Hiermee kunnen boeren zien of hun koeien vruchtbaar of ziek zijn of welk voedsel ze nodig hebben.

Verder lezen
Student Tjeu vertelt over zijn stage

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Breda

Jij groeit in 4 jaar uit tot expert op het brede gebied van systeemontwikkeling. Gespecialiseerd in hard- en software. In besturing van technische apparatuur. En de nieuwste technologie voor media en games. Je werkt tijdens 'proftaken' aan groepsopdrachten uit de praktijk. Je doet ook individuele opdrachten. Daarmee train je je beroepsvaardigheden. Jouw volgende stap in het opdoen van praktijkervaring is je stage. Je studeert ook af op een IT-vraagstuk uit de praktijk.

Jaar 1

Je oriënteert je op het vakgebied. Je leert programmeren, software ontwikkelen en problemen projectmatig aanpakken. Ook leer je alles over technische toepassingen die het dagelijkse leven van de gebruikers gemakkelijker maken. Intelligente apparaten zoals PDA's, iPods of digitale televisie. Je verdiept je ook in simulatie, door het modelleren en nabootsen van ingewikkelde omgevingen en deze te gebruiken als leeromgeving . En in software die gebruikt wordt bij virtual reality.

Belangrijke vakken:

 • Programmeren
 • Wiskunde
 • 2D graphics programmeren
 • Hardware interfacing

Jaar 2

Je verdiept je verder in het vakgebied. Door te programmeren, software te ontwikkelen en in projecten te werken aan vraagstukken. Bijvoorbeeld projecten rondom intelligente apparaten met technische toepassingen, zoals PDA's, iPods of digitale televisie. Ook verdiep je je verder in simulatie, 3D applicaties of de software achter virtual reality.

Belangrijke vakken:

 • Netwerken
 • Ontwikkelproces met Iphone
 • Embedded systems
 • 3D-applicaties

Jaar 3

Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert over microcontrollers, sensoren, interfaces en beeldbewerking. In de eerste helft van jaar 3 loop je stage. Daarna kies je een specialisatie bijvoorbeeld Internet of Things, over apparatuur die via internet wordt aangestuurd. Of Virtual Reality, waarin je met visualisaties en simulaties de realiteit en de virtuele wereld samenbrengt. Ook verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden met de minor Mobile Development; je leert hierbij werken met het creatieve proces rond de programmering van mobiele ICT.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
 • Specialisatie

Jaar 4

Je verdiept je verder in microcontrollers, sensoren, interfaces en beeldbewerking. En in jouw specialisatie. Ook blijf je werken aan je persoonlijke ontwikkeling. En aan de door jou gekozen differentiatie. Zoals Internet of Things of Virtual Reality. Je sluit af met een afstudeerproject bij een bedrijf en werkt aan je afstudeerscriptie.

Belangrijke activiteiten:

 • Specialisatie
 • Scriptie

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Mobile Development

Je leert werken met het creatieve proces rond de programmering van mobiele ICT.

Binnen deze minor kies je uit 3 mogelijkheden: Je gaat werken aan de programmering voor apparatuur die via internet is aan te sturen. Of je gaat aan de slag met virtual reality. Je kunt ook kiezen voor verdieping in Mobile Application Development. Daarin werk je van brainstorm richting App-store.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

De opleiding Technische Informatica duurt 4 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 4 blokken van 10 weken. Tijdens elk blok werk je samen met andere studenten aan een project uit de praktijk en volg je meerdere vakken. De geleerde kennis en vaardigheden pas je toe in het project en tijdens individuele opdrachten.

Jaar 1

In jaar 1 oriënteer je je op het vakgebied. Voor een compleet beeld, volg je het eerste jaar samen met de opleiding Elektrotechniek. Met dezelfde vakken en projecten. Daarna kies je een specialisatie. Bij Technische Informatica is dat de richting Smart Software. Na jaar 1 kun je ook overstappen naar Elektrotechniek. Je kiest dan tussen Industriële Automatisering (Smart Automation) en Embedded Systems (Smart Hardware).

Oriëntatie op het vakgebied in jaar 1
Project 1e jaar

Belangrijke vakken:

 • Smart Automation
 • Smart Hardware
 • Smart Software

Jaar 2

In het tweede jaar specialiseer je je in de studierichting van je keuze. Je werkt veel in projecten en krijgt technische vakken als software engineering en algoritmiek. En vaardigheidsvakken als solliciteren en interculturele communicatie. Er zijn ook vakken die je samen volgt met studenten Elektrotechniek.

Tijdens de projecten ga je bijvoorbeeld je eigen Arcadegame bouwen en aan de slag met techniek voor Smart Home-oplossingen.

Project jaar 2

Jaar 3

In het derde jaar pas je de kennis die je hebt opgedaan voor het eerst echt toe in de praktijk. Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf en werkt daar onder begeleiding van een collega aan een uitdagende ontwerpopdracht.

Na de stage volg je een half jaar onderwijs op school om je nog verder te specialiseren en voer je projecten uit voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
Student Jader vertelt

Jaar 4

In jaar 4 start je met een minor. Dat is een half jaar onderwijs bij Avans of aan een andere hogeschool die je vrij mag kiezen. Je kunt je verder specialiseren op een specifiek gebied van softwareontwikkeling of je kiest voor verbreding. Bijvoorbeeld voor de minor Data science for Smart Industry.

In de tweede helft van jaar 4 studeer je af. Samen met een medestudent loop je een half jaar stage bij een bedrijf waar je zelfstandig werkt aan een complexe, vaak innovatieve ontwerpopdracht.

Belangrijke activiteiten:

 • Minor
 • Afstuderen 

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor HBO-TOP-programma

Na je opleiding Technische Informatica wil je doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven of Tilburg University. Volg dan de minor Hbo-TOP-programma.

Avans ontwikkelde samen met de TU/e en Tilburg University een programma waarmee je direct na je afstuderen kunt beginnen aan een pre-master. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma tijdens je minorperiode bij de TU/e of Tilburg University. Avans bepaalt welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde. Voor het programma aan Tilburg University is dit niet nodig. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Daarnaast schrijf je een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Minor EPS

Je werkt aan een technisch industrieel project, samen met buitenlandse studenten. Alles komt aan bod: techniek, commerciële aspecten, management, strategische en ICT-zaken.

Major Smart Software

Kies je voor het traject Smart Software dan ga je je bezighouden met het ontwikkelen van software voor systemen die de wereld om ons heen slimmer en duurzamer maken of die simpelweg meer gemak bieden.

SMART SOFTWARE

We noemen dit embedded systems. Dit zijn elektronische systemen die geïntegreerd zijn in allerlei apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je smartwatch of de boordcomputer(s) in je auto, maar ook aan de software in je wasmachine of magnetron. Ook de software in medische apparatuur zoals MRI-scanners en in de straaljagers van defensie zijn voorbeelden van embedded software.

De belangrijkste werkzaamheden die je gaat uitvoeren zijn het ontwerpen, programmeren en testen van deze software. Het is ook mogelijk dat je bijvoorbeeld overlegt met klanten of collega's over eisen die zij aan het product stellen of dat je onderzoek doet naar mogelijke verbeteringen in bestaande systemen.

Als je bij Technische Informatica kiest voor Smart Software dan is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in de werking van deze embedded systems. Affiniteit met elektrotechniek is hiervoor noodzakelijk. Vakken zoals wiskunde en natuurkunde vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Minor Emerging Technologies Playground

In de multidisciplinaire minor Emerging Technologies Playground ga je aan de slag met een echte vraag van een bedrijf, samen met studenten van andere opleidingen.

Samen met studenten van verschillende opleidingen werk je aan een project op het gebied van bijvoorbeeld het Internet of Things, de Smart City, robotica of VR. Met een Proof of Concept, laten jullie zien of een idee succesvol kan zijn. Of jullie maken een Minimum Viable Product, waarbij je een product precies genoeg functionaliteiten geeft om het te testen onder klanten. Het bedrijf kan jullie resultaten gebruiken om het product verder te ontwikkelen.

Voor je project leg je contact met het bedrijfsleven en bijvoorbeeld de overheid. Je kunt contacten van de opdrachtgever gebruiken en samen met je team zoek je naar nieuwe ingangen. Met deze minor werk je dus ook aan je profilering, je netwerk en je cv.

Je volgt geen verplichte lessen. Wel volg je tussendoor workshops. Samen met je team werk je zo'n 40 uur per week aan de opdracht. We verwachten een professionele houding van je. Natuurlijk kun je gebruikmaken van de expertise van docenten, vakprofessionals en van professionele coaching.

Omdat je in een multidisciplinair team werkt, kun je echt de expert op jouw vakgebied zijn. Bovendien geeft de opdracht je de kans om over de grenzen van je opleiding heen te kijken.

Minor Factory of the Future

Je werkt samen met de hightech-maakindustrie aan innovatieve Smart Industry-oplossingen. Het gaat om opdrachten op het gebied van logistiek, productietechniek en industriële automatisering.

Omdat je in deze minor samenwerkt met topbedrijven als Siemens en KMWE, wordt de minor op locatie uitgevoerd: op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven De BIC-campus is een tot de verbeelding sprekende thuisbasis voor de nieuwe generatie professionals in de hightech maakindustrie.

Studenten van diverse opleidingen zoals Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industriële Automatisering, Mechatronica en (Technische) Informatica werken in deze minor samen met industriële hightech-bedrijven in een inspirerende omgeving. De projecten waaraan je werkt, vanuit je expertise en je persoonlijke leervraag, zijn echte opdrachten uit de bedrijven.

Soms werk je daarbij in multidisciplinaire teams, soms op je eigen specialisme, mede afhankelijk van je voorkeur. Op de BIC-campus ben je een onderdeel van een geheel; bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs. Je ontmoet elkaar, werkt samen en werkt aan innovaties in een inspirerende omgeving die je uitdaagt.

Minor Factory of the Future

Minor Continu Verbeteren

De minor Continu Verbeteren kun je kiezen in jaar 4 en gaat dieper in op verschillende methodes om productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Bij Continu Verbeteren staat gestructureerd werken centraal. Zo voorkom je verspilling en ga je efficiënt met kosten om. Grote bedrijven in de Brabantse maak- en foodindustrie zoals Heineken, Unilever, FrieslandCampina en Mars zijn succesvol geworden door het invoeren van deze methodes. Vanuit deze ondernemingen en ook vanuit het midden- en kleinbedrijf is er een toenemende vraag naar deskundigen die deze vaardigheden beheersen. Daarom zijn wij een partnership met Brabantse bedrijven aangegaan op het gebied van continu verbeteren.

Methodes waarmee deze bedrijven bijvoorbeeld werken zijn: Total Productive Management (TPM), Lean Manufacturing, Toyota Productie Systeem, Six Sigma en de bottlenecktheorie (TOC).

De ervaring die je opdoet tijdens de opdrachten kun je toepassen bij het afstuderen in het mkb.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Op dit moment heeft de opleiding in Den Bosch geen meeloopdagen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Technische Informatica

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

  wiskunde B

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde B

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

  Elke mbo4 opleiding is toelaatbaar. Tijdens intakegesprekken volgt mogelijk advies of wordt een voorbereidende cursus wiskunde aangeboden. 

 • Hbo-propedeuse

  Neem contact op met de Studenten Informatiebalie en vraag naar de instroomcoördinator

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Als je een mbo-4 diploma hebt, zorg dan dat je wiskunde B op havoniveau hebt. Volg op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

 

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wis- en natuurkunde in Breda 

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een voorbereidende cursus wis- en natuurkunde. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding. Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk.

Wil je meer informatie over het zelfstandig bijspijkeren van je wiskundekennis, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Voorbereidende cursus wiskunde in Den Bosch voor MBO-ers

Zit je in het laatste jaar van het MBO en wil je je voor deze opleiding gaan inschrijven, dan is het raadzaam de voorbereidende cursus wiskunde te gaan doen voor je start.

In deze cursus fris je je basisvaardigheden nog eens op én wordt je wiskundekennis uitgebreid zodat je een stevige basis hebt om van start te gaan met je nieuwe opleiding. Als je Keuzedeel wiskunde (K205 MBO) met een voldoende hebt afgerond, houd er dan rekening mee dat er aardig wat overlap zal zijn. Je hoeft deze Wiskundecursus B dan niet per se te doen.  

Kosten cursus B 

Je betaalt € 300 voor deelname aan de voorbereidende wiskundecursus, exclusief kosten voor studiematerialen.
Boek: Advies om aan te schaffen, geen verplichting (omdat we ook al met Sowiso werken) ' Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding ' (9789006144659).  

Aanmelden of vragen stellen wiskundecursus Den Bosch

Aanmelden kan vanaf 5 november 2022 tot 30 januari 2023. Meld je hier aan voor voorbereidende cursus B.
Voor overige vragen kan je contact opnemen via dit emailadres of telefonisch met 088-5256294.  
 

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je elk jaar zo'n 500 euro aan je lesboeken.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch