Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de hbo-opleiding Mechatronica voltijd leer je producten te ontwerpen en te besturen waarin beweging een centrale rol heeft. Denk aan robots of productiemachines.

Mechatronica is de aanjager van verandering bij technische constructies. Het verbindt kennis over vakgebieden als werktuigbouwkunde, elektrotechniek en PLC programmeren om zo tot slimme producten voor de toekomst te komen. Of het nu om auto's, vulmachines voor colablikjes of achtbanen gaat: al deze producten hebben de afgelopen jaren een verandering ondergaan. Ze werden slimmer door het gebruik van sensoren en computers.

Met een selectie aan vakken uit de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en PLC programmeren ontwikkel je je bij de opleiding Mechatronica tot een systeemdenker. Hierbij is de diepgang vergelijkbaar met die van de afzonderlijke opleidingen. Systeemdenken is belangrijk voor het ontwerpen van complexe multidisciplinaire producten waarbij bewegende machines zoals robots centraal staan.

Mechatronica hbo richt zich met name op robotica en industriële automatisering. De opleiding is kleinschalig georganiseerd en beschikt over moderne praktijkopstellingen. Je leert de docenten snel kennen. Het jonge team bestaat uit docenten met veel ervaring in de industrie.

Ben je geslaagd, dan ben je Bachelor of Science (BSc).

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor, Deeltijd associate degree
Volg deze opleiding

Waarom de opleiding Mechatronica

Robotica en industriële automatisering staan centraal
Kleinschalige opleiding
Docenten met veel ervaring in de industrie
Hypermoderne praktijkopstellingen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je kiest zelf waar je als mechatronica-specialist wilt werken. Het is een breed werkgebied. Alleen of in een team. Bij een industriële onderneming, ingenieursbureau of adviesbureau. Bij de overheid of in het onderwijs. Of je start je een eigen bedrijf.

Het buitenland biedt goede perspectieven. Brabantse bedrijven scoren internationaal goed met innovatieve mechatronische machines en producten. Zij hebben professionals nodig die vanuit verschillende invalshoeken naar een technisch probleem kunnen kijken. Jij hebt oog voor alle technische aspecten van een machine of productielijn. En wordt dus adviseur, projectleider of teamleider.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Mechanical design engineer

Je ontwerpt en verbetert dynamische producten en systemen, zoals motoren, hydraulische installaties of koelinstallaties.

Industrieel automatiseerder

Met behulp van computers, robots of informatietechnologieën optimaliseer je de kwaliteit of output van een machine of een proces.

Besturingstechnicus

Je houdt je bezig met het ontwerpen, programmeren en onderhouden van de besturing van verschillende installaties en machines.

Technisch adviseur

Je adviseert klanten over machines, systemen of processen en over de aanschaf, installatie en het onderhoud daarvan.

Projectleider

Je stelt een projectplan op, maakt een begroting en stuurt een team aan. Je hebt contact met de klant over de voortgang en je bent eindverantwoordelijk.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij haalt apparaten graag uit elkaar. Je wilt weten hoe een machine werkt. Hoe alle onderdelen bewegen en samenwerken. Die nieuwsgierigheid deel je graag met anderen. Je gaat samen op zoek naar nóg intelligentere systemen. Als jij jezelf hierin herkent, dan is de hbo-opleiding Mechatronica echt iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na je studie Mechatronica voltijd kun je een vervolgopleiding doen bij verschillende technische universiteiten. Of je volgt een professional Master opleiding. Bij een hbo-instelling of georganiseerd door het bedrijfsleven.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Jordy Heesbeen

Ik houd me bezig met het bedenken en ontwerpen van systemen.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De opleiding duurt vier jaar. Het eerste jaar is verdeeld in themablokken van tien weken. Je werkt rond dit thema aan een opdracht of project. Je volgt theorie- en practicumlessen en past wat je leert meteen toe in beroepsgerichte projecten. Zo leg je een direct verband met de beroepspraktijk. Je leert denken in processen. Hoe je een probleem aanpakt. Hoe je aan je informatie komt. En hoe je keuzes maakt voor het vervolg. Allemaal actuele zaken voor een aankomend ingenieur.

Jaar 1

In jaar 1 volg je elektrotechnische, werktuigbouwkundige en specifiek mechatronische vakken. Je ontwikkelt een robot. Je ontwerpt en maakt een nauwkeurige grijper voor een industriële robotarm, afgestemd op een specifiek product en doet een controle met diverse sensoren. Je leert 3D-tekenen en besturingsprogramma's schrijven. Je programmeert een microcontroller en verdiept je in materiaalkunde, constructieleer en elektrische netwerken.

Belangrijke vakken:

 • Besturingstechniek
 • Programmeren
 • 2D/3D Ontwerpen
 • Robotica
 • Wiskunde
 • Engels

Jaar 2

In het tweede jaar dring je door tot de kern van Mechatronica. Je verdiept je in de elektronica, mechanica en informatica die nodig is om robots en machines te besturen. Je leert ontwerpmethodes die leiden tot slimme producten. Dit pas je toe in een project in opdracht van een bedrijf.

Belangrijke vakken:

 • Mechanica
 • Bedrijfskunde
 • Systeemdynamica
 • Analoge en digitale schakelingen
 • Wiskunde

Jaar 3

In het derde jaar van de opleiding Mechatronica loop je een half jaar stage. Je verdiept je in de industriële automatisering of het mechatronisch ontwerpen.

Je zoekt een stageplaats die past bij jouw specialisatie. En bij het beroep dat je wilt gaan uitoefenen. Tijdens de eerste jaren van je opleiding heb je ontdekt wat jou ligt en waar je interesse naar uitgaat. Op basis daarvan kies je een stagebedrijf. Je analyseert bijvoorbeeld een technisch probleem in een nieuwe machine bij de klant.

Jaar 4

In het vierde jaar ga je jouw kennis verdiepen en verbreden met een minor. Het laatste halfjaar sluit je de Mechatronica opleiding af met een afstudeerproject. Je gaat op zoek naar het bedrijf waar je een opdracht wilt uitvoeren. Je bent inmiddels goed op weg om een expert in mechatronica te worden. Daarom is deze opdracht op een hoger niveau en duidelijker afgebakend dan in je stageperiode. Je maakt een projectplan, voert de opdracht uit en presenteert je resultaten.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Mechatronica

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt
  waarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur aangevuld met wiskunde B.

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt
  waarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur aangevuld met wiskunde B.

 • Economie & Maatschappij

  natuurkunde
  bij voorkeur met wiskunde B.

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havo-niveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst.

Volg je momenteel een mbo-opleiding? Volg dan op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

 

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wis- en natuurkunde in Breda 

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een voorbereidende cursus wis- en natuurkunde. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding. Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk.

Wil je meer informatie over het zelfstandig bijspijkeren van je wiskundekennis, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Praktische informatie Mechatronica

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

In het eerste jaar van je Mechatronica hbo-opleiding ben je ongeveer 550 euro kwijt aan je lesboeken. Daarnaast is het handig om over een laptop te beschikken.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding