Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Software is overal. In de deeltijdopleiding Informatica leer je alles over systemen, databases, bedrijfsprocessen en softwarearchitectuur.  Zo word jij de schakel tussen procesverbetering en techniek.

Je werkt in de ICT-branche en wilt graag hogerop. Met de deeltijdopleiding Informatica ontwikkel jij je tot een professionele software engineer en leer je alles over het hele traject van softwareontwerp tot softwaregebruik.

Tijdens Informatica deeltijd leer je software ontwerpen, data en databases beheren en bedrijfsprocessen programmeren en analyseren. Je verdiept je in verbeterprocessen en de technische mogelijkheden van IT. Ook werk je aan beroepsvaardigheden zoals samenwerken, projectmatig werken, afstemmen met de klant en analyseren. Na afronding mag je jezelf bachelor of Science noemen.

De hbo ICT deeltijd is kleinschalig en persoonlijk. Als student heb je direct contact met ervaren docenten uit het werkveld. De opleiding bestaat uit modules en sluit nauw aan op de praktijk. Je combineert werkplekleren met online leren en contactonderwijs. Daarin maak je je eigen keuzes. De docenten en begeleiders helpen je daarbij.

Als je 4 jaar studeren te lang vindt, kun je ook de tweejarige deeltijdopleiding Informatica Associate degree volgen. Na afronding van deze opleiding kun je er alsnog voor kiezen om je bachelor-diploma Informatica te behalen.

Volg Avans Deeltijd
Opleiding in beeld

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Je wilt op de hoogte blijven van de nieuwste technologie en trends
De hbo-opleiding Informatica is praktijkgericht met trajecten die aansluiten bij jouw werkervaring en niveau
Je krijgt les van docenten die in de beroepspraktijk werken
Dit erkend bachelordiploma geeft je goede kansen in de huidige IT-branche

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je worden met de deeltijdopleiding Informatica? De vraag naar softwareontwikkelaars is groot. Met een hbo-opleiding richting IT heb je vele mogelijkheden op de arbeidsmarkt en vind je snel een goede baan. Je kunt de sector kiezen die het best bij jou past: industrie, mkb, finance, zorg, onderwijs of overheid.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Softwareontwikkelaar

Je ontwikkelt, implementeert, test en verbetert software voor programma's, websites en apparaten. Dit doe je op basis van de behoeften van de gebruiker. Om een goed programma te kunnen creëren, werk je nauw samen met de klant en je collega's.

Software engineer

Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de uitvoering en het onderhoud van software. Je bespreekt met de opdrachtgever de wensen en eisen en zorgt voor het plannen van de werkzaamheden.

ICT-consultant

Als ICT-consultant werk je meestal voor een ICT-bedrijf. Je informeert klanten over informatietechnologie binnen hun organisatie.

Projectleider ICT

Je bent verantwoordelijk voor een ICT-project. Je stelt een plan op, maakt een begroting en stuurt een team aan. Daarbij houd je contact met de klant over de voortgang van het project.

Systeemanalist

Je analyseert bedrijfsprocessen en ontwikkelt, ontwerpt, bouwt, onderhoudt en beheert passende informatiesystemen.

Systeemarchitect

Je ontwikkelt de structuur van een softwaresysteem voor een nieuw product of nieuwe dienst.

Wat wordt er van jou verwacht

Je werkt in de ICT en wilt graag software engineer worden. Programmeren is een van je passies. Met jouw voorliefde voor computertechniek wil je bedrijfsprocessen verbeteren door mooie IT-oplossingen te bedenken. Je denkt analytisch en werkt gestructureerd. Bovendien ben je ambitieus en gedisciplineerd en werk je graag samen met anderen, maar gaat zelfstandig werken je net zo goed af. Herken je je hierin, dan is de bachelor Informatica deeltijd iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na je hbo ICT deeltijd kun je doorstuderen. Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Er is een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.  

De bachelor Informatica biedt toegang tot masteropleidingen, zoals de Master of ICT & Business Innovation (MBI) bij Avans+

Verhalen uit de opleiding

Rob Commeren

Ik deed lang ongeschoold werk en was er nu pas aan toe om met de opleiding te starten.

Verder lezen
Student Rob Commeren vertelt

Opbouw deeltijdopleiding Informatica

Studieprogramma

De deeltijd hbo Informatica duurt 4 jaar en is opgebouwd uit 10 modules, waarvan de laatste module een keuzemodule is. Je hebt een middag en een avond aaneengesloten les. De lessen bestaan uit een combinatie van contactonderwijs, werkplek-leren en online leren.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Advanced programming

Deze module draait om geavanceerde software-ontwikkelconcepten. Je leert over selectie van ontwerp- en programmeerpatronen, algoritmiek, datastructuren, frameworks en onderzoeksvaardigheden.

Artificial Intelligence

In deze keuzemodule gaan studenten van Business IT & Management en Informatica gezamenlijk aan de slag om kennis en vaardigheden te vergaren rondom AI.

Samen werken jullie aan een AI-vraagstuk binnen een organisatie. De module omvat zowel bedrijfskundige als technische aspecten rondom AI.

Back-end development en databases

In deze module leer je hoe je een dynamische webapplicatie ontwerpt en realiseert. De nadruk ligt op de zogenaamde back-end.

Ook leer je hoe je in een relationele database de gegevensopslag ontwerpt, optimaliseert en realiseert.

Business intelligence & datawarehousing

Je analyseert, ontwerpt en realiseert een Business Intelligence oplossing met de onderliggende infrastructuur van een datawarehouse. Je past ETL toe voor eenduidige informatievoorziening.

Cyber Security

In deze keuzemodule leer je de specifieke aspecten van informatiebeveiliging, vooral gericht op het cyberdomein en het steeds sneller veranderende dreigingslandschap.

Je behandelt verschillende thema's en leert de mogelijkheden en uitdagingen voor een organisatie om weerbaar te zijn tegen cybercriminelen.

Digitale transformatie met DevOps

Organisaties en bedrijven hebben voortdurend te maken met de digitale wereld. In deze module leer je wat er komt kijken bij een digitale transformatie.

En je leert hoe je de ontwikkeling, uitvoering en beheer ervan inricht met het DevOps concept.

Doorstroommodule Informatica

Deze module is bedoeld voor studenten die kiezen voor een Ad Informatica of bachelortraject en versneld willen en kunnen doorstromen vanuit een relevante vooropleiding in de ICT.

Én die werk hebben als softwareontwikkelaar.

Front-end design en development

In deze module leer je hoe je een front-end softwareapplicatie ontwerpt en realiseert met behulp van UML, de standaardmethode die begrijpelijk is voor klant, analist en programmeur.

Je leert HTML, CSS en Javascript te gebruiken voor interactie met de gebruikers.

Full stack development met Android

In deze module leer je met behulp van de programmeertaal JAVA en methodisch om softwareapplicaties voor verschillende platforms en devices te ontwikkelen.

Full stack development met .NET

In deze module leer je met de programmeertaal C# op methodische wijze softwareapplicaties te ontwikkelen, die worden gebruikt voor verschillende toepassingen binnen het veel gebruikte .NET-platform.

Leren en ontwikkelen

Deze module is voor alle studenten en cursisten beschikbaar. Het is voornamelijk gericht op de eigen leerwens.

Je formuleert zelf je leeruitkomsten, stelt het bijbehorende leerarrangement samen, doorloopt het en geeft aan hoe en met welk bewijsmateriaal het geleerde wordt getoetst.

Ontwerpgericht onderzoek

Dit is een integratieve software engineeringsopdracht op jouw werkplek.

Software engineering, quality & testing

Je ontwikkelt software met als uitgangspunt 'quality by design'. Daarvoor analyseer, ontwerp en realiseer je een continuous integration of continuous delivery-oplossing in een DevOps-omgeving.

Systems & security

Je ontwikkelt software vanuit verschillende invalshoeken. Bijvoorbeeld netwerken, virtualisatie en security.

Technologie en Innovatie

Deze module gaat over het inzetten van nieuwe technische mogelijkheden in concrete, zinvolle, bruikbare en nuttige toepassingen. Een belangrijk vraagstuk in onze kenniseconomie.

In innovatieprocessen wordt van de Software engineer en Business IT Management consultant verwacht dat zij voortdurend op de hoogte zijn van relevante ontwikkelingen. In deze module leer je de mogelijkheden en beperkingen van de nieuwe ontwikkelingen te verkennen en mee te denken over hoe die kunnen worden ingezet voor het vernieuwen of verbeteren van de verdienmodellen en de bedrijfsvoering van de organisatie.

Virtual reality

In deze module ontwerp en realiseer je een VR-applicatie op basis van je eigen of een gegeven businesscase.

Virtual reality (VR) is een via de computer gesimuleerde virtuele wereld waarbij het voor de gebruiker lijkt of hij fysiek aanwezig is.

Tijdsinvestering

Bij Informatica deeltijd heb je 1 middag en 1 avond in de week les en besteed je tussen de 12 en 16 uur per week aan zelfstudie.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Informatica deeltijd

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Voordat je met de hbo ICT deeltijd start, heb je een relevante werkplek nodig. Op jouw werkplek heb je:

  • voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot veelzijdige professional
  • beschikking over vakliteratuur en regelgeving en over materialen
  • een omgeving waarin je praktijkopdrachten kunt uitvoeren
  • een bedrijfsbegeleider op hbo-niveau.

Je kunt je ook aanmelden als je nog geen werkplek hebt. Avans heeft een groot netwerk en kent de vraag naar ICT-professionals. Neem dan contact met ons op, we kijken dan samen naar een geschikte werkplek voor jou.

Verkorte trajecten

Je komt in aanmerking voor een verkort traject als je beschikt over een relevant mbo-4 diploma applicatie- en mediaontwikkelaar of gamedeveloper. En als je relevante werkervaring als applicatie- of softwareontwikkelaar hebt. Ook met een certificaat of getuigschrift van een relevante hbo-opleiding kom je in aanmerking voor een verkort traject. Neem voor meer informatie contact met ons op.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Informatica deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen komt ongeveer neer op €400 tot €500 per jaar. Je hebt een eigen laptop nodig om de lessen te volgen.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd