Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Met de hbo-opleiding Fysiotherapie ben je klaar voor de toekomst. Je leert van en soms ook in het werkveld. Wat je leert sluit aan op de ontwikkelingen in de beroepspraktijk, zorg en maatschappij.

Petra heeft last van haar knie. Dankzij jouw Fysiotherapie-opleiding krijg jij haar weer op de been, maar je hebt ook geleerd om verder te kijken. Petra heeft overgewicht, dat is niet bevorderlijk voor haar blessure en gezondheid. Je werkt samen met een diëtist en sportcoach om haar te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Een bedrijf heeft een verzuimprogramma, waarvan jij de effectiviteit meet en waarvoor jij verbetersuggesties doet.

Als je de hbo-opleiding Fysiotherapie hebt gevolgd, wil je mensen optimaal laten bewegen. Daarom ben je bezig met diagnostiek. Je onderzoekt waar gezondheidsproblemen vandaan komen, behandelt patiënten en coacht mensen om klachten te voorkomen. Je promoot een gezonde leefstijl en werkt samen met andere professionals in de zorg om patiënten optimaal te kunnen begeleiden. Je kent de technologische innovaties die zorgen voor nieuwe dan wel andere behandelmogelijkheden.

De fysiotherapie-opleiding stoomt je klaar voor een mooie toekomst in de zorgsector. Je krijgt een stevige kennisbasis. Je leert de bijbehorende vaardigheden en oefent die op school en in de praktijk.

Breda • topopleiding
Let op: uiterste aanmelddatum 15 januari
Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Fysiotherapie

Vaardigheden oefenen op school én in de praktijk: je loopt ieder jaar stage
Persoonlijke begeleiding van betrokken docenten
Kleinschalig met veel leuke activiteiten zoals de Winterwerkweek
Je leert zorgtechnologie inzetten bij fysiotherapiebehandelingen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Er zijn veel fysiotherapeuten nodig, omdat de gezondheidszorg verandert. Mensen moeten langer thuis wonen en meer zelf doen. Obesitas, vergrijzing en toenemend zitgedrag maken de uitdaging om mensen in beweging te krijgen én houden alleen maar groter.

Wat kun je met de opleiding Fysiotherapie? Als fysiotherapeut ligt jouw focus op het versterken van de 'eigen kracht' van mensen en op het voorlichten en promoten van een gezonde leefstijl. Er is een grote rol voor informatie en advies. Vaak is het beter om niet te wachten tot er lichamelijke klachten zijn, maar om ze te voorkomen. Jij kunt daar als fysiotherapeut beslist aan bijdragen.

Als fysiotherapeut kun je onder andere werken bij:

  • Een revalidatiecentrum
  • Een fysiotherapiepraktijk in binnen- of buitenland
  • Een ziekenhuis
  • Een verpleeghuis
  • Een commercieel bedrijf of gemeente
  • Scholen

Zo'n 70 tot 80 procent van onze afgestudeerden heeft binnen een jaar werk als fysiotherapeut.

Wat kun je worden met: Fysiotherapie

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt fysiotherapie studeren en weten wat mensen beweegt. Letterlijk en figuurlijk. Je wilt in de opleiding Fysiotherapie kennis opdoen over anatomie, fysiologie en communicatie en hebt er zin in om mensen te informeren over een gezonde leefstijl. Je kunt je goed verplaatsen in een ander, bent actief, nieuwsgierig en ondernemend. Maakt makkelijk contact en werkt graag samen. Kun je dit nog niet zo goed? Geen punt. De vakken die je krijgt, helpen je om deze skills verder te ontwikkelen.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je kunt kiezen uit verschillende vervolgstudies na je hbo Fysiotherapie. Je kunt een hbo-master volgen om je te specialiseren of verder studeren aan de universiteit, bijvoorbeeld Bewegings- of Fysiotherapiewetenschappen. Zelfs Dierfysiotherapie behoort tot de mogelijkheden.

Je kunt denken aan de volgende richtingen:

  • Kinderfysiotherapie
  • Oncologiefysiotherapie
  • Bekkenfysiotherapie
  • Geriatriefysiotherapie
  • Psychosomatische fysiotherapie
  • Manuele therapie
  • Community Health

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Lennart

Toen ik hier stage kwam lopen voelde ik me echt als een vis in het water.

Wat kun je worden met: Fysiotherapie

Aline Hilderink

Het is een toffe opleiding en een prachtig beroep met veel diversiteit en ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen.

Verder lezen

Eline Hinten

Per patiënt blijft het puzzelen om uit te vinden waar het probleem ligt en hoe je dit met fysiotherapie kunt oplossen.

Verder lezen

Anne Blokker

Het voelt helemaal niet alsof ik student ben en dat de docent zegt wat ik moet doen.

Verder lezen

Opbouw van Fysiotherapie

Studieprogramma

De opleiding Fysiotherapie duurt 4 jaar. Elk jaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken. In elke module werk je aan een thema waarbij de patiënt centraal staat. Je kijkt telkens naar een deel van het fysiotherapeutisch handelen. Gedurende de gehele opleiding heb je overkoepelend 2 geïntegreerde vakken: Engels en Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling (PPO).

Taaltest Engels

In jaar 1 doe je thuis een taaltest Engels. Je krijgt hiervoor een uitnodiging. Uit de test blijkt of jouw niveau Engels voldoende is om te starten met de lessen in jaar 1. Je kunt je Engels eventueel bijspijkeren met de gratis Preparation Course Engels die wij aanbieden voor de studenten die moeite hebben met Engels.

Het vak Engels is onderdeel van het programma in jaar 1, 2 en begin jaar 3 (schrijfvaardigheid). In jaar 3 en 4 heb je Engels nodig bij bijvoorbeeld het afstuderen. Er zijn dus studiepunten aan verbonden. Aan het einde van de opleiding toon jij aan dat je het Engels op zo'n niveau beheerst dat je kunt werken in het (internationale) beroepenveld van de gezondheidszorg.

Jaar 1

In jaar 1 van de hbo Fysiotherapie focus je je op de levensfases van de mens. De thema's zijn opvolgend: mijn gezondheid, groei en ontwikkeling, gezond blijven en ouder worden. In dit jaar maak je al direct kennis met werkplekleren. Hierbij zoek je soms de praktijk op of komt de praktijk bij ons langs tijdens de lessen.

Belangrijke vakken:

  • Mijn Gezondheid
  • Groei en Ontwikkeling
  • Gezond Blijven
  • Ouder Worden

Jaar 2

In jaar 2 ga je meer de diepte in en ga je ook voor het eerst stage lopen. De modules voeren je langs de plekken waar je als fysiotherapeut zou kunnen gaan werken. In de derde periode van jaar 2 heb je de mogelijkheid om een vrijekeuzemodule te kiezen. Je docent en studieloopbaanbegeleider kunnen je helpen met het maken van deze keuze.

Jaar 3

In jaar 3 loop je weer stage. Daarnaast kies je 1 vrijekeuzemodule van 20 weken, of 2 van 10 weken. Wederom kunnen je docent en studieloopbaanbegeleider je helpen met het maken van een keuze die goed bij jou past.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Vrijekeuzemodule

Jaar 4

In jaar 4 van de Fysiotherapie opleiding begint je afstudeerproject. Hierbij doe je onderzoek naar een fysiotherapeutische vraag uit de praktijk. Ook volg je dit studiejaar een afstudeerstage.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Afstuderen

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Fysiotherapie

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Toelatingsprocedure

Maximaal aantal studenten

Weet dat we bij deze opleiding een numerus fixus hanteren. We laten 250 studenten toe tot het eerste jaar. Hiervoor organiseren we zelf de toelating. Officieel heet dit een decentrale selectie. De decentrale selectie bestaat uit een ongewogen loting met 2 voorwaardelijke toelatingscriteria. Bij een ongewogen loting maakt iedereen evenveel kans.

De toelatingsprocedure helpt jou om een goede studiekeuze te maken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je goed onderwijs krijgt. Dat vraagt om deskundige docenten en om een plezierige, goed ingerichte leer- en praktijkomgeving. Door een beperkt aantal studenten te laten starten, kunnen wij die kwaliteit garanderen.

Dit zijn de 2 toelatingscriteria waaraan je moet voldoen om mee te doen aan de ongewogen loting: 

1. Interview 
Je gaat een fysiotherapeut interviewen. Hiervoor gebruik je een topiclijst die je na je aanmelding kunt downloaden in het intakesysteem.

2. Proefstuderen
Je neemt deel aan een proefstudeerochtend of -middag op locatie Hogeschoollaan 1 in Breda. In november en december zijn de eerste proefstudeerdagen waarvoor je je via avans.nl kunt aanmelden. In februari en maart zullen er meer proefstudeerdagen gepland worden. Als je niet hebt meegedaan aan het proefstuderen in november of december, ontvang je na je aanmelding vanzelf een mail om 1 van de data in februari of maart te prikken.

Studiekeuzecheck

Wil je je inschrijven voor Fysiotherapie, dan neem je deel aan de decentrale selectie. Deze vervangt de reguliere intake van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek, de 21+ toets. Hierin kunnen we vaststellen of je toch kunt starten met de decentrale selectie. Bijvoorbeeld door de ervaring die je hebt.

Je meldt je hiervoor aan via [email protected]

Praktische informatie Fysiotherapie

Aanmelden

Dit is een fixusopleiding: max. 250 studenten mogen starten. Let op: de aanmelding sluit uiterlijk op 15 januari. Meld je je na deze datum aan, dan kun je niet meer meedoen aan de toelatingsprocedure. Voor de opleiding Fysiotherapie met numerus fixus kun je je maar bij 1 instelling aanmelden. Je kunt je wel aanmelden voor een opleiding Fysiotherapie met numerus fixus en een zonder numerus fixus.

Je meldt je aan voor een opleiding via Studielink. Je logt hier in met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen.

Startmaand Deadline aanmelden
september 15 januari 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Nadat je aanmelding bij ons binnen is, ontvang je de uitnodiging om deel te nemen aan de toelatingsprocedure. Om kans te maken op een plaats bij de opleiding is het een voorwaarde dat je meedoet aan de toelatingsprocedure.

Studieplaats accepteren

Je krijgt op 15 april via Studielink bericht of je ingeloot bent. Als je binnen 2 weken je plaats accepteert, kun je starten met de opleiding. Als je niet ingeloot bent, kun je alsnog geplaatst worden als anderen hun plaats niet accepteren. Dit komt regelmatig voor. Als er op een later moment nog een plaats voor jou vrijkomt, krijg je hierover een bericht via Studielink. 

Bezwaar maken

Je bent het niet eens met de manier waarop de toelatingsprocedure bij jou is uitgevoerd. Dan heb je het recht om gebruik te maken van de regeling Bezwaar en Beroep.

Inschrijvingsvoorwaarden

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding. Avans Hogeschool schrijft je in als je dossier compleet is en je aan alle voorwaarden hebt voldaan.

Dit houdt in:

  • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd.
  • Je vooropleiding is geverifieerd.
  • Je bent ingeloot en je hebt je plaats geaccepteerd.
  • Je betaling heb je geregeld met een digitale machtiging op Studielink.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je geld aan je verplichte en aanbevolen boekenlijst en aan meetinstrumenten.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding