Aline Hilderink

Het is een toffe opleiding en een prachtig beroep met veel diversiteit en ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen.

Aline ziet veel mensen met klachten gericht op de wervelkolom. Ze begeleidt cliënten met stress- en burn-outklachten en met chronische pijnklachten.

Wat doe jij nu precies?

"Ik werk als fysiotherapeut in een praktijk en zie vooral mensen met wervelkolomgerichte klachten. Daarbij begeleid ik veel mensen met een burn-out, stress en chronische pijnklachten."

Wat is daar mooi/leuk/interessant aan?

"Ik geef mensen tools waardoor ze minder afhankelijk worden van het zorgstelsel. Het is prachtig om te zien hoe mensen weer opbloeien, om te zien hoe het kwartje figuurlijk valt en ze hun leven weer oppakken."

Wat kun jij betekenen als fysiotherapeut?

"Fysiotherapeuten kunnen zich heel divers ontwikkelen en dus veel bieden. Zelf hoop ik vooral een fysiotherapeut te worden die mensen in lastige trajecten kan begeleiden. Ik neem een meer coachende rol aan waarmee ik zorg dat mensen het weer als prettig ervaren om te bewegen."

Hoe heb je de opleiding ervaren?

"De opleiding is praktisch ingericht en draait om competenties en vaardigheden. Je krijgt er genoeg tools aangereikt om de nodige kennis op te doen. Ik vond het stampen van 'platte kennis' wel zwaar en ook de performance assessments waren spannend, maar ik heb daar veel van geleerd. Er is een zelfstudieruimte voor fysiotherapiestudenten bij Avans. Daar heb ik veel mooie momenten gehad, met medestudenten, maar zeker ook met docenten. Ook wordt er een winterwerkweek georganiseerd. Die ga ik niet snel meer vergeten: veel gezelligheid en saamhorigheid en een veilige sfeer."

Zijn er momenten in jouw carrière waar je vaak aan terugdenkt?

"Er zijn veel momenten waarin dankbaarheid wordt uitgesproken of je een echte, ontwapende glimlach op iemands gezicht ziet. Daar denk ik graag aan terug. Maar er is één specifiek traject dat voor mij erg bijzonder was. Er kwam een mevrouw binnen met veel angsten, met overgewicht en ze had altijd pijn. Eerlijk gezegd was ze heel ongelukkig. Ze stond al 20 jaar onder behandeling bij verschillende behandelaars. Samen met haar ben ik gaan zoeken naar oplossingen. Ik heb geluisterd naar wat zij wil en zelf denkt te kunnen en van daaruit zijn we gaan werken aan haar zelfvertrouwen en skills, uithoudingsvermogen en het overwinnen van angsten."

"Het is prachtig om nu te mogen zien dat ze meer energie heeft, gelukkiger is, kan relativeren en om te zien hoe haar eigen bedrijf steeds beter loopt. Ik zie haar elke keer een beetje meer stralen, dat vind ik prachtig om mee te mogen maken. Hoe we dat vooral hebben gekregen? Het belangrijkste was dat we een goed team vormden samen. Hoe goed en wetenschappelijke invulling van de therapie die je geeft ook is, er moet ook een soort vertrouwensband zijn. Als die er is, is er veel haalbaar."

Wat wil je scholieren meegeven die erover nadenken om Fysiotherapie te gaan studeren?

"Bedenk wat voor competenties je van nature in je hebt en of dat past bij de competenties die een fysiotherapeut nodig heeft: zorgzaamheid, flexibiliteit, vindingrijkheid, sociaal vermogen en veel compassie. Sportief hoef je niet per se te zijn, maar je moet wel 'iets' hebben met bewegen. En onthoud dat er gelukkig altijd ruimte is voor ontwikkeling en leermomenten."

"Mijn tip is: kies iets wat je van nature ligt en waar je denkt een gelukkiger mens van te worden. Het is een toffe opleiding en een prachtig beroep met heel veel diversiteit en ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen."