Eline Hinten

Per patiënt blijft het puzzelen om uit te vinden waar het probleem ligt en hoe je dit met fysiotherapie kunt oplossen.

Eline werkt in een praktijk en heeft als specialisatie neurorevalidatie. Ook is ze in opleiding tot master Geriatrie Fysiotherapeut.

Wat is jouw mooiste herinnering aan de opleiding?

"In jaar 2 ga je met studenten en docenten een week naar Oostenrijk om te werken aan het thema ‘motoriek’. Heel cliché misschien, maar die winterwerkweek is mijn mooiste herinnering. Wat wil je ook als je een week lang lol mag trappen met je medestudenten en docenten? Ook de fysiofeesten hebben me dat fijne groepsgevoel bezorgd dat zo kenmerkend is voor deze opleiding. Het is heel prettig om jezelf in zo’n gemoedelijke sfeer te mogen ontwikkelen."

Wat vind jij sterke punten van de opleiding, wat was er pittig?

"Een sterk punt zijn de vele vaardigheidslessen die je krijgt, en er is altijd de mogelijkheid om te oefenen op school, zelfs met een docent erbij. Er hoort veel theorie bij ons vak. Dat vond ik pittiger, en afhankelijk van waar je interesses liggen zal het ene vak je gemakkelijker afgaan dan het andere."

Wat is jouw functie (en specialisatie) nu en welke werkzaamheden horen daarbij?

"Ik werk in een fysiotherapiepraktijk en ben gespecialiseerd in neurorevalidatie. Dat houdt in dat ik mensen met hersenletsel begeleid om weer zo goed mogelijk te functioneren. Daarnaast ben ik in opleiding tot master Geriatrie Fysiotherapeut, fysiotherapeut voor ouderen. In de praktijk begeleid ik patiënten 1 op 1, werk ik veel samen met andere hulpverleners en begeleid ik een groep tijdens hydrotherapie; fysiotherapie in het water."

Wat vind jij interessant aan die specialisaties?

"Wat ik leuk vind aan de geriatrie en neurologie is dat het per patiënt een puzzel is waar het probleem ligt en hoe je dit met fysiotherapie kunt oplossen. Daarnaast vind ik het tof dat je, door het lange behandeltraject, een band opbouwt met de patiënt met wie je werkt."

Wat kun jij betekenen als fysiotherapeut?

"Als fysiotherapeut kun je mensen veel kwaliteit van leven teruggeven door te zorgen dat ze beter kunnen bewegen. Het is niet alleen gezellig om te werken met mensen, maar bovenal erg dankbaar werk. In de praktijk zie je dat meteen, omdat je daar patiënten helpt, maar je kunt dit ook breder zien. Je kunt bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeente een beweegtuin laten aanleggen om de bewoners van de wijk waarin je werkt in beweging te krijgen."

Aan welk moment in je carrière denk je nog vaak terug?

"Een 76-jarige heer kwam uit het revalidatiecentrum na een CVA (Cerebro Vasculair Accident, een probleem in de bloedvaten van de hersenen, door bijvoorbeeld een beroerte). Hij kwam bij mij in de praktijk en was bang om nooit meer zonder stok over straat te kunnen lopen en angstig dat ook traplopen moeilijk zou blijven. We hebben samen hard gezocht naar de juiste strategie en door training kon meneer uiteindelijk goed de trap op en af en zonder stok een rondje lopen buiten."

Wat is je boodschap voor iedereen die erover denkt om Fysiotherapie te gaan studeren?

"Ben je iemand die niet alleen het beste uit zichzelf, maar ook uit anderen wil halen? Dan is dit de opleiding voor jou! Laat je niet te snel uit het veld slaan als iets tegenzit, want het is echt geen gemakkelijke opleiding. Maar tijdens je eerste praktijkervaringen zul je al snel begrijpen waar je al die moeite voor doet."