Studiekosten

Als je bij ons een hbo-opleiding volgt moet je elk jaar collegegeld betalen. Je betaalt het wettelijke collegegeld dat elk jaar wordt vastgesteld door het ministerie. Of het instellingscollegegeld, dat jaarlijks wordt vastgesteld door Avans Hogeschool.

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Bij elke opleiding vind je een schema met de collegegeldtarieven. Wat je daadwerkelijk betaalt is echter afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor altijd de collegegeldmeter. Check ook de bijkomende studiekosten. Deze staan vermeld bij de opleiding.

Wettelijk collegegeld 

Het wettelijk collegegeld voor voltijdopleidingen is vastgesteld door het ministerie. Voor deeltijd- en duale opleidingen kan dit bedrag afwijken per onderwijsinstelling. Het bedrag is echter nooit hoger dan het wettelijk collegegeld van de voltijdopleidingen. Het wettelijk collegegeld geldt voor 1 studiejaar, dat loopt van 1 september tot en met 31 augustus. Start je later in het studiejaar, dan hoef je niet het hele bedrag te betalen. Het collegegeld kan per jaar verschillen. Tijdens je opleiding kan het bedrag dus wijzigen.

Je betaalt het wettelijk collegegeld 

  • Als je de nationaliteit hebt van een EER-land, Suriname, Zwitserland of onder voorwaarden Turkije. Je hebt ook recht om het wettelijk collegegeld te betalen als je over een verblijfsvergunning beschikt die recht geeft op studiefinanciering. 
  • Als je aan het begin van het studiejaar nog geen ander bachelordiploma hebt behaald.

Voldoe je niet aan alle voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. 

Halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Eerstejaarsstudenten aan een hogeronderwijsinstelling betalen vanaf collegejaar 2018-2019 de helft van het wettelijke collegegeld. Studenten die starten met een lerarenopleiding hebben recht op 2 jaar verlaagd collegegeld. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Instellingscollegegeld 

Het instellingscollegegeld wordt vastgesteld door Avans Hogeschool en is hoger dan het wettelijk collegegeld. Avans is verplicht het instellingscollegegeld te vragen als je niet aan bovengenoemde voorwaarden voor het wettelijk collegegeld voldoet. Of als je na je bachelor een tweede bacheloropleiding wilt doen en je hebt je graad na 1991 behaald.

Hierop is 1 uitzondering: als je een tweede bacheloropleiding gaat doen in het domein Onderwijs of Gezondheid en je hebt in deze domeinen nog geen graad, dan betaal je het wettelijk collegegeld.

Bijkomende kosten 

Naast je collegegeld heb je vaak nog andere kosten tijdens je opleiding. Bijvoorbeeld voor studieboeken, materialen of excursies. Deze kosten zijn per opleiding anders. Ze staan vermeld bij de opleiding van jouw keuze.

Studiefinanciering

Kijk of je in aanmerking komt voor studiefinanciering. Via MijnDuo hou je zelf je studiegegevens actueel.

Betalen 

Je betaalt je collegegeld rechtstreeks aan Avans Hogeschool. De hoogte van het bedrag wordt bepaald aan de hand van je studiehistorie. De gegevens hierover ontvangen wij van DUO. Je kunt alleen betalen via een digitale machtiging. Halverwege juni kun je deze machtiging invullen. Je ontvangt hierover een melding via Studielink.

Ook als je werkgever bereid is je collegegeld te betalen, ben jij degene die aan Avans Hogeschool betaalt. Vul dus je eigen IBAN in op de digitale machtiging. Declareer eventueel het collegegeldbedrag bij je werkgever met je Proforma-factuur. Die kun je downloaden van de Avansportal. Je ontvangt de inloggegevens van deze portal zodra je bent ingeschreven als Avansstudent.

Digitaal machtigen

Je schrijft je in via Studielink. In Mijn Studielink verschijnt onder ‘Mijn To Do lijst’ de actie ‘Voer je betaalgegevens in’. Je voert daar je gegevens in en geeft aan hoe je het collegegeld wilt betalen. Je digitale machtiging moet vóór 1 september bij Avans binnen zijn. Ben je te laat, dan ben je niet ingeschreven als Avansstudent. Avans mag pas collegegeld incasseren nadat je inschrijving compleet is.  


Je geeft een digitale machtiging af voor een éénmalige incasso of een incasso in 9 termijnen. Bij betaling in termijnen betaal je € 24 aan incassokosten. Je machtiging is geldig voor 1 studiejaar. Ook je ouders/verzorgers kunnen via DigiD een digitale machtiging afgeven.

Bekijk de video voor meer uitleg over digitaal machtigen in Studielink:

Vragen over studiekosten

Vragen stel je aan Student Support:
088 - 525 75 50  
Contactformulier