Avans op Dutch Design Week: recyclebaar tentdoek voor vluchtelingen

Lector van Avans Hogeschool Amarante Böttger staat samen met haar onderzoeksteam op de Dutch Design Week met de expositie Innovative & Circular Material for Future Shelter. Böttger is lector van het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassingen. Haar lectoraat werkte de afgelopen 2 jaar hard aan een maatschappelijke uitdaging door een verantwoord, recyclebaar textiel te ontwikkelen.

Avans op Dutch Design Week: recyclebaar tentdoek voor vluchtelingen

Het project

In dit project werkten Böttger en haar team aan een urgent maatschappelijk probleem: het verbeteren van tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen. Dit gebeurde in een samenwerkingsverband waar onderwijs, onderzoek, bedrijven en de creatieve sector elkaar versterkten. Zij formuleerden een aantal onderzoeksdoelen. Bijvoorbeeld dat je het textiel onder eenvoudige vaatwasomstandigheden kunt hergebruiken. En dat het doek een recyclebare, waterdichte coating krijgt waar je flexibele zonnepanelen aan kunt bevestigen.

Circulair tentdoek

Het lectoraat coördineerde dit complexe proces. Met financiële steun van stichting ClickNL en de KIEM-regeling van Regieorgaan SIA kwamen verschillende ontwerpen tot stand. Het eindresultaat is een circulair en recyclebaar nieuw textiel dat geschikt is voor tenten van vluchtelingenkampen, maar ook voor de festivalbranche en de industrie.

Dutch Design Week

De Dutch Design Week in Eindhoven is het grootste designevenement van Noord-Europa. Meer dan 2.600 ontwerpers presenteren zich aan ruim 355.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De expositie Innovative & Circular Material for Future Shelter van het lectoraat is er hier dus 1 van.

Je kunt het evenement bezoeken tot en met 30 oktober. De stand van het lectoraat vind je in de Strijp-S area, van het Klokgebouw, nr. 50.


Foto: Michiel Smits, projectleider