Werktuigbouwkunde Voltijd hbo

Opbouw van de opleiding

De opleiding Werktuigbouwkunde duurt 4 jaar. Elk collegejaar is opgedeeld in 4 periodes van 10 weken. Per periode staat 1 thema centraal. De vakken en practica zijn afgestemd op dat thema. Je werkt in groepjes aan projecten.

Basis

Tijdens de opleiding werk je aan projecten, volg je vakken en voer je practica uit. Zo verdiep je je in jaar 1 in hoe producten worden geproduceerd, ontwerp je een 3D-printerkop, werk je aan het verbeteren van een shredder of extruder en ontwerp je een mantelblok. Je leert ontwerpen met het programma SolidWorks. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen om naar jaar 2 te gaan.

Verdieping

Jaar 2 staat in het teken van werktuigbouwkundig ontwerpen. Je werkt met je projectgroep aan een uitdagende ontwerpopdracht waarbij je een werkend prototype oplevert. Tijdens een 'speedmeet' maak je kennis met bedrijven waar je mogelijk stage kunt lopen. Je begint jaar 3 met een stage van 20 weken in Nederland of het buitenland. Daarna volg je een verdiepend semester research and design, waarbij je kiest uit verschillende projecten: mechatronica, energietransitie of licht en stijf construeren. In de eerste helft van jaar 4 verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden met een minor naar keuze. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht.

Vakkenoverzicht

1-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Productietechniek x
Ontwerpen x x
Energietechniek x x x
Materiaalkunde x x
Werktuigonderdelen x x x
Mechanica x x x x
Wiskunde x x x x
Dynamica x
2-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Productietechniek x x
Materiaalkunde x x
Mechatronica x x
FEM analysetechniek x x x x
Dynamica x
3-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Stage x x
Constructieprincipes x x
Dynamica x x
Materiaalkunde x x
Onderzoeksvaardigheden x x
Regeltechniek x x
4-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Minor x x
Afstuderen x x

Toelichting vakkenoverzicht

Je volgt ook vakken als communicatieve vaardigheden, Engels en studieloopbaanbegeleiding.

Meer informatie is ook te vinden onze studiegids.