Engineering Associate degree  deeltijd hbo-opleiding

Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Je wilt doorgroeien in techniek met een engineering-opleiding. Bij de 2-jarige deeltijdopleiding Engineering Associate degree kies je uit 1 van de 4 richtingen binnen de techniek.

Tijdens de Engineering Associate degree deeltijd kun je kiezen uit elektrotechniek, werktuigbouwkunde en mechatronica of technische Bedrijfskunde.

Je bent als mbo-plusser werkzaam in een technische omgeving en je wilt je kennis verbreden. Tijdens deze 2-jarige opleiding tot ingenieur breng je je kennis en vaardigheden op hbo-niveau. Hiermee kun je aan de slag met complexere problemen en ben je op technisch gebied de schakel tussen productie en engineering.

Bij de Ad Engineering speelt naast je werkomgeving, ook online en klassikaal leren een belangrijke rol. Studieopdrachten zijn vaak aan jouw praktijk verbonden. Zo ontwikkel je jezelf én lever je een bijdrage aan de werkpraktijk.

Bij deze studie engineering in deeltijd kun je ook deels bepalen hoe je wilt studeren. Als je bepaalde zaken al weet en dit kunt aantonen, kun je versnellen. Je kunt zelfstandig studeren, online studeren of juist in een groep lessen volgen. Een combinatie van deze methodes past vaak het best.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd associate degree, Duaal associate degree
Volg Avans Deeltijd
Opleiding in beeld

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Keuze uit 3 verschillende uitstroomrichtingen
Co-creactie met het bedrijfsleven
Toegankelijke docenten en persoonlijk contact
Goede mix van actuele praktijkopdrachten met solide theoretische onderbouwing

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je worden met de Associate degree Engineering? Na afronding van deze deeltijdstudie tot engineer kun je alle kanten op. Je kunt doorstuderen of meteen aan de slag in het werkveld. Er zijn vele mogelijkheden want de vraag naar technici op de arbeidsmarkt is groot. Met de kennis die je opdoet bij Engineering in deeltijd ga je bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven die machines bouwen of installaties onderhouden. En bij duurzame installatiebedrijven of werkgevers die zich focussen op innovaties of werken met moderne productiesystemen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Project-engineer

Je bent verantwoordelijk voor het uitwerken van verschillende producten en systemen of delen daarvan.

Service-engineer

Je verleent technische ondersteuning bij de klant op locatie.

Projectcoördinator

Je coördineert verschillende technische projecten en bent gesprekspartner voor het bedrijf en de klant.

Werkvoorbereider

Je begeleidt het proces zodat het gemaakte ontwerp op tekening gemaakt kan worden door productie.

Wat wordt er van jou verwacht

Je wilt je ontwikkelen, het liefst in de praktijk. Ook ben je nieuwsgierig en wil je bijdragen aan creatieve of innovatieve oplossingen, bijvoorbeeld om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te maken. Met deze engineering opleiding wil je meer inzicht hebben in het samenspel tussen technologie, mensen en beleid. Je wilt snappen wat wel en niet werkt. En de verschillende sectoren en disciplines verbinden. Herken je jezelf hierin, dan is de Engineering Associate degree deeltijd wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Met je getuigschrift Ad Engineering kun je binnen 2 jaar instromen in de bachelor deeltijdopleiding Mechatronica, Elektrotechniek Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde, afhankelijk van het uitstroomprofiel dat je hebt gekzoen. Daarna kun je verder studeren op postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Opbouw deeltijdopleiding Engineering Associate degree

Studieprogramma

De Ad-opleiding Engineering in deeltijd bestaat uit diverse modules die Avans samen met het bedrijfsleven ontwikkelt. Elke module bestaat uit 20 weken waarin je lessen volgt. Per module werk je aan kennis en vaardigheden rond een thema uit de Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde. Als je een module met een voldoende afrondt, krijg je een deelcertificaat. Met 4 deelcertificaten en het behalen van de Fundamentals ontvang je het hbo-diploma Ad Engineering.

Opbouw van de opleiding

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Besturen van een organisatie

Geeft antwoord op vragen als: waar staat mijn bedrijf ten opzichte van mijn concurrenten? Waar ben ik als afdeling of bedrijf goed in en op welke punten kan ik verbeteren?

Uitstroomprofiel van Technische Bedrijfskunde.

Lean Green Belt

Deze module daagt je uit om continu bedrijfsprocessen te verbeteren met de Lean filosofie. Zowel profit als non-profit organisaties werken via processen om tot een product of dienst te komen.

Deze module daagt je uit om continu bedrijfsprocessen te verbeteren met de Lean filosofie. Zowel profit als non-profit organisaties werken via processen om tot een product of dienst te komen.

Je ontwikkelt een verbetering voor een bestaand proces in de organisatie en als dat kan implementeer je die ook. Vooraf krijg je de nodige kennis aangedragen en ook tijdens dit onderzoek word je begeleid. Dit levert de organisatie een bruikbaar eindproduct op. Parallel aan dit verbeterproces werk je aan je eigen ontwikkelproces. Ook daarbij kun je rekenen op de begeleiding van je docenten. Geïnteresseerden kunnen tegen extra betaling van € 500 het LCS Green Belt-certificaat behalen.

Uitstroomprofiel van Technische Bedrijfskunde.

Elektrische netwerkwerken

In deze module leer je alles over het transporteren van elektrische energie. Daarbij gaan we in op het energienetwerk en de daarin toegepaste componenten.

De module bestaat uit 3 onderdelen: Netanalyse, Primaire Componenten en Secundaire Componenten.

Uitstroomprofiel van Elektrotechniek.

Energietransitie in de praktijk

Je leert in deze module over de engineeringcompetenties van de energieverduurzaming.

We behandelen de energietransitie in drie vakken, namelijk:

1. duurzame elektriciteit

2. duurzame warmte

3. moleculen & mobiliteit

Van de relevante duurzame applicaties ken je de waarde voor de gebruiker en leer je de kwantitatieve impact op het energiesysteem van de toekomst.

Industriële automatisering

De module behandelt de installaties en technieken waarmee we processen besturen en automatiseren. Uitstroomprofiel van Mechatronica en Elektrotechniek.

Managen van QESH

QESH staat voor Quality, Environment, Safety en Health. Je gebruikt deze afkorting vaak om 4 onderwerpen te benoemen, die binnen je afdeling of bedrijf aan externe wet- en regelgeving moeten voldoen.

In deze module maak je dit voor je eigen afdeling of bedrijf op orde.

Uitstroomprofiel van Technische Bedrijfskunde.

Materiaal & Ontwerp

Je leert hoe je materialen gebruikt aan de hand van materiaaleigenschappen en krachtberekeningen. En hoe je je ontwerp omzet naar 3D en 2D-tekeningen zodat je er internationaal over kunt communiceren.

Uitstroomprofiel van Werktuigbouwkunde en Mechatronica.

Modelleren & Regeltechniek

Je gaat aan de slag met modelvorming in de regeltechniek. Aan de hand van een casus bij het bedrijf waar je werkt pas je dynamica en regeltechniek in de praktijk toe met behulp van computersimulaties.

Uitstroomprofiel van Werktuigbouwkunde en Mechatronica.

Opwekking & belasting in de elektriciteitsvoorzieningen

Je leert alles over het opwekken van elektriciteit met verschillende bronnen en het belasten van het netwerk. We gaan in op duurzaamheid, leveringszekerheid en het maatschappelijke draagvlak.

De module bestaat uit 3 onderdelen: Elektriciteitsleer, Elektriciteitsopwekking en Elektriciteitsnet.

Uitstroomprofiel van Elektrotechniek.

PPO: Ik als bachelor professional

De module Persoonlijke Professionele Ontwikkeling (PPO) draait om jouw ontwikkeling als professional, naast je vakinhoudelijke ontwikkeling.

Productie Technologie

Bij productietechnologie leer je alle belangrijke aspecten rondom productie kennen. Je behandelt de thema's veiligheid, productietechnieken, productieprocessen en onderhoudsconcept.

Aan het einde van deze module kun je meepraten en meedenken over allerhande productieprocessen en de zaken die daarbij horen.

Uitstroomprofiel van Werktuigbouwkunde.

Samenwerken met businesspartners

Als afdelingsmanager van een businessunit heb je te maken met businesspartners oftewel andere afdelingen op het gebied van HRM/HRD, ICT en assetmanagement.

Met hen werk je samen aan de optimalisatie van de continuïteit van bedrijfsprocessen. In deze module leer je hoe je dat het beste doet.

Uitstroomprofiel van Technische Bedrijfskunde.

Systeembesturingen programmeren

Als mechatronicus ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, testen, documenteren, implementeren en onderhouden van besturingssystemen. Kennis van de netwerktheorie hoort daarbij.

Je leert elektronicaschema's lezen en begrijpen en doet ervaring op met programmeren binnen besturingssystemen.

Uitstroomprofiel van Mechatronica.

Tijdsinvestering

Het eerste half jaar van de Ad Engineering deeltijd heb je les op dinsdagmiddag en -avond. Iedere volgende module kan op maandag of dinsdag worden aangeboden. Een aantal lessen vindt plaats bij externe bedrijven. Je besteedt gemiddeld 16 uur per week aan zelfstudie.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Engineering Associate degree deeltijd

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

    natuurkunde of nlt

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

    natuurkunde of nlt

  • Economie & Maatschappij

    natuurkunde

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Voor de Associate degree tot ingenieur heb je bij voorkeur 1 tot 3 jaar werkervaring. Binnen jouw baan:

  • heb je voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een succesvolle professional op hbo-niveau
  • beschik je over vakliteratuur, regelgeving en materialen
  • kun je praktijkopdrachten uitvoeren
  • beschikt de bedrijfsleider minimaal over een hbo-diploma en geeft de organisatie je alle ruimte om je opleiding in 2 jaar af te ronden.

Als je werkplek hier niet aan voldoet, kun je het advies krijgen om een andere werkplek te zoeken.

Verkorte trajecten

De deeltijdopleiding Ad Engineering duurt 2 jaar. Als je al een andere studie hebt gevolgd of ervaring in het werkveld hebt opgedaan, dan kun je bepaalde studieonderdelen laten valideren. Validering is het meten en erkennen van resultaten buiten de opleiding. Die vakken hoef je dan niet meer te volgen. Vraag hiernaar bij de contactpersoon van je opleiding.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Engineering Associate degree deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen komt ongeveer op € 400 tot € 500 per jaar. Bovendien heb je een eigen laptop nodig.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd