Startmaand
Duur
Taal
Locatie

In de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde ga je aan de slag met materiaal, ontwerp, productietechniek en energietechniek. Met deze veelzijdige studie kun je alle kanten op in een technische omgeving.

Je werkt in een technische omgeving op mbo+ niveau en wilt hogerop. In de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde leg je de basis voor een functie als leidinggevende of adviseur. Of misschien wil je als ontwerper aan de slag. De opleiding helpt je met het verbreden van je kennis over constructie en ontwerp. Je krijgt vakken als materiaalkunde, mechanica, energie- en productietechnieken. Met deze deeltijdopleiding kun je de loopbaan realiseren zoals jij die voor je ziet.

Met je hbo Werktuigbouwkunde verbreed je jouw kennis over constructies, materialen en innovaties. Je verruimt je blik door het volgen van vakken als bedrijfskunde en wiskunde en komt meer te weten over belangrijke thema's als duurzaamheid. Het meeste leer je in de praktijk.

De opleiding is kleinschalig en persoonlijk. De sfeer is open en studenten hebben direct contact met ervaren docenten uit het werkveld. De opleiding Werktuigbouwkunde is ontwikkeld samen met gerenommeerde bedrijven en sluit daarom goed aan op de praktijk. Je combineert werkplek-leren met online leren en contactonderwijs. Daarin maak je je eigen keuzes. Ook mag je zelf bepalen in welke volgorde je de modules volgt in de Ad- en bachelorfase.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd

Waarom deze opleiding naast je baan

Relevant lesprogramma dankzij nauwe samenwerking met bedrijven
Toegankelijke docenten en persoonlijk begeleidingstraject
In de praktijk invulling geven aan praktijkgerichte schoolopdrachten en geleerde theorieën toepassen
Divers team docenten met ruime onderwijs- en/of bedrijfservaring

Meer over deze hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

De vraag naar afgestudeerde technici is groot. Omdat je als werktuigbouwkundige breed bent opgeleid, vind je gemakkelijk een baan. Je hebt een prima startsalaris en veel doorgroeimogelijkheden.

Volgens de PBL Quickscan 2018 is de vraag naar vakmensen het grootst in Noord-Brabant. Hier vind je veel bedrijven die zich bezighouden met de bouwnijverheid en de bouw van machines, motorvoertuigen en elektrische apparaten.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Productievoorbereider

Je maakt werkplannen, adviseert over personeel en je bewaakt de voortgang van een productieproces.

Hoofdconstructeur

Je ontwerpt, tekent, berekent en toetst constructies.

Technisch adviseur

Je adviseert klanten over machines, systemen of processen en over de aanschaf, installatie en het onderhoud daarvan.

Werktuigbouwkundig ontwerper

Je ontwerpt dynamische objecten, bijvoorbeeld voor de machine- of constructiebouw.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent praktisch ingesteld, oplossingsgericht en gek op techniek. Daarnaast heb je belangstelling voor ontwerpen en construeren. Ook ben je nauwkeurig en sterk in analyseren. Anderen omschrijven jou als ambitieus en gedisciplineerd. Je wilt graag doorgroeien in je werk. Daarvoor wil je je kennis verbreden en verdiepen, het liefst in de praktijk.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Avans Hogeschool en Avans+ hebben een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Er is een scala aan opleidingen voor een leven lang leren op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Anwar Luijckx

Het voordeel is dat je medestudenten uit allerlei verschillende richtingen komen, waardoor je snel van elkaar kunt leren.

Verder lezen
Anwar Luijckx

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Werktuigbouwkunde is een uitstroomrichting van de Ad Engineering. De opleiding duurt 4 jaar en is opgebouwd uit 8 modules van elk 20 weken: 4 in de Ad- en 4 in de bachelorfase. Je leert door een combinatie van contactonderwijs, werkplek-leren en online leren. Opdrachten en projecten zijn praktijkgericht.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Materiaal & Ontwerp

Je leert hoe je materialen gebruikt aan de hand van materiaaleigenschappen en krachtberekeningen. En hoe je je ontwerp omzet naar 3D- en 2D-tekeningen, zodat je internationaal kunt communiceren.

Modelleren & Regeltechniek

Je gaat aan de slag met Modelvorming in de regeltechniek. Je brengt, in een casus bij het bedrijf waar je werkt, dynamica en regeltechniek in de praktijk met behulp van computersimulaties.

Productietechnologie

Bij productietechnologie leer je alle belangrijke aspecten rondom productie kennen. Je behandelt de thema's veiligheid, productietechnieken, productieprocessen en onderhoudsconcept.

Aan het einde van de module kun je meepraten en -denken over allerlei productieprocessen en de zaken die daarbij horen.

Energietransitie in de praktijk

Je leert in deze module over de engineeringcompetenties van de energieverduurzaming.

We behandelen de energietransitie in drie vakken, namelijk:

1. duurzame elektriciteit

2. duurzame warmte

3. moleculen & mobiliteit

Van de relevante duurzame applicaties ken je de waarde voor de gebruiker en leer je de kwantitatieve impact op het energiesysteem van de toekomst.

Constructieprincipes

Als werktuigbouwkundige ontwerp je constructies om taken te vereenvoudigen. Om vroegtijdige slijtage en onderhoud te voorkomen, leer je hier slimme vaardigheden om je ontwerp duurzamer te construeren.

Productieautomatisering

Veel productielijnen zijn toegespitst op grootschaligheid. Daarvoor moeten machines aangestuurd worden. Dit kan door een menselijke operator, maak natuurlijk ook door middel van automatisering.

Een goed geautomatiseerde productie loopt doorgaans sneller dan met een operator en er worden minder (menselijke) fouten gemaakt. Maar let op bij fouten in de automatisering: deze fouten komen ook automatisch terug in je productie.

Energiesystemen

Bij Energiesystemen leer je verschillende vormen en toepassingen van energie kennen. Dit vormt de basis bij het kiezen en ontwerpen van oplossingen op de energievraagstukken van morgen.

Technische bedrijfskunde

Bij de module Technische bedrijfskunde leer je de belangrijkste basics met betrekking tot effectieve en efficiënte bedrijfsvoering.

Beheersing van precisiesystemen

Afwegingen maken tussen oplossingen in het mechanische systeem, sensoren en actuatoren en de regeltechniek ervan, om zo de beweging van het complexe precisiesysteem optimaal onder controle te houden.

Warme en koude werktuigbouw

In deze brede module leer je de belangrijkste principes binnen de vaste-stof en vloeistof mechanica en kennen en toepassen.

Bij koude werktuigbouw leer je materialenleer en vervormingsleer toe te passen om je constructie optimaal te ontwerpen. Bij warme werktuigbouw pas je de basisprincipes van vloeistofdynamica en energietechniek toe om bijvoorbeeld je ontwerp aan te drijven.

Lean thinking

Je verbetert middels een regulatieve cyclus een proces, zodat de oplossing bijdraagt aan de strategische doelstellingen. Daarbij heb je de mogelijkheid om je te laten certificeren tot Lean Black Belt.

Trends en Innovatie

Je doorloopt een complete engineeringscyclus en laat zien dat je vanuit een grondig onderzoek en bijbehorende analyse, innovatieve oplossingen kunt toepassen.

Tijdsinvestering

Je hebt 1 middag en 1 avond in de week les en besteedt zo'n 16 uur per week aan zelfstudie. Daarnaast werk je minimaal 16 uur per week in een relevante omgeving.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Werktuigbouwkunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

 • Economie & Maatschappij

  natuurkunde

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Voordat je met de opleiding start, heb je een relevante baan voor minstens 16 uur per week. Binnen jouw baan:

 • word je ondersteund door een begeleider op hbo-niveau
 • heb je voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een succesvolle professional
 • kun je bedrijfsgegevens, vakliteratuur en regelgeving inzien, materialen gebruiken en discussiëren over het vak
 • kun je praktijkopdrachten uitvoeren.

Als je werkplek hier niet aan voldoet, kan het zijn dat je het advies krijgt om een andere omgeving te zoeken.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Voorbereidende programma's

Training wiskunde

Wij bieden een voorbereidende training wiskunde aan. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding. De training is niet verplicht en kost € 200. Dit is exclusief de aanschaf van de licentie voor Boom en de optionele aanschaf van het boek ‘Basisboek Wiskunde’ van Jan van de Craats, dat handig kan zijn als naslagwerk. En als je eerst meters wil maken op een iets lager niveau dan waar we je uiteindelijk willen brengen met deze training. 

De training duurt 13 weken. De cyclus bestaat uit 2 weken les en 1 week vragen / student-gestuurd onderwijs.

Startmoment:

Het is nog niet bekend op welke dag de lessen gegeven worden en wanneer de training start. 

Deze training vraagt wel enige voorbereiding en wij adviseren hiervoor minimaal 2 weken uit te trekken.

Let op: deze training vindt online plaats en is niet vrijstellend. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het academiebureau via [email protected] of 088 - 525 90 40.

Praktische informatie

Aanmelden

Sta je voor deze opleiding al ingeschreven via Studielink, dan kun je je via AvansStudyPath inschrijven voor de diverse modules. In AvansStudyPath vind je nog meer informatie over de opleiding van je keuze. Je ziet precies hoe verschillende modules zijn opgebouwd, hoe er wordt getoetst, wat er van je wordt verwacht en wat je na afsluiting van de betreffende module moet kunnen. Ook vind je hier wat de leeruitkomsten zijn, wanneer je kunt starten met de module en waar de lessen worden gegeven. 

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan. 

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Aanvullende kosten

Voor deze opleiding heb je een eigen laptop nodig. Reken voor de aanschaf van overige leermiddelen op ongeveer € 200 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd