Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Bij de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde buig jij je over het ontwerp van producten en machines. Voor technische problemen bedenk je inventieve oplossingen. Een mooie mix tussen exact en technisch creatief.

Met de opleiding Werktuigbouwkunde werk je aan vrijwel elk product of elke machine. Jij denkt mee over de techniek voor een milieuvriendelijke auto. Je ontwerpt een hulpmiddel waarmee iemand weer zelfstandig kan wonen. Of je buigt je over een productiemachine voor chocoladerepen voor jouw klant. Dat varieert van ingrediënten samenvoegen tot de repen verpakken.

Hbo Werktuigbouwkunde, ook wel bekend als mechanical engineering, draait om het ontwerpen en construeren van machines, gereedschappen, processen en producten. Je bedenkt innovatieve oplossingen voor technische problemen met je kennis van materialen, productie-, besturings- en energietechnieken. Je brengt mens en machine dichter bij elkaar en hebt oog voor economische en maatschappelijke factoren.

Ook ben je je bewust van de duurzaamheidsimpact van je keuzes tijdens het ontwerpproces. Je analyseert deze impact, zodat een duurzaam ontwerp met een minimale voetafdruk en zonder waardeverlies gerealiseerd wordt. Je leert het gehele systeem van je ontwerp beschouwen door rekening te houden met onder andere materiaalgebruik, levensduur, energieverbruik, circulariteit, welzijn en onderhoud.

Na de opleiding Werktuigbouwkunde mag je je Bachelor of Science (BSc) noemen.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding in Den Bosch
Volg deze opleiding in Breda

Waarom de opleiding Werktuigbouwkunde

Je gaat zelf aan de slag met het ontwerp van een machine, van 3D-ontwerp tot werkend prototype
Je werkt aan uitdagende projecten vanuit het bedrijfsleven
Persoonlijke begeleiding en aandacht om jouw werktuigbouwkundige ontwerpen uit te voeren

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je met Werktuigbouwkunde worden? Je hebt met de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde later veel mogelijkheden. Je kiest bijvoorbeeld voor de medische technieksector, automotive-industrie of de lucht- en ruimtevaartsector. Of voor de voedings- en verpakkingsindustrie, agrarische sector, offshore of industrie. De keuze is aan jou. Je gaat aan de slag als werktuigbouwkundig constructeur of productievoorbereider. Ontwerper, projectleider of technisch adviseur. Je bent breed inzetbaar.

Je begint vaak in een technische functie binnen de mechanical engineering. Je krijgt later steeds meer verantwoordelijkheid met leidinggevende taken. Als je creatief bent, heb je kans op een baan als werktuigbouwkundig ontwerper. Wie graag intensief met techniek bezig is, kan werktuigbouwkundig constructeur of productietechnicus worden. Of je verdiept je het liefst helemaal in de theorie en voelt je als onderzoeker of adviseur meer op je plaats.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Werktuigbouwkundig constructeur of -ontwerper

Als werktuigbouwkundig constructeur of -ontwerper bedenk en bereken je het ontwerp van machines, gereedschap, producten en installaties. Bijvoorbeeld voor de zorg- of agrarische sector. Of de productie-industrie. Je maakt overwogen keuzes over de materialen en onderdelen die je gebruikt. Je zoekt naar een bestaande of nieuwe oplossing die je kunt gebruiken, welke vorm en afmetingen nodig zijn en welke productiemethode passend is. Ook houd je bijvoorbeeld rekening met de aandrijf- of energietechniek. De ontwerpen waaraan je werkt zijn onderdeel van een toekomstbestendige industrie en dragen bij aan een duurzame samenleving. Je werkt samen met ingenieurs en technici uit andere disciplines. De werktuigbouwkundig ingenieur maakt voor hen berekeningen, 3D-modellen en veelal technische 2D-tekeningen.

Projectmanager

Je geeft, ondersteund door je gedegen kennis, leiding aan een groep vakmensen en specialisten uit verschillende disciplines. Samen werken jullie aan de realisatie van een installatie of machine. Jij bewaakt de voorgang en zorgt voor een goede samenwerking. Je bent aanspreekpunt voor de klant en bewaakt de kosten van het project.

Technisch adviseur

Je adviseert bedrijven bij het vinden van de juiste technische oplossingen. Je bent gespecialiseerd in een bepaald onderwerp en je expertise wordt wereldwijd gevraagd.

Wat wordt er van jou verwacht

Wat is een werktuigbouwkundige? Als werktuigbouwkundige los je graag technische problemen op. Bewegende machines en voertuigen vind je interessant. Je wilt weten hoe producten of systemen werken en bent technisch creatief. Je houdt van ontwerpen, hebt ruimtelijk inzicht en voelt je verantwoordelijk. Later wil je als mechanical engineer werken aan een concreet product, dat exact moet doen waarvoor het bedoeld is. Als jij jezelf hierin herkent, is de Werktuigbouwkunde studie echt iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt je na je hbo-bachelor Werktuigbouwkunde verder specialiseren en een masteropleiding volgen. Diverse technische universiteiten hebben een schakelprogramma (pre-master). De TU Eindhoven biedt een speciaal traject voor de masterstudie Werktuigbouwkunde, die volg je in de keuzemoduleperiode in jaar 3. Je kunt ook deelnemen aan een masterclass. Je treedt dan in vaste dienst bij een bedrijf in Zuidoost-Brabant. Je loopt 2 jaar mee in de masterclass en krijgt een topopleiding in jouw vakgebied

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Papieren vliegtuigjes vouwen

Studenten hebben zelf een papieren vliegtuig-vouwmachine ontwikkeld.

Verder lezen
Studieproject Werktuigbouwkunde

De introductieweek

De week is bedoeld om elkaar en de omgeving te leren kennen.

Beleef de introductieweek van de opleiding Werktuigbouwkunde

Vlog: hoe werkt een cv-ketel?

Zo bereken je de warmte- en energieoverdracht.

Verder lezen
Practicum Energietechniek

Weeg- en voedermachine voor kippen

We hebben het nog niet getest. We mochten geen kippen op Avans houden.

Verder lezen

Opbouw van Werktuigbouwkunde

Het studieprogramma van de opleiding Werktuigbouwkunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Je wordt opgeleid tot een brede Mechanical Engineer. De bachelor Werktuigbouwkunde is een goed gestructureerde opleiding die kleinschaligheid en persoonlijk contact belangrijk vindt. En die een sterke koppeling heeft met de praktijk en het bedrijfsleven. In jaar 1 ga je al op stage en vanaf jaar 2 kies je een leerweg. In kleine groepen bedenk je duurzame oplossingen voor problemen van nu en in de toekomst, waarbij je de opgedane kennis van energie-, constructie- en productietechniek toepast.

Opleiding Werktuigbouwkunde

Jaar 1

Propedeuse Werktuigbouwkunde

Je start je Werktuigbouwkunde opleiding met een introweek, waarbij je met medestudenten technische uitdagingen oplost en de docenten leert kennen. Daarna volg je theorielessen en workshops en werk je aan projecten. Met jouw creativiteit lever je samen met je team een bijdrage aan het ontwerpen, bouwen en testen van een elektrisch voertuig. Jij maakt de berekeningen en het ontwerp en produceert het voertuig zelf. Tot slot doe je werkervaring op tijdens een oriënterende stage bij een bedrijf.

Belangrijke vakken:

 • Ontwerpen (3D modelleren)
 • Productietechniek
 • Mechanica
 • Energietechniek

Jaar 2

Theorielessen

In jaar 2 verdiep je je in de theorie van de opleiding Werktuigbouwkunde. Naast de theorielessen ontwerp en bereken je individueel een hijsinrichting, waarbij je je eerder opgedane praktijkervaring en theoriekennis toepast. Ook volg je verschillende projecten samen met het bedrijfsleven. In het laatste deel van jaar 2 ga je in teamverband aan de slag met een grotere opdracht vanuit het bedrijfsleven, waarbij je het gehele designproces doorloopt. Precies zoals dat in een bedrijf gedaan wordt.

Belangrijke vakken:

 • Methodisch ontwerpen
 • Thermodynamica
 • Machineonderdelen
 • Systeemdynamica
 • Onderzoekvaardigheden

Jaar 3

Werktuigbouwkundige praktijkervaring opdoen

Je loopt eerst een halfjaar stage, in binnen– of buitenland. Je zoekt zelf een bedrijf dat bij je past en voert zelfstandig opdrachten uit. Een mentor van het bedrijf en een docent begeleiden je hierbij. Je maakt een rapportage en een presentatie van de resultaten van je stageopdracht. Zodat het bedrijf jouw aanbevelingen doorvoert.

Na je stage kies je een differentiatie. In de differentiatie werk je wederom als team samen met een bedrijf aan opdrachten en volg je aanvullende verdiepende Werktuigbouwkunde vakken.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
 • Differentiatie

Jaar 4

Specialiseren en afstuderen

In jaar 4 volg je een vrijekeuzemodule en studeer je af. Je mag ook een keuzemodule volgen die buiten het mechanical engineering vakgebied ligt. Of bij een andere opleiding of in het buitenland. Hieronder staan enkele specialisaties van deze opleiding.

In het laatste halfjaar werk je aan een afstudeeropdracht. Bijvoorbeeld in constructie-, productie- of energietechniek. Je bedenkt, berekent en ontwerpt nieuwe duurzame producten, installaties of processen. Of verbetert bestaande producten, gereedschappen en machines.

Belangrijke activiteiten:

 • Vrijekeuzemodule
 • Afstudeerscriptie

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie over de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Werktuigbouwkunde

Het studieprogramma van de opleiding Werktuigbouwkunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch 

Je wordt opgeleid tot Mechanical Design Engineer. De hbo Werktuigbouwkunde in Den Bosch staat er als nummer 1 opleiding in de Keuzegids om bekend goede werktuigbouwkundigen op te leiden.

In een kleine projectgroep ga je aan de slag met een ontwerpopdracht en ontwerp je duurzame oplossingen voor problemen. Daarbij gebruik je de kennis en vaardigheden die je tijdens de lessen leert.

Onze docenten zijn laagdrempelig te benaderen en vinden persoonlijk contact met jou erg belangrijk.

Dit is de opleiding Werktuigbouwkunde
Studiereis naar Hamburg: de Aftermovie

Jaar 1

Je start de opleiding Werktuigbouwkunde met de tofste startweek. Je bezoekt bedrijven en doet gezellige activiteiten om je medestudenten en docenten te leren kennen. Je leert producten ontwerpen in 2D en 3D met het programma Solid Works en leert ze verbeteren. Je past opgedane kennis over productietechniek, materiaalkunde en mechanica toe. Ook maak je berekeningen van je ontwerp. In het TECH-lab ervaar je of je ontwerp ook echt maakbaar is. Je studiebegeleider ondersteunt je tijdens het proces.

Belangrijke vakken:

 • Mechanica
 • Ontwerpen
 • Wiskunde
 • Energietechniek
 • Productietechniek
De startweek van Werktuigbouwkunde in Den Bosch
Studenten en docent doen een trekproef

Jaar 2

Jaar 2 staat in het teken van werktuigbouwkundig ontwerpen. Gedurende 3 modules van dit studiejaar werk je met je projectgroep aan 1 uitdagende ontwerpopdracht die je zelf hebt gekozen. Aan het einde van het studiejaar leveren jullie een werkend prototype op. Daarnaast volg je in jaar 2 een keuzemodule waarbij je de mogelijkheid krijgt om je eigen richting te kiezen.

Belangrijke vakken:

 • Ontwerpen
 • Constructieprincipes
 • Materiaalkeuze
 • Mechatronica
 • Mechanica
Tweedejaarsstudenten Felix en Tian ontwerpen een kratwisselsysteem
Felix en Tian laten het afgeronde kratwisselsysteem zien

Jaar 3

In jaar 3 van de opleiding Werktuigbouwkunde loop je stage. Dit doe je uiteraard bij een bedrijf dat jij tof vindt en zo ontdek je waar je goed in bent en wat bij je past. Je mag ook naar het buitenland. Tijdens de stage voer je een ontwerpopdracht uit en werk je mee in het bedrijf. Een bedrijfsbegeleider en een docent van de opleiding begeleiden je hierbij.

Na je stage volg je een verdiepende module binnen je opleiding. Deze laatste module is een keuzemodule.

In gesprek met meer dan 100 bedrijven tijdens de Speedmeet

Jaar 4

In jaar 4 van hbo Werktuigbouwkunde ga je je in het eerste halfjaar specialiseren via een vrijekeuzemodule. Je mag zelf kiezen om je te verdiepen of te verbreden in de mechanical engineering. Het laatste halfjaar van je studie ga je afstuderen. In deze periode werk je aan een ontwerpopdracht bij een bedrijf. Je studeert af in een duo. Jullie bedenken, berekenen en ontwerpen nieuwe duurzame producten, installaties of processen. Of verbeteren bestaande producten, gereedschappen en machines.

Afstuderen, hoe zit dat nou?
Meer over de keuzemodule Machines in Motion

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Werktuigbouwkunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

   natuurkunde of nlt of o&o 

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Heb je een profiel dat buiten de toelatingseisen valt? Neem dan contact met ons op:
Den Bosch: [email protected]
Breda: [email protected]

Wanneer je de vakken wiskunde B en natuurkunde op havo-niveau hebt gevolgd, is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst.

Volg je momenteel een mbo-opleiding? Dan is onze voorbereidende cursus wiskunde nuttig voor jou. Je kunt je inschrijven voor de voorbereidende cursus wiskunde van Avans in Den Bosch. Voor de cursus in Breda is de inschrijving inmiddels gesloten. Zie kopje 'Voorbereidende programma's' voor meer informatie. Informeer ook eens bij je eigen school naar het keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek.

Studiekeuzecheck

Bij Avans is de studiekeuzecheck verplicht.

Breda

In Breda doe je de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Den Bosch

In Den Bosch ontvang je een vragenlijst zodat wij weten of er eventuele extra behoeften of bijzonderheden zijn. In juni is er een Check-In event voor deze opleiding. Je volgt een leuk programma en leert je medestudenten en docenten kennen. Ook krijg je alle nodige info voor een goede start in september. Voor dit Check-In event ontvang je een uitnodiging.

Mail voor meer informatie over jouw Check-In naar [email protected] of bel de Check-In coördinator via 088-5256398.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding Werktuigbouwkunde. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen.
Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wiskunde in Breda 

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we een (vrijwillige) voorbereidende cursus wiskunde aan. De wiskundecursus is met name nuttig als je een mbo-achtergrond hebt of als je van de havo komt zonder wiskunde B in je vakkenpakket. Wij weten uit ervaring dat het helpend is om jouw kennis te verhogen voordat je begint met de opleiding.

De cursus is reeds gestart. Aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

Voorbereidende cursus wiskunde in Den Bosch

Je zit in het laatste jaar van de havo, vwo of het mbo en gaat volgend jaar een technische opleiding volgen bij Avans Hogeschool. Wil je jouw kennis over wiskunde bijspijkeren? Schrijf je dan in voor deze cursus.

Deze wiskundecursus is een online zelfstudie met begeleiding. Dit wordt op het hbo ook van je verwacht. Je ontvangt een bericht van je docent over welke hoofdstukken en onderdelen je kunt bestuderen. Als je bent gestart heb je tussentijds contact over de voortgang.

Praktische informatie

 • De wiskundecursus is kosteloos, behalve het boek dat je zelf aanschaft. 
 • Voor deze cursus heb je het volgende boek nodig: Blankespoor, de Joode, Sluijter. Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding. ThiemeMeulenhoff. ISBN: 9789006144659. Bestel hier >
 • Voor vragen over de cursus kun je contact met ons opnemen per e-mail: [email protected].

Meld je aan voor de wiskundecursus. 

Praktische informatie Werktuigbouwkunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Voor de Werktuigbouwkunde studie heb je een aantal boeken en software nodig. Daarnaast lopen de kosten voor boeken erg uiteen. In het eerste studiejaar maak je in verhouding veel kosten. De jaren daarna veel minder.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Den Bosch
Volg deze opleiding in Breda