Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde buig jij je over het ontwerp van producten en machines. Voor technische problemen bedenk je inventieve oplossingen. Een mooie mix tussen exact en technisch creatief.

Met de opleiding Werktuigbouwkunde werk je aan vrijwel elk product of elke machine. Jij denkt mee over de techniek voor een milieuvriendelijke auto. Je ontwerpt een hulpmiddel waarmee iemand weer zelfstandig kan wonen. Of je buigt je over een productiemachine voor chocoladerepen. Dat varieert van ingrediënten samenvoegen tot de repen verpakken.

Hbo Werktuigbouwkunde, ook bekend als mechanical engineering, draait om het ontwerpen en construeren van machines, gereedschappen, processen en producten. Je bedenkt innovatieve oplossingen voor technische problemen met je kennis van materialen, productie-, besturings- en energietechnieken. Je brengt mens en machine dichter bij elkaar en hebt oog voor economische en maatschappelijke factoren.

Je bent je bewust van de duurzaamheidsimpact van je keuzes tijdens het ontwerpproces. Je analyseert deze impact, zodat een duurzaam ontwerp met een minimale voetafdruk en zonder waardeverlies gerealiseerd wordt. Je leert het hele systeem van je ontwerp beschouwen door rekening te houden met materiaalgebruik, levensduur, energieverbruik, circulariteit, welzijn en onderhoud.

Na de opleiding Werktuigbouwkunde mag je je Bachelor of Science (BSc) noemen.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
's-Hertogenbosch • topopleiding
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Volg deze opleiding in Breda

Waarom de opleiding Werktuigbouwkunde

Je gaat zelf aan de slag met het ontwerp van een machine, van 3D-ontwerp tot werkend prototype
Je werkt aan uitdagende projecten vanuit het bedrijfsleven
Persoonlijke begeleiding en aandacht om jouw werktuigbouwkundige ontwerpen uit te voeren

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je met hbo Werktuigbouwkunde worden? Je hebt met de opleiding Werktuigbouwkunde later veel mogelijkheden. Je kiest bijvoorbeeld voor de medische technieksector, automotive-industrie of de lucht- en ruimtevaartsector. Of voor de voedings- en verpakkingsindustrie, agrarische sector, offshore of industrie. De keuze is aan jou. Je gaat aan de slag als werktuigbouwkundig constructeur of productievoorbereider. Ontwerper, projectleider of technisch adviseur. Je bent breed inzetbaar.

Je begint vaak in een technische functie binnen de mechanical engineering. Je krijgt later steeds meer verantwoordelijkheid met leidinggevende taken. Als je creatief bent, heb je kans op een baan als werktuigbouwkundig ontwerper. Wie graag intensief met techniek bezig is, kan werktuigbouwkundig constructeur of productietechnicus worden. Of je verdiept je het liefst helemaal in de theorie en voelt je als onderzoeker of adviseur meer op je plaats.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Werktuigbouwkundig constructeur of -ontwerper

Als werktuigbouwkundig constructeur of -ontwerper bedenk en bereken je het ontwerp van machines, gereedschap, producten en installaties. Bijvoorbeeld voor de zorg- of agrarische sector. Of de productie-industrie. Je maakt overwogen keuzes over de materialen en onderdelen die je gebruikt. Je zoekt naar een bestaande of nieuwe oplossing die je kunt gebruiken, welke vorm en afmetingen nodig zijn en welke productiemethode passend is. Ook houd je bijvoorbeeld rekening met de aandrijf- of energietechniek. De ontwerpen waaraan je werkt zijn onderdeel van een toekomstbestendige industrie en dragen bij aan een duurzame samenleving. Je werkt samen met ingenieurs en technici uit andere disciplines. De werktuigbouwkundig ingenieur maakt voor hen berekeningen, 3D-modellen en veelal technische 2D-tekeningen.

Projectmanager

Je geeft, ondersteund door je gedegen kennis, leiding aan een groep vakmensen en specialisten uit verschillende disciplines. Samen werken jullie aan de realisatie van een installatie of machine. Jij bewaakt de voorgang en zorgt voor een goede samenwerking. Je bent aanspreekpunt voor de klant en bewaakt de kosten van het project.

Technisch adviseur

Je adviseert bedrijven bij het vinden van de juiste technische oplossingen. Je bent gespecialiseerd in een bepaald onderwerp en je expertise wordt wereldwijd gevraagd.

Wat wordt er van jou verwacht

Wat is een werktuigbouwkundige? Als werktuigbouwkundige los je graag technische problemen op. Bewegende machines en voertuigen vind je interessant. Je wilt weten hoe producten of systemen werken en bent technisch creatief. Je houdt van ontwerpen, hebt ruimtelijk inzicht en voelt je verantwoordelijk. Later wil je als mechanical engineer werken aan een concreet product. Dat exact moet doen waarvoor het bedoeld is. Als jij jezelf hierin herkent dan is de Werktuigbouwkunde studie echt iets voor jou.

Verschillen tussen beide locaties

Het studieprogramma van de opleiding Werktuigbouwkunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt je na je hbo-bachelor Werktuigbouwkunde verder specialiseren en een masteropleiding volgen. Diverse technische universiteiten hebben een schakelprogramma (pre-master). De TU Eindhoven biedt een speciaal traject voor de masterstudie Werktuigbouwkunde, die volg je in de minorperiode in jaar 3. Je kunt ook deelnemen aan een masterclass. Je treedt dan in vaste dienst bij een bedrijf in Zuidoost-Brabant. Je loopt 2 jaar mee in de masterclass en krijgt een topopleiding in jouw vakgebied.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Papieren vliegtuigjes vouwen

Studenten hebben zelf een papieren vliegtuig-vouwmachine ontwikkeld.

Verder lezen
Studieproject Werktuigbouwkunde

De introductieweek

De week is bedoeld om elkaar en de omgeving te leren kennen.

Beleef de introductieweek van de opleiding Werktuigbouwkunde

Vlog: hoe werkt een cv-ketel?

Zo bereken je de warmte- en energieoverdracht.

Verder lezen
Practicum Energietechniek

Weeg- en voedermachine voor kippen

We hebben het nog niet getest. We mochten geen kippen op Avans houden.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Het studieprogramma van de opleiding Werktuigbouwkunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Je wordt opgeleid tot een brede Mechanical Engineer. De bachelor Werktuigbouwkunde is een goed gestructureerde opleiding die kleinschaligheid en persoonlijk contact belangrijk vindt. En die een sterke koppeling heeft met de praktijk en het bedrijfsleven. In jaar 1 ga je al op stage en vanaf jaar 2 kies je een leerweg. In kleine groepen bedenk je duurzame oplossingen voor problemen van nu en in de toekomst, waarbij je de opgedane kennis van energie-, constructie- en productietechniek toepast.

Jaar 1

Propedeuse Werktuigbouwkunde

Je start je Werktuigbouwkunde opleiding met een introweek, waarbij je met medestudenten technische uitdagingen oplost en de docenten leert kennen. Daarna volg je theorielessen en workshops en werk je aan projecten. Met jouw creativiteit lever je samen met je team een bijdrage aan het ontwerpen, bouwen en testen van een elektrisch voertuig. Jij maakt de berekeningen en het ontwerp en produceert het voertuig zelf. Tot slot doe je werkervaring op tijdens een oriënterende stage bij een bedrijf.

Belangrijke vakken:

 • Ontwerpen (3D modelleren)
 • Productietechniek
 • Mechanica
 • Energietechniek

Jaar 2

Theorielessen

In jaar 2 verdiep je je in de theorie van de opleiding Werktuigbouwkunde. Naast de theorielessen ontwerp en bereken je individueel een hijsinrichting, waarbij je je eerder opgedane praktijkervaring en theoriekennis toepast. Ook volg je verschillende projecten samen met het bedrijfsleven. In het laatste deel van jaar 2 ga je in teamverband aan de slag met een grotere opdracht vanuit het bedrijfsleven, waarbij je het gehele designproces doorloopt. Precies zoals dat in een bedrijf gedaan wordt.

Belangrijke vakken:

 • Methodisch ontwerpen
 • Thermodynamica
 • Machineonderdelen
 • Systeemdynamica
 • Onderzoekvaardigheden

Jaar 3

Werktuigbouwkundige praktijkervaring opdoen

Je loopt eerst een halfjaar stage, in binnen– of buitenland. Je zoekt zelf een bedrijf dat bij je past en voert zelfstandig opdrachten uit. Een mentor van het bedrijf en een docent begeleiden je hierbij. Je maakt een rapportage en een presentatie van de resultaten van je stageopdracht. Zodat het bedrijf jouw aanbevelingen doorvoert.

Na je stage kies je een differentiatie. In de differentiatie werk je wederom als team samen met een bedrijf aan opdrachten en volg je aanvullende verdiepende Werktuigbouwkunde vakken.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
 • Differentiatie

Jaar 4

Specialiseren en afstuderen

In jaar 4 kies je een minor en studeer je af als werktuigbouwkundige. Je mag ook een minor kiezen die buiten het mechanical engineering vakgebied ligt. Of een minor bij een andere opleiding of in het buitenland volgen. Hieronder staan enkele specialisaties van deze opleiding.

In het laatste halfjaar werk je aan een afstudeeropdracht. Bijvoorbeeld in constructie-, productie- of energietechniek. Je bedenkt, berekent en ontwerpt nieuwe duurzame producten, installaties of processen. Of verbetert bestaande producten, gereedschappen en machines.

Belangrijke activiteiten:

 • Minor 
 • Afstudeerscriptie

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie over de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van de opleiding

Het studieprogramma van de opleiding Werktuigbouwkunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

In 4 studiejaren word je opgeleid tot hbo werktuigbouwkundige. Ieder studiejaar bestaat uit 4 modules van 10 weken met elk een ander thema. De Werktuigbouwkunde vakken zijn afgestemd op het thema, waarmee je op dat moment bezig bent. Samen met je projectgroep maak je een ontwerpopdracht, ga je bij een bedrijf op bezoek en uiteindelijk ga je ook stage lopen en afstuderen. Zo ontdek je wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat bij je past.

Studenten Felix en Tian zijn enthousiast over de Werktuigbouwkunde voltijd opleiding. Dat laten ze zien in hun videoserie over de opleiding.

Student Felix vertelt
Studenten Felix en Tian vertellen

Jaar 1

Kennismaking met Werktuigbouwkunde

In jaar 1 maak je kennis met de opleiding Werktuigbouwkunde. Je leert producten te ontwerpen. Onderwerpkeuzes onderbouw je bijvoorbeeld met kennis over productietechniek, materiaalkunde en mechanica. En je krijgt kennis over lagers en andere werktuigonderdelen. Je werkt de door jouw ontworpen producten uit in 3D en 2D-tekeningen. In de praktijkruimte Tech-lab ervaar je of je ontwerp ook echt maakbaar is.

Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je tijdens het hele proces.

Belangrijke vakken:

 • Mechanica
 • Ontwerpen
 • Wiskunde
 • Energietechniek
 • Productietechniek

 

Startweek van de opleiding Werktuigbouwkunde

Jaar 2

Werktuigbouwkundig ontwerpen

Jaar 2 staat in het teken van werktuigbouwkundig ontwerpen. Tijdens de 3 modules van dit studiejaar werk je met je projectgroep aan 1 uitdagende ontwerpopdracht. Aan het einde van het studiejaar leveren jullie een werkend prototype op. In het TECH-lab is een team van instructeurs aanwezig om te helpen met het realiseren van jullie prototype. In je laatste en derde module van dit jaar krijg je de mogelijkheid om je eigen richting te kiezen via de aangeboden keuzemodule.

Belangrijke vakken:

 • Energietechniek
 • Constructieprincipes
 • Materiaalkunde
 • Mechatronica
 • Mechanica
Deel 1: Werktuigbouwkunde ontwerpopdracht
Deel 2: Werktuigbouwkunde ontwerpopdracht

Jaar 3

Werktuigbouwkundige praktijkervaring opdoen

In jaar 3 van de opleiding Werktuigbouwkunde loop je de eerste 2 modules stage bij een bedrijf in of buiten Nederland. In jouw tweede studiejaar heb je je hier al op kunnen voorbereiden. Bijvoorbeeld tijdens een 'speedmeet', waar je kennismaakt met mogelijke stagebedrijven. Tijdens de stage voer je een ontwerpopdracht uit en werk je mee in het bedrijf. Je komt weer terug naar Avans Hogeschool en volgt een verdiepende module. De opvolgende module is weer een keuzemodule.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
 • Verdiepende module
 • Keuzemodule
Speedmeet Event

Jaar 4

Specialiseren en afstuderen

In jaar 4 van hbo Werktuigbouwkunde ga je je specialiseren via een vrijekeuzemodule. Het doel is om jezelf te verdiepen of juist te verbreden in je vakgebied. Het laatste halfjaar van je studie ga je afstuderen. In deze periode werk je aan een ontwerpopdracht bij een bedrijf. Je werkt aan een technisch ontwerpdossier en bij sommige afstudeeropdrachten lever je ook een werkend prototype op.

Belangrijke activiteiten:

 • Vrijekeuzemodule
 • Afstudeerstage
Afstudeerstage Werktuigbouwkunde

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie over de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Werktuigbouwkunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

  waarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur met wiskunde B. 

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

  waarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur met wiskunde B.

 • Economie & Maatschappij

  natuurkunde

  en bij voorkeur met wiskunde B.

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Voor de Werktuigbouwkunde opleiding heb je wiskunde B op havo-niveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst. Het vak natuurkunde moet je ook gevolgd hebben.

Volg je momenteel een mbo-opleiding? Volg dan op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding Werktuigbouwkunde. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen.
Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wis- en natuurkunde in Breda 

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een voorbereidende cursus wis- en natuurkunde. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding. Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk.

Wil je meer informatie over het zelfstandig bijspijkeren van je wiskundekennis, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Voorbereidende cursus wiskunde in Den Bosch voor MBO-ers

Zit je in het laatste jaar van het MBO en wil je je voor deze opleiding gaan inschrijven, dan is het raadzaam de voorbereidende cursus wiskunde te gaan doen voor je start.

In deze cursus fris je je basisvaardigheden nog eens op én wordt je wiskundekennis uitgebreid zodat je een stevige basis hebt om van start te gaan met je nieuwe opleiding. Als je Keuzedeel wiskunde (K205 MBO) met een voldoende hebt afgerond, houd er dan rekening mee dat er aardig wat overlap zal zijn. Je hoeft deze Wiskundecursus B dan niet per se te doen.  

Kosten cursus B 

Je betaalt € 300 voor deelname aan de voorbereidende wiskundecursus, exclusief kosten voor studiematerialen.
Boek: Advies om aan te schaffen, geen verplichting (omdat we ook al met Sowiso werken) ' Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding ' (9789006144659).  

Aanmelden of vragen stellen wiskundecursus Den Bosch

Aanmelden kan vanaf 5 november 2022 tot 30 januari 2023. Meld je hier aan voor voorbereidende cursus B.
Voor overige vragen kan je contact opnemen via dit emailadres of telefonisch met 088-5256294.
 

Praktische informatie Werktuigbouwkunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Voor de Werktuigbouwkunde studie heb je een aantal boeken en software nodig. Daarnaast lopen de kosten voor boeken erg uiteen. In het eerste studiejaar maak je in verhouding veel kosten. De jaren daarna veel minder.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Volg deze opleiding in Breda