Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Tijdens de deeltijdopleiding Social Work Associate degree leer je mensen met sociaal-maatschappelijke problemen te helpen. Mogelijk werk je al in het sociale domein en wil je je verder ontwikkelen.

Bij de deeltijdopleiding Social Work Associate degree leer je om mensen met elkaar te verbinden en in beweging te krijgen. En hoe je mensen kunt helpen met hun problemen. Na de Ad Social Work help jij mensen zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan de maatschappij. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als begeleider voor leefgroepen of als jongerenwerker.

Onze docenten leren je alles over het vak Social Work. Of je nu al werkt als social worker of niet. De praktijkbegeleider wijst je de weg in de praktijk. Je studiegenoten geven je inzicht in de beroepsmogelijkheden.

Je leert op school, online en op je werkplek. Theorie en praktijk zijn verbonden. Je bepaalt deels zelf hóe je studeert. Je kiest zelf of je zelfstandig of online studeert of juist in een groep. Een combinatie is vaak het beste. Je begeleiders helpen je een keuze te maken.

Om de opleiding te kunnen volgen is het essentieel dat je vanaf jaar 1 een passende, (on)betaalde praktijkplek hebt voor minimaal 8 uur in de week in de sociaal-agogische sector. In jaar 2 ben je minimaal 16 uur per week werkzaam. Het is je eigen verantwoordelijkheid een baan te vinden.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor, Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd
Opleiding in beeld

Waarom deze opleiding naast je baan

Docenten komen uit de praktijk
Je hebt veel eigen verantwoordelijkheid
Samen kennis delen is een belangrijk element
Na je Ad-diploma stroom je eenvoudig door naar jaar 3 van de bacheloropleiding

Meer over deze hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

In de deeltijdopleiding Social Work Associate degree leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle social worker. Als social worker werk je met mensen van jong tot oud, met diverse achtergronden, mogelijkheden en hulpvragen.

Vaak doe je dat in samenwerking met bijvoorbeeld het netwerk, vrijwilligers of andere professionals. Hierbij hou je steeds oog voor wat mensen zelf kunnen en ondersteun je ze waar nodig. Om dat goed te kunnen doen moet je ondernemend, creatief en analytisch zijn. Je levert dan een bijdrage aan het aanpakken of voorkomen van problemen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Wijkcoach

Als wijkcoach kijk je samen met de wijk hoe problemen aangepakt kunnen worden. Daarbij kijk je ook naar wat de bewoners van de wijk zelf kunnen doen. Samen zetten jullie afspraken op papier.

Gezinsvoogd

Je begeleidt ouders en kinderen als een kind onder toezicht wordt gesteld. Met de ouders/verzorgers stel je een hulpverleningsplan op. Dit doen jullie samen met het kind, als hij/zij minimaal 12 jaar is. Hierin staat bijvoorbeeld waar het kind tegenaan loopt en hoe de ouders geholpen kunnen worden.

Begeleider beschermd wonen

Als begeleider beschermd wonen ondersteun, verzorg en begeleid je mensen in een woongroep.

Reclasseringswerker

Je geeft advies aan rechters en officieren van justitie, ziet toe op de uitvoering van werkstraffen en begeleidt verdachten en daders van criminele activiteiten, met name bij hun terugkeer in de maatschappij.

Wat wordt er van jou verwacht

In het beroep sociaal werker ondersteun je mensen die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving en jouw ondersteuning of hulp nodig hebben. Je brengt hun hulpvraag in kaart en komt met passende oplossingen. Dat doe je samen met de cliënten, vrijwilligers en andere professionals. Zo probeer je te voorkomen dat beginnende problemen van je cliënten leiden tot een neerwaartse spiraal. Past dit helemaal bij wat jij zoekt, dan bieden wij de opleiding in deeltijdonderwijs aan.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Nadat je de Ad opleiding hebt afgerond kun je doorstromen naar het derde jaar van de deeltijd bacheloropleiding Social Work. Dit kan alleen als je dit uiterlijk 2 jaar na het behalen van je Ad opleiding doet. Na de bacheloropleiding kun je verder op post-bachelor of masterniveau.

Verhalen uit de opleiding

Karin de Kok

Het leukste aan de opleiding vind ik het sparren met klasgenoten. 

Student Karin vertelt

Opbouw van de opleiding Social Work Associate degree

Studieprogramma

De Ad deeltijdopleiding Social Work duurt 2 jaar. Je sluit deze opleiding af met een hbo-diploma op niveau 5. De opleiding is identiek aan de eerste 2 leerjaren van de bacheloropleiding.

De opleiding is modulair opgebouwd. Je volgt (werk)colleges en voert praktijkopdrachten uit. Vanaf de tweede helft van studiejaar 1 heb je een werkplek op het gebied van Social Work. De werkplek speelt een grote rol bij Social Work. Hier ontwikkel je jezelf én lever je een bijdrage aan de werkpraktijk.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Introductie op social work

In deze oriëntatie op het beroepenveld leer je hoe het brede werkveld van Social Work eruitziet. En welke rollen en taken de social worker hierin kan innemen.

Contact maken en verkennen in de hulpverlening

In deze module staat de individuele cliënt centraal. Als social worker leer je de kracht en behoefte van het individu te herkennen.

Een oriëntatie, verdieping en oefening in contactuele en communicatieve basisvaardigheden voor het aangaan en verkennen van contact met (potentiële) cliënten.

Social Work in een veranderende maatschappij

De wereld, dat ben jij. In deze module onderzoek je jouw rol als social worker in de veranderende samenleving.

De cliënt in zijn context

In deze module onderzoek je hoe groepsvorming zich ontwikkelt en wat de functie, het belang en de effecten van groepsvorming zijn.

Ook ga je op zoek naar muzisch agogische manieren, waarmee je het sociaal functioneren van de sociale context van jouw cliënt versterkt.

Psychopathologie, herstel en ethiek

Tijdens deze module maak je kennis met psychopathologie, en hoe dit tot uiting kan komen bij mensen.

Naast aandacht voor deze stoornissen sta je uitgebreid stil bij het werken vanuit de visie 'Herstel Ondersteunende Zorg'. Dit wordt gecombineerd met diverse vormen van ethische gespreksvoering. Daarna kun je antwoord geven op de vraag hoe je goed sociaal werk kunt leveren aan mensen die 'afwijken'.

Eigen regie en methodische gespreksvoering

In deze module leer je methodische werkwijzen kennen. Deze kun je inzetten in het cyclisch begeleiden van mensen. Zo ondersteun je hun veranderwens en versterk je de eigen regie en/of kracht.

Signaleren, vernieuwen en projectmatig werken

In deze module leer je een veranderbehoefte te signaleren in de beroepspraktijk. Je gaat met deze veranderbehoefte aan de slag door middel van projectmatig werken.

Hierbij profileer je jezelf als sociaal werker, betrek je de doelgroep en diverse partners, om vervolgens een vernieuwde interventie/event uit te voeren

Tijdsinvestering

De deeltijdopleiding Social Work kun je volgen in Breda en Den Bosch. Dit zijn de lesdagen:

Breda: jaar 1 op maandagochtend en -middag. Jaar 2, 3 en 4 op dinsdagochtend en -middag

Den Bosch: jaar 1 op woensdagochtend en -middag. Jaar 2,3 en 4 op donderdagochtend en -middag

De lessen beginnen om 8.45 uur. Naast ongeveer 1 dag les per week besteed je zo'n 16 uur per week aan zelfstudie.

Let op: het kan zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Social Work Associate degree

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

In jaar 1 heb je vóór 1 februari een (on)betaalde praktijkplek in de sociaal-agogische sector, minimaal 16 uur per week. Dit geldt ook voor jaar 2. Hierbij heb je:

· zicht op een werkplek op hbo-niveau

· een werkkring om praktijkopdrachten uit te voeren

· een praktijkbegeleider met minimaal hbo-niveau in de sociaal-agogische sector, die je elke 2 weken spreekt en betrokken is bij je toetsing

· (zicht op) cliëntcontact

· niet alleen een signalerende functie, zoals bij de politie of in het onderwijs.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Social Work Associate degree

Aanmelden

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen kost ongeveer € 300 tot € 400 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda
Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd