Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Tijdens de deeltijdopleiding Social Work ontwikkel jij je tot een breed inzetbare professional in het sociaal domein.

Jij wilt doorgroeien in je huidige baan of switchen naar het domein Social Work. Na de opleiding Social Work deeltijd help jij mensen zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan de maatschappij. Je buigt je bijvoorbeeld over pubers met gedragsproblemen als gezinsvoogd. Of je bedenkt oplossingen om gewelds- of verslavingsproblemen te voorkomen.

Het beroep social worker vraagt om mensen met brede kennis die kunnen handelen in de veelzijdige en dynamische beroepspraktijk. Tijdens de opleiding Social Work hbo deeltijd leer je deze vaardigheden met name in de praktijk. De koppeling tussen theorie en praktijk staat dan ook centraal.

De opleiding Social Work deeltijd is geschikt voor mensen die al werken in het sociale werkveld. Maar ook als je nieuw bent in deze sector. Tijdens de opleiding krijg je veel persoonlijke ondersteuning. De studieadviseur helpt je met plannen, docenten delen hun kennis en begeleiders ondersteunen jou in de praktijk. En je leert van je studiegenoten. Daardoor krijg je ook zicht op andere sectoren en doelgroepen.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd associate degree, Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd
Opleiding in beeld

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Docenten komen uit de praktijk
Je hebt veel eigen verantwoordelijkheid
Samen kennis delen is een belangrijk element van de deeltijdopleiding Social Work

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je worden met Social Work hbo deeltijd? Als je de opleiding met succes hebt afgerond, zijn er allerlei mogelijkheden binnen het sociale domein. Van werken in de directe woon- en leefomgeving van burgers tot langdurige zorg. Als social worker werk je met mensen van jong tot oud, met diverse achtergronden, mogelijkheden en hulpvragen.

Vaak doe je dat in samenwerking met bijvoorbeeld het netwerk, vrijwilligers of andere professionals. Hierbij hou je steeds oog voor wat mensen zelf kunnen en ondersteun je ze waar nodig. Om dat goed te kunnen doen moet je ondernemend, creatief en analytisch zijn. Je levert dan een bijdrage aan het aanpakken of voorkomen van problemen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Wijkcoach

Als wijkcoach pak je problemen in de wijk aan. Daarbij let je erop wat de bewoners van de wijk zelf kunnen doen.

Gezinsvoogd

Je begeleidt ouders en kinderen wanneer een kind onder toezicht staat. Als gezinsvoogd stel je in overleg met de ouders of verzorgers en het kind een hulpverleningsplan op. Hierin staat bijvoorbeeld welke problemen het kind graag opgelost wil zien en welke hulp ouders nodig hebben bij de opvoeding.

Reclasseringsmedewerker

Als reclasseringswerker geef je advies aan rechters en officieren van justitie, zie je toe op de uitvoering van werkstraffen en begeleid je verdachten en daders van criminele activiteiten bij hun terugkeer in de maatschappij.

Ouderenconsulent

Je helpt ouderen met vragen over inkomen, vervoer, lichamelijke beperkingen, zelfstandig blijven wonen, de tijd zinvol invullen, eenzaamheid en afhankelijkheid.

Gezinsondersteuner

Als gezinsondersteuner onderzoek je samen met een gezin wat er aan de hand is en waar hulp bij nodig is. Dit kunnen praktische problemen bij de opvoeding zijn. Of problemen in het dagelijks leven. Je ondersteunt ook de kinderen als dat nodig is.

Wat wordt er van jou verwacht

De deeltijdopleiding Social Work is geschikt voor jou als je al in de sociale sector werkt en je je verder wilt ontwikkelen. Maar ook als je vanuit een andere branche de overstap wilt maken naar Social Work is deze studie iets voor jou. Misschien wil je na een aantal jaar werken als social worker meer verantwoordelijkheden of verdieping. Of wil je juist beginnen aan iets compleet nieuws.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen na de opleiding Social Work deeltijd. Er is een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Karin de Kok

Het leukste aan de opleiding vind ik het sparren met klasgenoten. 

Student Karin vertelt

Opbouw deeltijdopleiding Social Work

Studieprogramma

Het bachelor hbo-diploma behaal je na 4 jaar. Jaar 1 en 2 zijn op niveau 5, zoals de Associate degree, en jaar 3 en 4 op niveau 6. Dit resulteert eerst in een propedeuse en daarna een bachelortitel. Elk jaar is opgedeeld in modules. Je volgt (werk)colleges en voert praktijkopdrachten uit. Vanaf de tweede helft van jaar 1 heb je een relevante werkplek. Hier ontwikkel je jezelf én draag je bij aan de praktijk. De bachelor heeft 3 uitstroomprofielen: Jeugd, Welzijn & Samenleving en Zorg.

Let op: i.v.m. de continue ontwikkeling van het onderwijs kunnen er mogelijk veranderingen in modules plaatsvinden.  

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Introductie op Social Work

In deze oriëntatie op het beroepenveld leer je hoe het brede werkveld van Social Work eruitziet. En welke rollen en taken de social worker hierin kan innemen.

Psychische kwetsbaarheid, herstel en ethiek

Tijdens deze module maak je kennis met psychopathologie, en hoe dit tot uiting kan komen bij mensen.

Naast aandacht voor deze stoornissen sta je uitgebreid stil bij het werken vanuit de visie 'Herstel Ondersteunende Zorg'. Dit wordt gecombineerd met diverse vormen van ethische gespreksvoering. Daarna kun je antwoord geven op de vraag hoe je goed sociaal werk kunt leveren aan mensen die 'afwijken'.

Signaleren, profileren en projectmatig werken

In deze module leer je een veranderbehoefte te signaleren in de beroepspraktijk. Je gaat met deze veranderbehoefte aan de slag door middel van projectmatig werken.

Hierbij profileer je jezelf als sociaal werker, betrek je de doelgroep en diverse partners, om vervolgens een vernieuwde interventie/event uit te voeren.

Eigen regie en methodische gespreksvoering

In deze module leer je diverse methodische werkwijzen inzetten bij het cyclisch begeleiden van een cliënt, met als doel diens veranderwens te ondersteunen en de eigen regie te versterken.

Contact maken en verkennen in de hulpverlening

In deze module staat de individuele cliënt centraal. Als social worker leer je de kracht en behoefte van het individu te herkennen.

Een oriëntatie, verdieping en oefening in contactuele en communicatieve basisvaardigheden voor het aangaan en verkennen van contact met (potentiële) cliënten.

De cliënt in zijn context

In deze module onderzoek je hoe groepsvorming zich ontwikkelt en wat de functie, het belang en de effecten van groepsvorming zijn.

Ook ga je op zoek naar muzisch agogische manieren, waarmee je het sociaal functioneren van de sociale context van jouw cliënt versterkt.

Social Work in een veranderende maatschappij

De wereld, dat ben jij. In deze module onderzoek je jouw rol als social worker in de veranderende samenleving.

Supervisie: (On)veiligheid in het sociale domein

Deze integratieve module is gericht op het signaleren van huiselijk geweld en agressie, methodisch interveniëren en het kunnen legitimeren van het handelen in de beroepspraktijk.

Ook doe je kennis op over bestuurslagen, rechtsdomeinen en criminologie.

Gespreksvoering in complexe situaties

In deze module leer je methodische werkwijzen kennen. Deze kun je inzetten in het cyclisch begeleiden van mensen. Zo ondersteun je hun veranderwens en versterk je de eigen regie en/of kracht.

Innovatie

NIEUW! Tekst volgt z.s.m.

Keuzemodule: Buiten de gebaande paden

Wil jij je meerwaarde voor werkgevers vergroten door buiten gebaande paden te treden? En samenwerken met mensen die door een andere bril kijken naar problemen die jij signaleert? Volg dan deze module.

Tijdsinvestering

De opleiding Social Work hbo deeltijd kun je volgen in Breda en Den Bosch. Dit zijn de lesdagen:

  • Breda: jaar 1 en 2 op maandagen. Jaar 3 en 4 op dinsdagen.
  • Den Bosch: jaar 1 en 2 op woensdagen. Jaar 3 en 4 op donderdagen.

De lessen beginnen om 8.30 uur. Naast ongeveer 1 dag les per week besteed je zo'n 16 uur per week aan zelfstudie.

Let op: het kan zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Opbouw deeltijdopleiding Social Work

Studieprogramma

Het bachelor hbo-diploma behaal je na 4 jaar. Jaar 1 en 2 zijn op niveau 5, zoals de Associate degree, en jaar 3 en 4 op niveau 6. Dit resulteert eerst in een propedeuse en daarna een bachelortitel. Elk jaar is opgedeeld in modules. Je volgt (werk)colleges en voert praktijkopdrachten uit. Vanaf de tweede helft van jaar 1 heb je een relevante werkplek. Hier ontwikkel je jezelf én draag je bij aan de praktijk. De bachelor heeft 3 uitstroomprofielen: Jeugd, Welzijn & Samenleving en Zorg.

Tijdsinvestering

De opleiding Social Work hbo deeltijd kun je volgen in Breda en Den Bosch. Dit zijn de lesdagen:

  • Breda: jaar 1 en 2 op maandagen. Jaar 3 en 4 op dinsdagen.
  • Den Bosch: jaar 1 en 2 op woensdagen. Jaar 3 en 4 op donderdagen.

De lessen beginnen om 8.30 uur. Naast ongeveer 1 dag les per week besteed je zo'n 16 uur per week aan zelfstudie.

Let op: het kan zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Social Work deeltijd

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Bij de hbo Maatschappelijk Werk deeltijd heb je in jaar 1 vóór 1 februari een (on)betaalde praktijkplek in de sociaal-agogische sector, minimaal 16 uur per week. Dit geldt ook voor jaar 2. Vanaf leerjaar 3 heb je minimaal 24 uur per week een (on)betaalde praktijkplek. Hierbij heb je:

  • zicht op een werkplek op hbo-niveau
  • een werkkring om praktijkopdrachten uit te voeren
  • een praktijkbegeleider met minimaal hbo-niveau in de sociaal-agogische sector, die je elke 2 weken spreekt en betrokken is bij je toetsing
  • (zicht op) cliëntcontact
  • niet alleen een signalerende functie, zoals bij de politie of in het onderwijs.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Social Work deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 300 à € 400 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda
Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd