Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Tijdens de deeltijd Associate degree Sociaal Werk leer je mensen met sociaal-maatschappelijke problemen te ondersteunen. Mogelijk werk je al in het sociale domein en wil je je verder ontwikkelen.

Bij de deeltijdopleiding Sociaal Werk Associate degree leer je om mensen met elkaar te verbinden en in beweging te krijgen. En hoe je mensen kunt ondersteunen met hun problemen. Na de Ad Sociaal Werk help jij mensen zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan de maatschappij. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als begeleider voor leefgroepen of als jongerenwerker.

Onze docenten leren je wat het vak Sociaal Werk inhoudt. Of je nu al werkt als sociaal werker of niet. De praktijkbegeleider wijst je de weg. Je studiegenoten geven je inzicht in de beroepsmogelijkheden.

Je leert op school, online en op je werkplek. Theorie en praktijk zijn verbonden. Je bepaalt deels zelf hóe je studeert. Je kiest zelf of je zelfstandig studeert, online of juist in een groep. Een combinatie is vaak het beste. Je praktijkbegeleider of studieloopbaanbegeleider helpen je bij je keuze.

Om de deeltijdopleiding Ad Sociaal Werk te volgen is het essentieel dat je vanaf jaar 1 een passende praktijkplek hebt (in ieder geval ná het eerste half jaar van de studie) voor minimaal 16 uur in de week in de sociaal-agogische sector. Hetzelfde geldt voor jaar 2. Het is je eigen verantwoordelijkheid een baan te vinden.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor, Voltijd bachelor, Voltijd associate degree
Opleiding in beeld

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Docenten komen uit de praktijk
Je hebt veel eigen verantwoordelijkheid voor jouw leerroute
In het curriculum ligt de nadruk op creativiteit en samen kennis delen
Na je Associate degree Sociaal Werk stroom je eenvoudig door naar jaar 3 van de bacheloropleiding

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je worden met de deeltijdopleiding Ad Sociaal Werk? Je legt de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle sociaal werker. Als sociaal werker werk je met mensen van jong tot oud, met diverse achtergronden, mogelijkheden en hulpvragen.

Vaak doe je dat in samenwerking met bijvoorbeeld het netwerk, vrijwilligers of andere professionals. Hierbij hou je steeds oog voor wat mensen zelf kunnen en ondersteun je ze waar nodig. Om dat goed te kunnen doen moet je creatief, ondernemend en analytisch zijn. Je levert dan een bijdrage aan het aanpakken of voorkomen van problemen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Wijkcoach

Als wijkcoach kijk je samen met de wijk hoe problemen aangepakt kunnen worden. Daarbij kijk je ook naar wat de bewoners van de wijk zelf kunnen doen. Samen zetten jullie afspraken op papier.

Begeleider beschermd wonen

Als begeleider beschermd wonen ondersteun, verzorg en begeleid je mensen in een woongroep.

Reclasseringswerker

Je geeft advies aan rechters en officieren van justitie, ziet toe op de uitvoering van werkstraffen en begeleidt verdachten en daders van criminele activiteiten, met name bij hun terugkeer in de maatschappij.

Wat wordt er van jou verwacht

In het beroep van sociaal werker ondersteun je mensen die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving en jouw ondersteuning of hulp nodig hebben. Je brengt hun hulpvraag in kaart en komt met passende, creatieve oplossingen. Dat doe je samen met de cliënten, vrijwilligers en andere professionals. Zo probeer je te voorkomen dat beginnende problemen van je cliënten leiden tot een neerwaartse spiraal. Herken je jezelf hierin, dan is de hbo Ad Sociaal Werk wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Nadat je de hbo Social Work deeltijd van 2 jaar hebt afgerond, kun je doorstromen naar het derde jaar van de deeltijd bacheloropleiding Social Work. Dit kan alleen als je dit uiterlijk 2 jaar na het behalen van je Ad opleiding doet. Na de bacheloropleiding kun je verder op post-bachelor of masterniveau.

Verhalen uit de opleiding

Karin de Kok

Het leukste aan de opleiding vind ik het sparren met klasgenoten. 

Student Karin vertelt

Opbouw deeltijdopleiding Sociaal Werk Associate degree

Studieprogramma

De Ad deeltijdopleiding Social Work duurt 2 jaar. Je sluit deze opleiding af met een hbo-diploma op niveau 5. De opleiding is identiek aan de eerste 2 leerjaren van de bacheloropleiding. De opleiding is modulair opgebouwd. Je volgt (werk)colleges en voert praktijkopdrachten uit. Vanaf de tweede helft van studiejaar 1 heb je een werkplek op het gebied van Social Work. De werkplek speelt een grote rol bij Social Work. Hier ontwikkel je jezelf én lever je een bijdrage aan de werkpraktijk.

Let op: i.v.m. de continue ontwikkeling van het onderwijs kunnen er mogelijk veranderingen in modules plaatsvinden. 

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Werken als sociaal werker (introductie op sociaal werk)

In deze introductie op het beroep leer je hoe het brede werkveld van sociaal werk eruitziet. En welke rollen en taken de sociaal werker hierin kan innemen. Daarnaast staat de individuele cliënt centraal. Als sociaal werker leer je contact te maken en de kracht en behoefte van het individu te herkennen.

Sociaal werk en de cliënt in diens context (muzisch agogisch werken)

In deze module maak je gebruik van de regulatieve cyclus om methodisch te werken.

Je leert een analyse van een cliënt te maken op het gebied van groepsdynamische aspecten. Verder leer je om gezamenlijk met de cliënt en of diens vertegenwoordiging een hulpvraag en doelstelling te formuleren.

Sociaal werk met oog voor profiel jeugd, zorg en welzijn en samenleving

In deze module maak je een keuze maken voor verdieping in één van de drie beroepsprofielen van het sociaal werk: jeugd, zorg en welzijn en samenleving.

Je kan kiezen voor het profiel van het eigen werkveld, maar kan je ook verdiepen in het profiel van een werkveld waar mogelijk ook toekomst voor je ligt. Als je werkt in een specifieke setting, zoals het gevangeniswezen of asielopvang, kan je ook kiezen voor een verdieping in dat werkveld.

Psychische kwetsbaarheid, herstel en ethiek in het sociaal werk

Je maakt vanuit een onderzoekende houding een analyse van gesignaleerde psychische kwetsbaarheid van één cliënt, van een groep of in een buurt. Op basis van de analyse formuleer je een advies over de bejegening van de psychisch kwetsbare cliënt, cliëntgroep, het systeem, de gemeenschap of de buurt. Het advies is gebaseerd op de elementen van de visie van herstel-ondersteunende zorg. Naar aanleiding van deze analyse maak je een preventieplan en kan je hier een voorlichting over geven.

Eigen regie en methodische gespreksvoering in sociaal werk

In deze module leer je diverse methodische werkwijzen inzetten bij het cyclisch begeleiden van een cliënt. Met als doel diens veranderwens te ondersteunen en de eigen regie te versterken.

Organiseren als sociaal werker

In deze module ga je aan de slag als projectleider en organiseer je op jouw werkplek een sociaal evenement.

Je koppelt een eigen gekozen doelgroep aan een gemeenschap waarvan de doelgroep deel uit wil maken. Deze koppeling komt tot stand door signalen en behoeften op te vangen.

Tijdsinvestering en lesdagen

Je volgt de deeltijdopleiding hbo Social Work in Breda op maandag. In Den Bosch is dit op woensdag.

Bij Avans werken we met blended onderwijs. Dat wil zeggen dat ons onderwijs een mix is van lessen op locatie, online leren en werkplekleren. Naast de (online) lessen besteed je zo'n 16 uur per week aan zelfstudie.

Let op: Avans heeft modulair onderwijs. Het kan voorkomen dat je een module volgt op een andere dag dan de aangegeven lesdag. Houd er rekening mee dat de lesdag gedurende de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Opbouw deeltijdopleiding Sociaal Werk Associate degree

Studieprogramma

De deeltijdopleiding Ad Sociaal Werk duurt 2 jaar. Je sluit deze opleiding af met een hbo-diploma op niveau 5. De opleiding is identiek aan de eerste 2 leerjaren van de bacheloropleiding. De opleiding is modulair opgebouwd. Je volgt (werk)colleges en voert praktijkopdrachten uit. Vanaf de tweede helft van studiejaar 1 heb je een passende werkplek op het gebied van sociaal werk. De werkplek speelt een grote rol bij de opleiding. Hier ontwikkel je jezelf én lever je een bijdrage aan de werkpraktij

Tijdsinvestering en lesdagen

Je volgt de deeltijdopleiding hbo Social Work in Breda op maandag. In Den Bosch is dit op woensdag.

Bij Avans werken we met blended onderwijs. Dat wil zeggen dat ons onderwijs een mix is van lessen op locatie, online leren en werkplekleren. Naast de (online) lessen besteed je zo'n 16 uur per week aan zelfstudie.

Let op: Avans heeft modulair onderwijs. Het kan voorkomen dat je een module volgt op een andere dag dan de aangegeven lesdag. Houd er rekening mee dat de lesdag gedurende de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Sociaal Werk Associate degree deeltijd

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Bij de Ad Social Work heb je in jaar 1 vóór 1 februari een (on)betaalde praktijkplek in de sociaal-agogische sector, minimaal 16 uur per week. Dit geldt ook voor jaar 2. Hierbij heb je:

  • zicht op een werkplek op hbo-niveau
  • een werkkring om praktijkopdrachten uit te voeren
  • een praktijkbegeleider met minimaal hbo-niveau in de sociaal-agogische sector, die je elke 2 weken spreekt en betrokken is bij je toetsing
  • (zicht op) cliëntcontact
  • niet alleen een signalerende functie, zoals bij de politie of in het onderwijs.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Sociaal Werk Associate degree deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

De overheid heeft verschillende regelingen om je te helpen je deeltijdstudie te betalen. Net als veel werkgevers. Lees meer over tegemoetkoming van opleidingskosten.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen kost ongeveer € 300 tot € 400 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda
Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50