Situated Design - Master uitstroomprofiel  voltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Bij het uitstroomprofiel Situated Design ben je een duidelijke aanwezigheid in de wereld. Je verdiept je in moderne discussies en richt je op heersende omstandigheden, gesitueerde kennis en ontwerpen.

Dit is een uitstroomprofiel van de master of Arts in Fine Art & Design.

Tijdens Situated Design studeer je in een diverse gemeenschap van masterstudenten met verschillende achtergronden. Je werkt veel met elkaar samen, over de verschillende uitstroomprofielen heen en buiten het instituut. Op deze manier doe je ervaring op in een breed scala aan vakgebieden en bouw je een waardevol netwerk op. Situated Design onderhoudt sterke banden met ontwerpers, uitgevers en instellingen in binnen- en buitenland. 

Tijdens je studie kun je gebruikmaken van de speciale masterstudioruimtes waarin we ons richten op het verbeteren van je vermogen om kritisch na te denken over nieuwe technologieën. In de uitstekende workshop- en technische faciliteiten kun je cursussen volgen, variërend van drukwerk, houtkeramiek en metaal tot immersieve en iteratieve storytelling en interactieve media.

Het uitstroomprofiel onderscheidt zich door de kwaliteit van haar onderwijs, onderzoek en praktijk. Ons gemotiveerde team, versterkt door hoogleraren van expertisecentrum Caradt, is toegewijd aan het ondersteunen van ambitieuze en diverse creatieve onderzoekspraktijken en benaderingen.

Volg deze opleiding in Den Bosch

Waarom kiezen voor Situated Design - Master uitstroomprofiel

Kritische instelling en mindset ontwikkelen
Interdisciplinair leren
Nieuwe inzichten opdoen
Praktijkgericht onderzoek doen

Meer over Situated Design - Master uitstroomprofiel

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Situated Design bereidt je voor op een toekomst in een dynamisch beroep, waarbij je in staat moet zijn om je aan te passen en te reflecteren. In een kritische en ondersteunende omgeving leer je hoe je zelfstandig en in teamverband kunt werken aan complexe, op onderzoek gebaseerde projecten. Alumni verlaten het uitstroomprofiel met een indrukwekkend portfolio. En nog belangrijker, met werkmethoden waarmee je een duurzame, levenslange carrière op het gebied van design kunt opbouwen.

Na Situated Design ben jij in staat om je eigen toekomstbestendige ontwerppraktijk op te zetten. 

In het domein van Situated Design vind je:

 • Een ontwerppraktijk waarmee je door de wereld kunt navigeren als integraal onderdeel ervan.
 • Een ontwerpethos dat je aanmoedigt om ongegeneerd authentiek te zijn in het uitdrukken van je perspectieven, emoties en connecties met anderen en de wereld.

Bij Situated Design helpen we je om te ontwikkelen tot:

 • Een uitmuntende professionele ontwerper die uitblinkt in het presenteren van je werk, in gesprek gaat met collega's in de branche en contact maakt met de samenleving.
 • Een ontwerper die een ware passie ontdekt en omarmt.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Designer

Artist

Illustrator

Wat wordt er van jou verwacht

Dit uitstroomprofiel is geschikt voor jou als je grafisch ontwerper, illustrator, urbanist, elektronica- of software-ingenieur, filmmaker, visual storyteller, kunstenaar of datawetenschapper bent. Met een interesse in communicatie en digitale culturen.

Tea Ferrari

Design the future, be aware of the past

Student Tea Ferrari tells more

'Fleshy Bug' by Michelle Kanters

Fleshy Bug explores human interference in Dutch forests by embodying the forest's speculative perspective.

Verder lezen

'D@ N@T STAND@ MY GRAVE AND WEEP' by Yujian Lin

This project focuses on the connection between 'reincarnation' and the Weibo banning account.

Verder lezen

Opbouw van deze masteropleiding

Studieprogramma

Bij het uitstroomprofiel Situated Design volg je een uniek interdisciplinair programma van kunst- en ontwerpactiviteiten. Het stimuleert belangrijke gebieden van onderzoek en wetenschap en slaat een brug naar wetenschap en technologie. Het duurt 24 maanden en bestaat uit 4 semesters en 6 studie-eenheden. Elke eenheid eindig je met een beoordeling.

Jaar 1

In het eerste jaar richt je je op het trainen van nieuwe vaardigheden, onderzoeksmethoden en het opzetten van je onderzoek voor je artistieke praktijkwerk. Je volgt modules, cursussen en tutorials om te onderzoeken hoe je je werk kunt contextualiseren, uitbreiden en integreren in het juiste professionele werkveld. Aan het einde van elk semester is er een beoordeling van je individuele studiopraktijk. Al het onderwijs vindt plaats op de Avanslocatie.

De semesters:

 • 1. Context & Vaardigheden Leren
 • 2. Co-onderzoek en extern onderzoek in het veld

Jaar 2

In het tweede jaar richt je je op het schrijven van je scriptie en het materialiseren van de resultaten van je onderzoek. Je presenteert je afstudeeronderzoek in de Graduation Research HUB en stelt je werk tentoon tijdens de diploma-uitreiking. Aan het einde van elk semester is er een beoordeling van je individuele studio praktijkwerk. Het onderwijs vindt plaats in een hybride programma. Je kunt op afstand studeren of het combineren met residenties of onderzoeksactiviteiten in het buitenland.

MIVC Graduation 2023
MIVC Graduation 2023
MIVC Graduation 2023

The semesters: 

 • 3. Consolidatie van praktijkgericht onderzoek
 • 4. Afstudeerfase

Toelating Situated Design - Master uitstroomprofiel

Specifieke vooropleiding

Met een hbo-bachelor of wo-bachelor heb je toegang tot de opleiding. Ben je als ontwerper op zoek naar een dieper inzicht in de fundamentele veranderingen die plaatsvinden binnen jouw vakgebied? En sta je te popelen om de toekomst van jouw vakgebied vorm te geven? Dan sluit dit uitstroomprofiel goed op jou aan.

Mondelinge en schriftelijke vaardigheid in het Engels is een vereiste.

Toelatingsopdrachten

Deze opdrachten zijn onderdeel van de voorbereiding. Via een dashboard dien je de volgende documenten aan te leveren:

 • Curriculum Vitae (max. 1 A4-pagina)
 • Persoonlijke Verklaring (min. 1 A4)
 • Portfolio
 • Onderzoeksvoorstel (max. 2 A4)

De inlogcodes voor het intakedashboard ontvang je nadat je je hebt ingeschreven in Studielink.

Assessment

Een intakegesprek vindt plaats via Teams na goedkeuring van de opdrachten door de toelatingscommissie. Tijdens de toelatingsprocedure testen we je studiemotivatie, onderzoeksdoelen, artistieke vaardigheden en theoretische kennis met betrekking tot het specifieke masterprogramma waarvoor je je hebt aangemeld.

Praktische informatie Situated Design - Master uitstroomprofiel

Aanmelden

Als je je aanmeldt, selecteer je eerst de masteropleiding Fine Art & Design. In de volgende stap kies je het uitstroomprofiel dat je wilt volgen. Na je aanmelding ontvang je een e-mail met daarin instructies voor het aanleveren van jouw curriculum vitae, portfolio, een persoonlijke verklaring en een onderzoeksvoorstel.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen. We hanteren de volgende deadlines voor aanmelding.

Startmaand Locatie Deadline aanmelden
september Nederland 31 mei 2024
september Buiten EEA 1 mei 2024

Meld je aan via Studielink


Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Niet-EER tarief € 8.852,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Niet-EER tarief € 9.680,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locaties

Parallelweg 23

Parallelweg 23
5223 AL Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Den Bosch