Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de hbo-opleiding Elektrotechniek ervaar je hoe snel ontwikkelingen gaan. Je smartwatch is gemaakt met productierobots met energie van zonnepanelen. Ontdek welke rol elektrotechniek hierin speelt.

Steeds meer zichtbare en onzichtbare apparaten maken je leven aangenamer en interessanter. We gebruiken ze privé, in ziekenhuizen en in de industrie. Denk aan smartphones, operatierobots, geautomatiseerde productielijnen voor elektrische auto's en slimme verkeersregelinstallaties. Na deze Elektrotechniek opleiding ontwikkel jij de hardware en/of software en zoek je naar innovatieve en creatieve oplossingen.

Wat is de opleiding Elektrotechniek? Je krijgt theorielessen, practica en voert samen met andere studenten projecten uit waarbij je leert werken als hbo-professional. Je gaat aan de slag met praktijkopdrachten als voorbereiding op het bedrijfsleven. Je leert technische vraagstukken op te lossen door eerst na te denken en dan pas te doen.

Na het afronden van deze technische hbo-opleiding ben je Bachelor of Science.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Duaal bachelor, Deeltijd bachelor
Den Bosch • topopleiding
Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch

Waarom de opleiding Elektrotechniek

Strak georganiseerd, zodat je weet wat er van je verwacht wordt
Je werkt met de nieuwste apparatuur in het TECH-lab
Toekomstgericht, uitstekende baankansen in de arbeidsmarkt
Persoonlijke benadering, een grote betrokkenheid en goede sfeer

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met Elektrotechniek? Na je bachelor Elektrotechniek kies je uit honderden functies bij honderden bedrijven. De arbeidsmarkt zit te springen om maatschappelijk bewuste Elektrotechniek-ingenieurs. Hbo’ers die kennis hebben van techniek en automatisering, maar ook een energiebewuste en commerciële houding hebben.

Je bent breed inzetbaar en dus overal welkom in de techniek of ICT. In de regio Brabant zijn veel technische bedrijven gevestigd. Binnen en buiten Europa liggen de uitdagingen voor het oprapen. Vanuit je startfunctie kun je natuurlijk doorgroeien naar projectleider, technisch-commercieel adviseur of een managementfunctie. Of schrijf je in bij een detacheringsbureau voor specifieke industriële projecten.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Industrieel automatiseerder

Je werkt aan geautomatiseerde systemen (hardware en/of software) binnen fabrieken die ervoor zorgen dat de productieprocessen zo optimaal mogelijk verlopen.

Netwerkspecialist

Je ontwerpt en bouwt (industriële) datacommunicatienetwerken, bent op de hoogte van industriële communicatieprotocollen en hebt kennis van het Internet of Things.

Besturingstechnicus

Je ontwerpt de meest geavanceerde PLC (Programmable Logic Controller)-besturingen voor tal van processen in de industrie.

Technisch ontwerper

Je ontwerpt elektrotechnische installaties door het maken van technische tekeningen, berekeningen en simulaties en bent betrokken bij de uitvoering daarvan.

Service Engineer

Je zorgt ervoor dat elektrotechnische installaties in perfecte conditie blijven door het uitvoeren van onderhoud en doet voorstellen voor verbetering van installaties en machines.

Product Engineer

In dit beroep ontwerp of ontwikkel je elektrotechnische producten. En je voert alle bijbehorende berekeningen uit. Je bent verantwoordelijk voor het technisch uitwerken en realiseren van nieuwe productideeën. Van het maken van modellen tot concrete producten of aanpassingen aan bestaande producten.

Maintenance engineer

Je optimaliseert elektrotechnische apparatuur en procedures op het gebied van onderhoud, betrouwbaarheid en beschikbaarheid.

Projectmanager

Je bent (eind)verantwoordelijk voor het succesvol realiseren van een elektrotechnisch project. Een projectleider coördineert en stuurt de projectmedewerkers aan volgens het projectplan.

Werkvoorbereider

Je zorgt ervoor dat de juiste mensen op het juiste moment beschikbaar zijn. Net als de benodigde materialen. Je bent betrokken bij de begrotingen. Maakt de planning van werkzaamheden en fungeert als vraagbaak voor klant, leverancier en collega.

Accountmanager

Je bent de persoon met de elektrotechnische kennis die de wensen van klanten kan vertalen naar de vakspecialisten binnen het bedrijf.

Technisch Consultant

Als technisch consultant ben je degene die bij klanten problemen analyseert en helpt bij het oplossen daarvan, vaak omdat de specialisten binnen je bedrijf jou om raad vragen.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent praktijkgericht bezig met de toekomst, zoekt naar oplossingen en houdt van experimenteren. Techniek boeit je, vooral digitale elektronische systemen en besturingstechniek voor machines. Je werkt graag mee aan superbatterijen voor elektrische vliegtuigen. Of aan productierobots met slimme sensoren, waardoor je via Internet of Things informatie verkrijgt om processen efficiënter te maken. Als jij jezelf hierin herkent is de Elektrotechniek studie echt iets voor jou.

Verschillen tussen beide locaties

Het studieprogramma van de opleiding Elektrotechniek verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. In Den Bosch volg je het eerste jaar samen met de opleiding Technische Informatica. Na het eerste jaar kies je uit de richtingen: Smart Automation, Smart Hardware en Smart Software. Bij Breda kies je tussen de richtingen Smart Industry en Smart Software.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt je verder specialiseren, bijvoorbeeld als engineer elektrotechniek. Daarom kies je een vervolgstudie van Avans of een andere hogeschool. Of je volgt via een schakelprogramma een universitaire master, bijvoorbeeld Elektrotechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Met een master richt je je op de arbeidsmarkt of een wetenschappelijke carrière.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Kevin Scholten

Het leukste vond ik samen met klasgenoten supervette dingen bedenken en maken.

Oud-student Kevin Scholten

Een tunnel die spookrijders ziet

In de tunnelchallenge verbeterden we het veiligheidsysteem met sensoren. Een leuke uitdaging!

Verder lezen
Bekijk de aftermovie van de tunnelchallenge.

Smart Barbecue

Je gaat onderzoeken of je activiteiten die tijdens een barbecue plaatsvinden, kunt automatiseren.

Verder lezen

Stefan van Gurp

Je doet veel practicums waardoor de theorie in de les voelbaar wordt met de praktijk.

Verder lezen

TECH-lab Automation Factory

Via de carrousel gaan de flesjes naar het recycle station.

TECH-lab Automation Factory

Biobased Solarboot

Een mooi voorbeeld van hoe we onderwijs en onderzoek koppelen bij elektrotechniek.

Verder lezen

Opbouw van Elektrotechniek

Het studieprogramma van de opleiding Elektrotechniek verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. In Den Bosch volg je het eerste jaar samen met de opleiding Technische Informatica. Na het eerste jaar kies je uit de richtingen: Smart Automation, Smart Hardware en Smart Software. Bij Breda kies je tussen de richtingen Smart Industry en Smart Software.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

De hbo-opleiding Elektrotechniek duurt 4 jaar. Ieder jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Je krijgt theorielessen, practica en voert samen met andere studenten projecten uit waarin je leert werken als hbo-professional. Het is een voorbereiding op het bedrijfsleven. Je leert technische vraagstukken op te lossen door eerst na te denken en dan pas te doen.

Opleiding Elektrotechniek

Jaar 1

De eerste 2 jaar van de studie Elektrotechniek krijg je een goede en brede basis door praktijkopdrachten en projecten. Daarnaast zijn er volop projecten waarmee je extra ervaring en kennis kunt opdoen.

Belangrijke vakken

 • Sensoren & Signaalbewerking
 • Test Engineering
 • Communicatie
 • Elektrische Netwerken

Jaar 2

In jaar 2 krijg je theorie over (vermogens)elektronica, programmeren, communicatiesystemen en systemen voor industriële toepassingen. Ondersteunend aan de engineering elektrotechniek volg je ook wiskunde, natuurkunde, modellering, communicatie en bedrijfskunde. Ook in dit jaar zijn er veel projecten om extra ervaring en kennis op te doen.

Belangrijke vakken

 • Digitaal Systeem Ontwerp
 • Project Smart Grids
 • Communicatie
 • Elektrische Netwerken

Jaar 3

In het derde jaar van deze bachelor Elektrotechniek begin je met een half jaar stage bij een zelfgekozen bedrijf. Daarna ga je je verder verdiepen in Smart Energy of Industrial Automation.

Belangrijke vakken

 • Stage
 • Elektromagnetische Compatibiliteit
 • Differentiatie Smart Energy of Industriële Automatisering
 • Datacommunicatie & architecturen

Jaar 4

Tijdens jaar 4 volg je in de eerste 2 blokken een minor naar keuze en in blok 3 en 4 volg je jouw afstudeerstage in de elektrotechniek.

Belangrijke vakken

 • minor
 • scriptie

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Elektrotechniek

Het studieprogramma van de opleiding Elektrotechniek verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. In Den Bosch volg je het eerste jaar samen met de opleiding Technische Informatica. Na het eerste jaar kies je uit de richtingen: Smart Automation, Smart Hardware en Smart Software. Bij Breda kies je tussen de richtingen Smart Industry en Smart Software.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch

De hbo-opleiding Elektrotechniek duurt 4 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 4 blokken van 10 weken. In ieder blok werk je samen met andere studenten aan een project en volg je een aantal vakken. De kennis en vaardigheden die je bij die vakken aanleert heb je nodig om het project uit te voeren.

Rondleiding TECH-labs
Opleiding in beeld

Jaar 1

Het eerste jaar is een oriëntatie op het vakgebied. Voor een compleet beeld, volg je het eerste jaar samen met de opleiding Technische Informatica. Met dezelfde vakken en projecten. Daarna kies je een specialisatie. Bij Elektrotechniek kies je tussen Industriële Automatisering (Smart Automation) en Embedded Systems (Smart Hardware). Na jaar 1 kun je overstappen naar Technische Informatica. Je kiest dan Smart Software en specialiseert je in de ontwikkeling van software voor technische systemen.

Uitleg jaar 1
Project 1e jaar

Belangrijke vakken

 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Digitale techniek
 • Programmeren

Jaar 2

In jaar 2 van de Elektrotechniek opleiding specialiseer je je in de richting Smart Automation of Smart Hardware. Je werkt veel in projecten en krijgt vakken als procestechniek, computerarchitectuur en elektronica. En vaardigheidsvakken als interculturele communicatie.

Bij Smart Automation ga je je storten op een productielijn die automatisch flesjes vult, bijvoorbeeld met mais of water. Bij Smart Hardware ga je een audio-versterker maken en je eigen variant op de Nintendo Switch bouwen.

Belangrijk vak

 • Specialisatie: Smart Automation of Smart Hardware

Jaar 3

In het derde jaar van de bachelor Elektrotechniek pas je de kennis die je hebt opgedaan voor het eerst echt toe in de praktijk. Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf en werkt daar onder begeleiding van een collega aan een uitdagende ontwerpopdracht. Na de stage volg je een half jaar onderwijs in jouw specialisatierichting en voer je projecten uit voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven.

Belangrijke activiteiten

 • Stage

Jaar 4

In jaar 4 start je met een minor. Je volgt een half jaar les bij Avans of aan een andere hogeschool die je vrij mag kiezen. Je kunt je verder specialiseren op een specifiek gebied van elektrotechniek of je kiest voor verbreding. Bijvoorbeeld voor de minor Data science for Smart Industry.

In de tweede helft van het vierde jaar volg je jouw afstudeerstage in de elektrotechniek. Samen met een medestudent loop je een half jaar stage bij een bedrijf waar je zelfstandig werkt aan een complexe, vaak

Belangrijke activiteiten

 • Minor
 • Afstuderen

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Op dit moment heeft de opleiding in Den Bosch geen meeloopdagen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Elektrotechniek

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde, nlt of o&o

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde, nlt of o&o

 • Economie & Maatschappij

  natuurkunde

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Je hebt een mbo-diploma. Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havoniveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst. Volg daarom op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wiskunde in Breda

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we een (vrijwillige) voorbereidende cursus wiskunde aan. De wiskundecursus is met name nuttig als je een mbo-achtergrond hebt of als je van de havo komt zonder wiskunde B in je vakkenpakket. Wij weten uit ervaring dat het helpend is om jouw kennis te verhogen voordat je begint met de opleiding.

De cursus start op vrijdag 2 februari 2024 en kost €300,-. De lessen zijn op vrijdagochtend van 9:35 tot 12:10 uur, locatie is Avans Hogeschool in Breda. De cursus bestaat uit 16 bijeenkomsten. Je schaft zelf het lesmateriaal aan. Let op: deze cursus is niet vrijstellend. Aanmelden kan via deze link tot 25 januari 2024 (of tot het maximale aantal deelnemers is bereikt).

Voorbereidende cursus wiskunde in Den Bosch

Je zit in het laatste jaar van de havo, vwo of het mbo en gaat volgend jaar een technische opleiding volgen bij Avans Hogeschool. Wil je jouw kennis over wiskunde bijspijkeren? Schrijf je dan in voor deze cursus.

Deze wiskundecursus is een online zelfstudie met begeleiding. Dit wordt op het hbo ook van je verwacht. Je ontvangt een bericht van je docent over welke hoofdstukken en onderdelen je kunt bestuderen. Als je bent gestart heb je tussentijds contact over de voortgang.

Praktische informatie

 • De wiskundecursus is kosteloos, behalve het boek dat je zelf aanschaft. 
 • Voor deze cursus heb je het volgende boek nodig: Blankespoor, de Joode, Sluijter. Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding. ThiemeMeulenhoff. ISBN: 9789006144659. Bestel hier >
 • Voor vragen over de cursus kun je contact met ons opnemen per e-mail: [email protected].

Meld je aan voor de wiskundecursus. 

Praktische informatie Elektrotechniek

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Laptopgebruik

Voor de opleiding Elektrotechniek heb je een laptop nodig. Voor het eerste semester, het eerste half jaar, is een eenvoudige laptop die Microsoft Office aankan meer dan voldoende. Als student kun je deze software voor een gereduceerd tarief kopen via surfspot.nl.

Vanaf het tweede semester van de opleiding wordt veeleisende software gebruikt. Op school zijn voor studenten hiervoor faciliteiten beschikbaar. Het is vanuit de opleiding dan ook niet verplicht een nieuwe laptop aan te schaffen. Mocht je toch in je eigen omgeving met deze software willen werken, dan is een laptop nodig met voldoende intern geheugen (minimaal 8GB RAM), een snellere processor (minimaal Intel core i5) en voldoende harde schijfruimte (256 GB SSD).

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch