Elektrotechniek  duaal hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Als je direct een maatschappelijke en technische bijdrage wilt leveren aan de energietransitie, is deze duale hbo-opleiding Elektrotechniek wat voor jou. Een opleiding die werken en leren combineert.

Grote elektrische kolencentrales moeten binnenkort sluiten en hier komen wind- en zonneparken voor in de plaats. Hierdoor verandert de elektriciteitsvoorziening van Nederland. Waar de productie van elektriciteit nu nog vraaggestuurd is, kan dat niet meer als we voornamelijk van wind- en zonne-energie afhankelijk zijn. Als engineer denk je in projectteams mee over oplossingen hiervoor. Zoals het ontwikkelen van energie-managementsystemen met Powerwall accu's.

Om de energietransitie te laten slagen schreeuwt het bedrijfsleven om innovatief elektrotechnisch personeel, dus om jou. Deze duale hbo-opleiding Elektrotechniek is er voor jou als je verder wil werken en studeren met vooropleiding mbo-Techniek BOL 4, havo of vwo met het juiste profiel. Per week studeer je 2 dagen bij Avans en de andere 3 dagen werk je in de praktijk en verdien je direct geld. Bovendien worden alle studiekosten vergoed.

Tijdens de hbo-opleiding Elektrotechniek duaal doe je technische kennis op bij theorie- en praktijkvakken en pas je dit toe tijdens projecten op je werk. Zo doe je veel praktijkervaring op en stroom je na 4 jaar naadloos als bachelor of Science door in een hbo-functie.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor, Deeltijd bachelor
Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor, Deeltijd bachelor
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Elektrotechniek

Unieke technische opleiding met maatschappelijk belang
Salaris bij het ervaringswerktraject bij 1 van de geselecteerde bedrijven
Persoonlijk afgestemd voor HBO-E functie binnen geselecteerde bedrijven
Persoonlijke begeleiding vanuit Avans en het geselecteerde bedrijf

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Er liggen veel uitdagingen waar jij met deze duale opleiding Elektrotechniek een oplossing voor kunt gaan bieden. Elektriciteit op grote schaal opslaan, alle auto's opladen als iedereen elektrisch gaat rijden of een energiemanagementsysteem ontwikkelen met thuisbatterij voor gebruikers van zonnepanelen. Misschien denk jij wel mee over het omzetten van windenergie in waterstof en hoe we dat kunnen gebruiken als vervanging van gas. Of op welke manier we allemaal van het gas af moeten, terwijl het elektriciteitsnet vol is.

Je gaat direct met deze vraagstukken aan de slag in je werktraject van je duale opleiding Elektrotechniek. Dit kan bijvoorbeeld bij een energieleverancier, netwerkbeheerder, industriële product, grote installateur of dienstverlenend bedrijf. Tijdens jouw traject bepaal je in overleg voor welke hbo-startfunctie je wordt opgeleid. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor de invulling van die startfunctie. Ook daarna zijn er veel doorgroeimogelijkheden.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Engineer Slimme Elektriciteitsnetten

Je ontwerpt met een projectteam slimme elektriciteitsnetten, waarin met energiemanagementsystemen de elektrische energie slim geregeld wordt.

E-Engineer voor Zonne- en Windparken

Je ontwerp met een projectteam grote installaties die in het elektriciteitsnet geïntegreerd moeten worden.

Projectleider infranetbeheerder

Je regelt en organiseert infraprojecten voor klanten die een aansluiting willen op het elektriciteitsnet. Je schakelt tussen veel partijen.

Junior Netwerk Architect

Je bedenkt oplossingen in teamverband voor nieuwe mogelijkheden in het elektriciteitsnet, zodat we het stabiel en betrouwbaar houden.

Engineer hybride-aandrijvingen scheepvaart

Om de uitstoot bij de scheepvaart terug te dringen worden moderne schepen ook met hybride-aandrijvingen uitgevoerd. Hiervoor ontwerp je samen met een team de complete voortstuwing-lijn van een schip.

Aankomend Engineer beveiliging Midden-spanning

Het elektriciteitsnet wordt beveiligd en op afstand gemonitord. Jij bent er met een team verantwoordelijk voor dat dit technisch mogelijk is.

Transitiespecialist Opweksystemen

Je bedenkt nieuwe installaties met duurzame opweksystemen ter vervanging van schadelijke traditionele opweksystemen.

Bedrijfsvoering-specialist

Je monitort met een team ons elektriciteitsnet op afstand en zorgt ervoor dat ingegrepen wordt bij calamiteiten of onderhoud.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent een doener die wil werken en studeren. Je wilt een carrière die maatschappelijk bijdraagt aan een duurzame toekomst. Ook ben je een teamspeler, heb je affiniteit met technologie en vind je het fijn om in de praktijk te leren. Op je werk krijg je immers direct projecten over het verduurzamen van fabrieken of het ontwikkelen van een laadsysteem voor stadsbussen. Ook ben je geïnteresseerd in zaken als slimme elektriciteitsnetten, die we beter kunnen benutten zodat we van het gas af kunnen.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na de hbo Elektrotechniek duaal kun je je verder specialiseren. Daarvoor kies je een hbo-master van Avans of een andere hogeschool. Of je volgt via een schakelprogramma een universitaire master. Met een master richt je je op de arbeidsmarkt of een wetenschappelijke carrière.

Opbouw van Elektrotechniek

Studieprogramma

Bij een duale opleiding biedt een geselecteerde werkgever jou een werktraject aan. Je werkt 3 dagen per week en volgt 2 dagen onderwijs. De eerste 2 jaar leer je in de praktijk op verschillende afdelingen die bijdragen aan de elektrificatie van de samenleving voor de energietransitie. De laatste 2 jaar kies je in overleg met de werkgever voor welke hbo-startfunctie je verder opgeleid wordt. Naast het standaard lesprogramma is er ook ruimte voor individuele keuzes om je verder te ontwikkelen.

Jaar 1

In jaar 1 van Elektrotechniek duaal leg je een goede basis voor je hbo-ontwikkeling door te leren in de praktijk. Verder krijg je tijdens je werktraject individuele begeleiding vanuit Avans en vanuit je werkgever. Het werktraject is speciaal voor jou naar een hbo-startfunctie ingericht.

Belangrijke vakken:

  • Elektrische netwerken voor grote systemen
  • Project Energietransitie, inclusief communicatietraining
  • Wis- en natuurkunde voor de energietransitie
  • Het ontwerpen van slimme, duurzame gebouwgebonden installaties

Jaar 2

In jaar 2 ontwikkel je je verder op hbo-niveau en krijg je inzicht in specifieke eigenschappen van elektriciteit, zoals hoge spanningen en stromen. Daarnaast leer je over communicatiesystemen die nodig zijn om elektrische energie slim te regelen. En over speciale componenten die nodig zijn bij installaties voor de elektriciteitsdistributie. Ook doe je onder begeleiding ervaring op in het werktraject.

Belangrijke vakken:

  • Grote componenten voor de energietransitie: transformatoren, windturbines
  • Werking elektromagnetische velden en hoogspanningsinstallaties
  • Communicatiesystemen voor Smart Grid
  • Transiënte verschijnselen in het elektriciteitsnet
  • Keuzeruimte voor eigen invulling

Jaar 3

In jaar 3 specialiseer je je in nieuwe ontwikkelingen voor de energietransitie. Je leert in theorie en de praktijk over vermogenselektronica en powerconversiesystemen. En over het ontwerpen van elektriciteitsnetten. Ook kom je meer te weten over technieken om de betrouwbaarheid van energievoorziening te meten en vergroot je je kennis over Smart Grids.

Belangrijke vakken:

  • Ontwerpen van elektriciteitsnetten
  • Systeemintegratie Smart Grid
  • Power quality in Grid
  • Vermogenselektronica en powerconversiesystemen
  • Keuzeruimte voor eigen invulling

Jaar 4

Naast je werktraject ga je in de tweede helft van jaar 4 meewerken aan een groot project in de energietransitie. Hier lever je een elektrotechnische innovatieve bijdrage aan. Vervolgens schrijf je hier een afstudeerrapport over. Zo toon je aan dat je op het juiste niveau kunt functioneren en of je geslaagd bent voor de opleiding.

Belangrijke vakken:

  • Naast het werktraject doe je ook een afstudeerproject

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Toelatingseisen Elektrotechniek

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

    natuurkunde of nlt

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

    natuurkunde of nlt

  • Economie & Maatschappij

    natuurkunde

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

    Mogelijk is het nodig om je kennis van wis- of natuurkunde te verbeteren met onze voorbereidende cursus. 

Meer over toelating

Overige toelatingseisen

Je hebt een mbo-diploma. Voor deze opleiding heb je voldoende basiskennis van wiskunde nodig. Volg daarom op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected]

Praktische informatie Elektrotechniek

Aanmelden

Deze duale opleiding combineer je met werken voor een salaris. Tijdens je studie dien je vanaf 1 september een bedrijf te hebben voor het werktraject. Dat is geen probleem, want wij helpen je graag bij het vinden van een passende werkgever. En werken samen met een groot netwerk van bedrijven. Je kunt ook zelf een bedrijf aandragen. Voor informatie over het solliciteren bij een bedrijf uit het Avans-netwerk of voor informatie voor geïnteresseerde bedrijven kun je je aanmelden via deze link: [email protected]l

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juli

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Alle studiekosten, ook het collegegeld, worden door de werkgever van je duale opleiding vergoed.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50