Locatie
Startmaand
Duur
Taal

De deeltijdopleiding Elektrotechniek leidt je op tot elektrotechnisch ingenieur met een energiebewuste instelling, een maatschappelijke blik en een commerciële houding.

Je zoekt meer uitdaging in jouw huidige baan in de techniek. Je wilt hogerop in je huidige functie of in een nieuwe richting. Want je doet niets liever dan je bezighouden met complexe projecten. Daarom kies je voor de hbo Elektrotechniek deeltijd, die je voorbereidt op functies als besturingstechnicus, industrieel automatiseerder, of elektrotechnisch ontwerper.

De deeltijd Elektrotechniek-opleiding verruimt je blik op het vakgebied. Hier krijg je handvatten om complexe vraagstukken op te lossen. Ben je afgestudeerd in elektrotechniek, dan ken je verschillende vormen van energieopwekking, elektrische netwerken en secundaire technieken. Ook ben je bekend met slimme automatisering en elektrotechnische installaties.

Na het afronden van de hbo-opleiding Elektrotechniek deeltijd ben je Bachelor of Science.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor, Duaal bachelor
Volg Avans Deeltijd

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Relevant lesprogramma dankzij nauwe samenwerking met bedrijven
Toegankelijke docenten en een persoonlijk begeleidingstraject
Je geeft op jouw bedrijf invulling aan praktijkgerichte schoolopdrachten
Docenten met een ruime onderwijs- en/of bedrijfservaring

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je worden met de hbo Elektrotechniek deeltijd? De arbeidsmarktperspectieven voor hbo-afgestudeerden van de Elektrotechniek zijn goed. Door technologisering, robotisering en automatisering vind je makkelijk een baan op niveau. En, ook niet onbelangrijk, het startsalaris is hoog. Volgens de PBL Quickscan 2018 is de vraag naar vakmensen het grootst in Noord-Brabant.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Besturingstechnicus

Je ontwerpt, programmeert en onderhoudt de besturing van verschillende installaties en machines.

Industrieel automatiseerder

Met behulp van computers, robots of informatietechnologieën optimaliseer je de kwaliteit of output van een machine of een proces.

Elektrotechnisch ontwerper

Je ontwerpt elektrotechnische machines of installaties.

Netwerkspecialist 

Je verzorgt de elektrotechnische kant van netwerkinstallaties. Daarmee zorg je ervoor dat deze netwerken optimaal functioneren.

Projectmanager

Je stelt een projectplan op, maakt een begroting en stuurt een team aan. Ook heb je contact met de klant over de voortgang en ben je eindverantwoordelijk.

Wat wordt er van jou verwacht

Je werkt in de elektrotechniek en gaat graag aan de slag met complexe projecten. Met je creativiteit wil je jouw ideeën vertalen naar technische oplossingen. Je wilt je kennis vergroten, maar niet elke dag naar school gaan. Leren doe je het liefst in de praktijk en je hebt de discipline om zelfstandig te studeren. Herken je jezelf hierin, dan is de opleiding Elektrotechniek deeltijd wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Avans Hogeschool en Avans+ hebben een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Er is een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Perry Le Doux

Ik hoop uiteindelijk een steentje bij te kunnen dragen aan een schonere leefomgeving voor iedereen.

Verder lezen

Opbouw deeltijdopleiding Elektrotechniek

Studieprogramma

Elektrotechniek is een uitstroomrichting van de Ad Engineering. De opleiding duurt 4 jaar en is opgebouwd uit 8 modules van elk 20 weken: 4 in de Ad- en 4 in de bachelorfase. Je leert door een combinatie van contactonderwijs, werkplek-leren en online leren.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Analoge systemen

Voordat je sensoren en actuatoren kunt koppelen aan computers, is er een bewerking nodig met analoge electronica. In deze module ga je deze systemen analyseren, ontwerpen en simuleren.

Automatisering en besturingstechniek

Je ontwerpt en realiseert betrouwbare software voor de besturingstechnologie. Deze systemen zijn via specifieke dataverbindingen verbonden met externe systemen. Ook leer je alles over SCADA-software.

Digitale systemen

Computersystemen zijn overal aanwezig en onderling met elkaar verbonden. De westerse wereld kan niet meer zonder deze systemen en is ervan afhankelijk.

In deze module bestudeer je digitale systemen vanuit een elektrotechnisch perspectief.

Elektrische netwerken

Je leert alles over het transporteren van elektrische energie. Het energienetwerk en de daarin toegepaste componenten komen aan bod.

De module bestaat uit 3 onderdelen: Netanalyse, Primaire Componenten en Secundaire Componenten

Elektronica

Je ontwerpt analoge en digitale elektronische schakelingen. Ook leer je alles over de functionaliteit van software en hoe je simulaties en wiskundige modellen gebruikt bij het ontwerpen.

Energietransitie in de praktijk

Je leert in deze module over de engineeringcompetenties van de energieverduurzaming.

We behandelen de energietransitie in drie vakken, namelijk:

1. duurzame elektriciteit

2. duurzame warmte

3. moleculen & mobiliteit

Van de relevante duurzame applicaties ken je de waarde voor de gebruiker en leer je de kwantitatieve impact op het energiesysteem van de toekomst.

Engineering afstuderen

Je legt een meesterproef af in het bedrijf waar je al werkt. Je realiseert bijvoorbeeld een inspectierobot voor oliepijpleidingen of je ontwerpt en realiseert een energie-monitoringsysteem.

Industriële automatisering

De module behandelt de installaties en technieken waarmee we processen besturen en automatiseren.

Modelleren & Regeltechniek

Je gaat aan de slag met dynamische modelvorming en regeltechniek voor aandrijfsystemen.

Opwekking en belasting in elektriciteitsvoorziening

Je leert alles over het opwekken van elektriciteit en het belasten van het netwerk. Duurzaamheid, leveringszekerheid en het maatschappelijke draagvlak komen aan bod.

De module bestaat uit 3 onderdelen: Elektriciteitsleer, Elektriciteitsopwekking en Elektriciteitsnet.

PPO: Ik als bachelor professional

De module Persoonlijke Professionele Ontwikkeling (PPO) draait om jouw ontwikkeling als professional, naast je vakinhoudelijke ontwikkeling.

Productietechnologie

Je leert in deze module meerdere productietechnieken, productieprocessen en machineonderdelen kennen.

Regeltechniek en aandrijvingen

Je analyseert en ontwerpt regeltechnische systemen. Met modellen rond gewenst gedrag ontwerp je diverse systemen. Van processen in de industrie tot adaptieve cruise control in automotive-toepassingen.

Samenwerken met businesspartners

Als afdelingsmanager van een businessunit heb je te maken met businesspartners, oftewel andere afdelingen op het gebied van HRM/HRD, ICT en assetmanagement.

Met hen werk je samen aan de optimalisatie van de continuïteit van bedrijfsprocessen. In deze module leer je hoe je dat het beste doet.

Systeembesturingen programmeren

Als engineer werk je in teamverband, waarbij jij de specialist bent in het complete systeem voor de besturing van bewegende systemen.

Tijdsinvestering

Tijdens de hbo-opleiding Elektrotechniek deeltijd heb je 1 middag en 1 avond in de week les en besteed je zo'n 16 uur per week aan zelfstudie. Daarnaast werk je minimaal 16 uur per week in een relevante werkomgeving.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Elektrotechniek deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Voordat je met de hbo Elektrotechniek deeltijd start, heb je een relevante baan voor minstens 16 uur per week. Binnen jouw baan:

 • word je ondersteund door een begeleider op hbo-niveau
 • heb je voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een succesvolle professional
 • kun je bedrijfsgegevens, vakliteratuur en regelgeving inzien, materialen gebruiken en discussiëren over het vak
 • kun je praktijkopdrachten uitvoeren.

Als je werkplek hier niet aan voldoet, kan het zijn dat je het advies krijgt om een andere omgeving te zoeken.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Voorbereidende programma's

Zomercursus wiskunde

Wil jij je wiskunde bijspijkeren? Volg dan onze zomercursus wiskunde. Het is een zelfstudie met afsluitend een snelkookcursus van 5 dagen die je van 26 t/m 30 augustus volgt. Na aanmelding word je toegevoegd aan een Teamsomgeving waarin je de lesstof en oefentoetsen kunt vinden. En vragen kunt stellen aan een docent.

Cursusdata en locatie

 • Maandag 26 augustus van 14:00 – 17:00 uur
 • Dinsdag 27 augustus van 15:30 – 18:30 uur
 • Woensdag 28 augustus van 15:30 – 18:30 uur
 • Donderdag 29 augustus van 15:30 – 18:30 uur
 • Vrijdag 30 augustus van 15:30 – 18:30 uur

Bovenstaande cursusdagen vinden plaats op de Avanslocatie aan Hogeschoollaan 1 in Breda.

Aanmelden

Meld je aan via dit formulier. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het academiebureau via [email protected] of 088 - 525 90 40.

Praktische informatie Elektrotechniek deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Voor de deeltijdopleiding hbo Elektrotechniek heb je een eigen laptop nodig. Reken voor de aanschaf van overige leermiddelen op ongeveer € 200 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd