Communicatie Associate degree  deeltijd hbo-opleiding

Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Met een Associate degree-opleiding Communicatie kies je voor een tweejarige erkende hbo-deeltijdopleiding. Je leert overtuigend communiceren met in- en externe doelgroepen, in woorden en beelden.

Je werkt voor een bedrijf en je weet hoe die organisatie in elkaar steekt. Je bent op de hoogte van de missie en visie en je hebt een beeld van de doelgroepen waarmee de organisatie in contact wil komen. Dit kunnen medewerkers en hun familie zijn, maar bijvoorbeeld ook klanten, concurrenten, journalisten of influencers. Na een studie Communicatie weet je die doelgroepen te triggeren door de juiste middelen af te stemmen op de juiste doelgroep.

Na de deeltijdopleiding Communicatie Ad weet je hoe je met communicatie bijdraagt aan de organisatiedoelen. Je weet hoe je doelgroepen boeit en bindt en hebt geleerd goed te kijken naar wat ze wensen en nodig hebben. Dat verandert nogal eens. Om hierop te kunnen anticiperen houd je de behoefte goed in de gaten. Daardoor weet je steeds het juiste verhaal te vertellen in woord en beeld.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor, Voltijd bachelor, Voltijd associate degree
Opleiding in beeld

Waarom deze opleiding naast je baan

We leiden op tot all-round communicatieprofessional
We zorgen ervoor dat je geïntegreerd leert denken en doen
Je beroepsproducten zijn afwisselend: het hoeft niet steeds in je eigen bedrijf
Jij bepaalt welke modules je nodig hebt in welke volgorde

Meer over deze hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Het aantal vacatures binnen de communicatiebranche laat duidelijk een stijgende lijn zien. Het vakgebied wordt steeds volwassener. Als communicatieprofessional van de toekomst heb je een brede scope. Je hebt veel kennis over verschillende vakgebieden, lef en vertrouwen en je wilt je steeds verder ontwikkelen. Zowel op het eigen vakgebied als in de breedte. Zo voeg je waarde toe aan het bedrijf of de organisatie in zijn geheel. Werken in de communicatie is niet alleen heel gevarieerd en uitdagend, maar ook nog eens toekomstbestendig.

Hieronder zie je een aantal beroepen die je kunt beoefenen met een studie Communicatie.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Communicatiemedewerker

Je bent onder meer verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van de communicatiestrategie en je adviseert het management hierover. Je houdt je ook bezig met huisstijl en het produceren van interne en externe communicatie-uitingen.

Junior adviseur interne communicatie

Je bent medeverantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van interne communicatie-uitingen. Op verzoek adviseer je het management over de te voeren strategie.

Junior corporate communicatieadviseur

Je houdt je bezig met de reputatie van de organisatie waarvoor je werkt. Je bedenkt eigentijdse manieren waarop je het imago kunt verbeteren en voert die plannen ook uit.

Junior mediamanager 

Je verricht ondersteunende en organiserende taken bij een reclame- of communicatiebureau of op de communicatieafdeling van een groot bedrijf. Je zorgt ervoor dat er promotiemiddelen worden gemaakt.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent nieuwsgierig en creatief en je houdt van afwisseling. Mensen bij elkaar brengen vind je leuk en daarvoor creëer je de juiste omstandigheden. Je hebt lef, bent niet bang om door te vragen en gaat discussies niet uit de weg. Samenwerken doe je graag en je bent geïnteresseerd in diverse vakgebieden. Je kunt je goed inleven in andere situaties, standpunten en voorkeuren.

Herken jij je in deze kenmerken? Dan is de studie Communicatie op hbo-niveau echt wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na de afronding van je Ad kun je doorstromen naar de bachelor Communicatie. Of je maakt de stap naar andere opleidingen op het gebied van marketing, denk aan ethiek of financieel management. Vraag je studieloopbaancoach naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Avans en Avans+ hebben een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen, op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Stanley Derks

Ik wil graag een stap maken en hogerop komen binnen de politie.

Verder lezen
Verhaal van Stanley

Maaike Neeter

Docenten laten je zien dat wat in de boeken staat ook echt zo gaat. Dat is een enorme meerwaarde.

Verder lezen
Oud-student Maaike vertelt

Opbouw opleiding Communicatie Associate degree

Studieprogramma

De Ad Communicatie is opgebouwd uit 7 modules: 6 blokken van 10 weken en 1 blok van 20. Je hebt maximaal 1 middag en 1 avond achter elkaar les. Daarnaast leer je op je werkplek en door zelfstudie. Elke module rond je af met een beroepsproduct waarmee je aantoont dat je beschikt over vooraf omschreven vaardigheden. De Ad duurt gemiddeld 2 jaar. De eindopdracht draait om jouw persoonlijke positionering als communicatieprofessional.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Framing & factchecking

Als communicatieprofessional draag je bij aan optimale communicatie van je organisatie, zowel naar buiten toe als intern.

Je weet met welke combinatie van woord, beeld en geluid je verschil maakt in de beleving van onder meer klanten, medewerkers en bezoekers.

Communicatie optimalisatie

Als communicatieprofessional draag je bij aan de optimalisatie van de communicatie in en van de organisatie.

Daarmee draag je bij aan een positieve beleving van onder meer klanten, bezoekers en medewerkers.

Communicatiesensitiviteit

Je leert hoe de organisatie in elkaar steekt en wat ze precies voor ogen heeft met haar communicatie. Wat wil de organisatie vertellen en wie is daarbij betrokken?

De kracht van tekst

Je schrijft en redigeert 5 verschillende teksten, zoals een commerciële tekst, artikel of blog. Dat doe je op basis van een briefing en debriefing, rekening houdend met het auteursrecht.

Huidige en gewenste organisatie-identiteit

Als communicatieprofessional adviseer je de organisatie hoe ze haar eigenheid en corporate merk op een overtuigende en onderbouwde manier visualiseert en bewaakt.

De kracht van dialoog

In deze module leer je wat de meerwaarde is van dialoog en hoe deze het meest tot zijn recht komt.

Je krijgt inzicht in het herkennen en erkennen van bubbels en leert wanneer dialoog een passende manier van communiceren is voor een organisatie.

Keuzemodule: Multichannel marketing

Als marketing(communicatie)professional stimuleer je de afzet of verkoop van producten en diensten door bestaande en aankomende klanten op de juiste manier te benaderen.

Tijdsinvestering

In Breda heb je les op woensdagmiddag en -avond. In 's-Hertogenbosch op dinsdagmiddag en -avond. Reken voor contactonderwijs op minimaal 6 uur per week. Voor zelfstudie gemiddeld 12 uur. Daarnaast werk je bij voorkeur minimaal 16 uur per week in de communicatiebranche.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Communicatie Associate degree

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Bij aanvang van de opleiding heb je bij voorkeur een studierelevante werkplek voor ongeveer 20 uur per week. Hier:

* heb je voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een oplossingsgerichte communicatieprofessional

* kun je vakliteratuur en regelgeving bestuderen, materialen gebruiken en discussiëren over het vak

* kun je praktijkopdrachten uitvoeren.

Als je werkplek hier niet aan voldoet, kan het lastig zijn opdrachten uit te voeren. Dan is het raadzaam om een andere werkplek te zoeken.

Verkorte trajecten

Als je al over vaardigheden beschikt die in een module aan bod komen, kun je de opleiding Communicatie versneld afleggen. Je toont dit aan door de toets te maken die bij de module hoort. Dit bespreek je met je studieadviseur.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Communicatie Associate degree

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Reken voor de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen op ongeveer € 700 in jaar 1 en € 400 in jaar 2. De boeken en leermiddelen uit jaar 1 zijn ook in het tweede jaar bruikbaar. Overigens is er geen verplichte, maar wel aanbevolen literatuur. Je mag zelf kiezen welke specifieke boeken en leermiddelen passen bij jou en jouw werkplek. Houd ook rekening met reiskosten bij contactonderwijs.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda
Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50