Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Communicatie maakt organisaties succesvol. Bij de praktijkgerichte opleiding Communicatie komen alle essentiële thema's van communicatie aan bod. Zo word jij de communicatieadviseur van de toekomst.

Als je Communicatie gaat studeren kun je daarna aan de slag als communicatieadviseur. Een voorbeeld: het gebruik van social media is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het kan veel moois brengen, maar kan ook negatief uitpakken. Naast achteruitgang in concentratie en energie is asociaal gedrag op social media helaas ook aan de orde van de dag. Als communicatieadviseur kun je, door de juiste communicatiestrategie en -middelen in te zetten, mensen overtuigen en proberen dit ongewenste gedrag terug te dringen of te voorkomen.

Bij deze praktijkgerichte hbo-opleiding komen alle essentiële en actuele thema's van communicatie aan bod zoals Marketingcommunicatie, Identiteit & Imago, Interne communicatie, Gedrag & Communicatie, Communicatie & Verandering of Reputatie & Legitimatie. Als toekomstig communicatieadviseur leer je stapsgewijs een communicatievraagstuk benaderen en hoe je jouw advies overtuigend overbrengt op anderen.

Studenten van de opleiding Communicatie waarderen het intensieve contact met docenten en de persoonlijke benadering. We hebben veel en goede contacten met bedrijven in de regio. Deze bedrijven weten dat we onze studenten opleiden tot kritische en creatieve oplossers.

Als je slaagt voor deze opleiding ben je Bachelor of Arts (BA).

Volg deze opleiding in Breda
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Veel aandacht voor jou met lessen Persoonlijk Leiderschap
Kritisch denken, gedragsbeïnvloeding en sociale psychologie
Je wordt gezien! Korte lijnen, informeel contact en gezelligheid
Opdrachten vanuit de praktijk in het 1e jaar

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je wordt opgeleid tot breed inzetbare en strategische communicatieprofessional. Gespecialiseerd in interne en externe communicatie, gedragsbeïnvloeding en reputatiemanagement. Dat maakt je geschikt voor uiteenlopende functies bij verschillende soorten organisaties. In het bedrijfsleven, bij de overheid of de semi-overheid.

Oud-student Nick vertelt

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Arbeidsmarktcommunicatie-adviseur

Jet helpt het management bij de inrichting van communicatieprocessen. En begeleidt bijeenkomsten en coacht leidinggevenden.

Publieksvoorlichter

Je geeft informatie en voorlichting over de activiteiten van bedrijven en instellingen. Je taken zijn onder andere: informatie verzamelen over actuele onderwerpen, publieke opinie volgen, contacten onderhouden met de media, inhoud bepalen van voorlichtingsmateriaal, speeches, persberichten en brochures schrijven, persconferenties en rondleidingen organiseren.

Communicatieadviseur

Je adviseert over imago, reputatievraagstukken en bijvoorbeeld in crisissituaties.

Marketingcommunicatieadviseur

Je organiseert alle communicatie rondom producten en diensten.

Campagnemanager

Je zet campagnes op en je managet ze. Het gaat om allerlei soorten campagnes; van kleding tot apparatuur. Je kunt daarbij allerlei kanalen inzetten, zoals social media, tv en radio.

Eventcommunicatiespecialist

Je bedenkt en werkt aan de uitvoering en organisatie van een event. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met beurzen, congressen en festivals. Je bent verantwoordelijk voor de voorbereidingen van het event en voor het verloop en de daadwerkelijk uitvoering van het event en de bijbehorende communicatie. Je zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en dat het event een succes wordt.

Internecommunicatieadviseur

Je geeft advies over de interne communicatie van een bedrijf of overheidsinstelling. Je helpt een communicatiestrategie op te zetten zorgt ervoor dat de organisatie via verschillende kanalen intern communiceert. Je haalt intern ook de vraag op wat nodig is voor de interne communicatie. Je regelt de communicatie van binnen de organisatie.

Tekst- en Copywriter, (Web)redacteur

Je schrijft korte teksten die bedoeld zijn om een bepaald publiek te informeren en te overtuigen. Vaak werk je in de marketing of reclamewereld. Je werkt bijvoorbeeld mee aan TV-reclames tot nieuwsbrieven. Bij marketingcampagnes ben je vaak vanaf het begin bij een project betrokken. Je doet dan ook meer alleen het schrijven van een gevatte tekst. Je werkt mee aan de goede uitvoering van een opdracht en verzint het benodigde concept, in samenwerking met de ontwerper en/of de opdrachtgever.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent nieuwsgierig en kritisch. Je barst van de ideeën en bent creatief en je wilt nieuwe dingen onderzoeken. Denken en doen gaan voor jou hand in hand. Voordat jij een advies geeft over een communicatievraagstuk, heb je gedegen onderzoek gedaan, goed nagedacht en geluisterd naar alle betrokkenen. Omdat je steeds doorvraagt, weet je welke communicatiemiddelen je in kunt zetten. En wat je zeker niet moet doen. Herken jij jezelf hierin, dan is de bachelor Communicatie echt iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je gaat na je hbo Communicatie verder studeren en haalt je master aan de universiteit. Je kiest bijvoorbeeld voor Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Of gaat naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Diederik van Herwijnen

Docenten hebben veel praktijkkennis en kunnen je helpen met hulp van hun connecties.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De opleiding Communicatie duurt 4 jaar. Het eerste jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Daarna zijn de jaren verdeeld in semesters van 20 weken. De opleiding biedt veel afwisseling tussen colleges, praktijkopdrachten en zelfstudie.

Wat leer je bij Communicatie

Studententelefoon

Heb je een vraag of vind je het leuk om met een van onze studenten te kletsen? App dan naar onze studententelefoon: 06 - 84730824. Annemiek beheert de studententelefoon. Zij weet echt álles over de opleiding Communicatie. 

Studententelefoon

Jaar 1

Je leert hoe je communicatiemiddelen ontwikkelt en hoe je ze inzet. Je onderzoekt de interne communicatie van een organisatie. Leert opdrachtgevers overtuigen. En adviseert over de communicatie rond een product. Bijvoorbeeld voor een hogere verkoop van cassis bij een jonge doelgroep. Je leert waaruit het imago van organisaties is opgebouwd. En hoe je dat beïnvloedt. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen om naar jaar 2 te gaan.

Jaar 2

Je leert over communicatie en gedrag en over communicatie in een organisatie. Je doet praktijkopdrachten voor opdrachtgevers en gaat naar het buitenland voor een studiereis.

Jaar 3

Het derde jaar loop je een half jaar stage. Je leert strategische keuzes maken en toont leiderschap. Daarna volg je een semester strategische communicatie en reputatie.

Jaar 4

In jaar 4 verbreed of verdiep je je kennis met een minor naar keuze. Het laatste halfjaar ga je afstuderen. Met een afstudeeropdracht in de praktijk laat je zien dat je een vakkundig communicatieadviseur bent.

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor naar keuze

In het vierde jaar volg je een minor.

Je kiest bijvoorbeeld voor een minor om je te verbreden. Je studeert dan een half jaar bij een andere opleiding of hogeschool. Of je verdiept je. Dan specialiseer je je bijvoorbeeld in een van de onderwerpen van je opleiding. Zoals de minor Branding of Innovatief Ondernemen.

Minor Veranderen is mensenwerk

Bedrijven en instellingen hebben grote behoefte aan professionals die veranderingsprocessen kunnen managen. In deze minor leer je hoe je veranderingen op een succesvolle manier begeleidt.

Organisaties en de omgeving waarin ze opereren zijn dynamisch, constant in beweging. Dat geldt voor elk vakgebied. Dus is het een meerwaarde als je naast je eigen expertise kunt 'helicopteren' en proactief een verandering tot stand kunt brengen. Dat vergt nieuwsgierigheid, interesse in andere mensen, in psychologie, organisatieontwikkeling en coaching. Dáár gaat deze minor over.

Je wordt voor werkgevers de aangewezen persoon voor het begeleiden van succesvolle veranderingstrajecten. Tijdens deze minor over de psychologie achter succesvol veranderen, ervaar je wat nodig is om een verandering te creëren en in gang te zetten.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Communicatie

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

In het tweede jaar ga je mee op studiereis naar Engeland.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda