Aanmelden opleiding
Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de opleiding Business IT & Management leer je hoe je de processen van organisaties verbetert en/of innoveert. Met de hulp van informatie- en communicatietechnologie creëer je duurzame oplossingen.

Je brengt de bedrijfsprocessen van een verzekeraar in kaart. Ontwikkelt een klantgericht contentmanagementsysteem. Of voert een ERP-systeem in waar iedereen blij mee is. Omdat je met alles rekening houdt: financiën, informatiebeveiliging, communicatie, testen en opleiding van medewerkers. Je bent internationaal georiënteerd. Nieuwe (technische) ontwikkelingen plaats je in het perspectief van duurzaamheid of maatschappelijke waarden, normen en ethische dilemma's.

Je leert alles over het verbeteren van bedrijfsprocessen met behulp van informatiesystemen. Als je klaar bent met de hbo-opleiding Business IT & Management ben je Bachelor of Science. Met de unieke combinatie van Bedrijfskunde en Informatica heb je straks zó een baan, omdat je in staat bent om de gevolgen te overzien van je werk. Bijvoorbeeld de impact van het gebruik van ICT op de diverse onderdelen van een bedrijf, waarbij natuurlijk ook security en privacy een belangrijke rol spelen.

Duurzaamheid is in het hele opleidingsprogramma van Business IT & Management verwerkt. Je leert technologie en communicatie in te zetten bij het duurzaam en bedrijfsmatig oplossen van problemen voor de samenleving.

Volg deze opleiding

Typerend voor deze opleiding

De opleiding is persoonlijk en gericht op de individuele student
Beste score van opleidingen Business IT & Management op alle onderdelen
96% van onze studenten vindt binnen 3 maanden na de opleiding een baan op niveau
De opleiding is altijd actueel en brengt je al vanaf jaar 2 in contact met het bedrijfsleven

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Voor jou als 'brug' tussen gebruikers en bouwers ligt er straks volop werk te wachten. Welke functie je daar gaat vervullen hangt af van jouw interesse. En de specialisatie die je hebt gekozen.

Na de opleiding Business IT & Management heb je dus de luxe om te kiezen wat bij je past. Een bank, gemeente of overheidsinstelling. Een organisatieadviesbureau, productiebedrijf, softwarehuis of telecombedrijf. Een verzekeringsmaatschappij of een ziekenhuis.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Businessconsultant

Bedrijfs(proces)analist

ICT-consultant

Informatieanalist

Informatiemanager

E-business-specialist

Datascientist / Data analist

Media- en informatiedeskundige

Verandermanager

Adviseur informatiebeveiliging

Service manager

IT projectmanager

Wat wordt er van jou verwacht

Met jouw scherpe oog voor bedrijfsprocessen, software en informatiesystemen trek je elk IT-traject naar een hoger plan. Je gaat planmatig te werk. Je doet vooronderzoek, stelt een pakket van eisen op en plant de implementatie. Want jij weet welke invloed oplossingen kunnen hebben. Mensen moeten hun werk vaak anders gaan doen, en jij hebt het talent en de overtuigingskracht om hen mee te nemen in die verandering.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt je verder specialiseren. En kiest voor een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Dit doe je bijvoorbeeld aan de Universiteit van Tilburg, met de Master of Information Management. Masters van Avans Hogeschool die goed aansluiten zijn onder meer Keteninformatisering, Strategic Information Management en een master op het terrein van ERP en logistiek. Kijk ook eens bij Technische Informatica, Informatica en Bedrijfskunde MER (voorheen Management, Economie en Recht).

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Jeroen van Hoek

Achteraf gezien zijn de vakken die ik toen het vervelendst vond het nuttigst gebleken.

Verder lezen

Opbouw

Studieprogramma

In individuele en groepsopdrachten werk je aan je technische kennis en vaardigheden. Ook leer je alles over projectmatig werken, presenteren en communiceren. Je persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad van ons lesprogramma. In onze lessen in professionalisering en individuele reflectie leer je hoe je meer kunt maken van je werk. En hoe een prettige aanpak een positief effect heeft op het werk. In portfoliogesprekken kijken we naar je vakinhoudelijke ontwikkeling en je eigen stijl.

Jaar 1

In de propedeuse maak je kennis met de opleiding en de wereld van business, IT & Management. Je leert over bedrijfsprocessen en organisatievormen. Je krijgt inzicht in databases, applicaties en het proces van systeemontwikkeling. De eerste 2 periodes werk je vooral aan theoretische basisvakken. In periode 3 en 4 analyseer en verbeter je in groepen bedrijfsprocessen met behulp van IT. Ook oefen je met projectmatig werken, argumenteren, presenteren en samenwerken.

Jaar 2

Ook in de hoofdfase werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert over motiveren, samenwerken en klantgericht denken. En hoe je mensen begeleidt bij veranderingen.

Jaar 3

De eerste helft van jaar 3 loop je stage. Je onderzoekt bijvoorbeeld bij een gemeente administratieve processen. Brengt de knelpunten van een magazijnsysteem in kaart. Of implementeert een managementsysteem. Jouw stageplek zoek je zelf. Bedrijven staan te springen om een stagiair van Business IT & Management. Gaandeweg je stage krijg je inzicht in je interesses en kwaliteiten. Stagebedrijven zijn enthousiast over onze studenten Business IT & Management. Wie weet bieden ze je een baan aan.

Jaar 4

In de tweede helft van jaar 4 studeer je af. Onze afstudeerders realiseerden bijvoorbeeld een complexe webshop voor een megastore. Voor je onderzoek kies je een ICT-vraagstuk dat past bij je minor. Je bent verantwoordelijk voor de aanpak en uitvoering, analyseert bedrijfsprocessen en adviseert. Je maakt een plan voor de invoering van software en helpt vaak ook bij de implementatie ervan. Om af te studeren schrijf je een adviesrapport. Je presenteert je project bij Avans en je afstudeerbedrijf.

Specialisaties

Tijdens je studie kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. 

Minor Innovatiemanagement

De opleiding Business IT & Management biedt de minor Innovatiemanagement. Je kunt ook een minor volgen bij een andere hogeschool of universiteit.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

 

Aanmelden

Toelatingseisen Business IT & Management

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 september 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan de 21+ toets. Voor informatie en inschrijving stuur je een mail naar instroom.aei@avans.nl.

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2022

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Vanwege de coronamaatregelen hebben studenten 50% korting op het wettelijk collegegeld en de halvering collegegeld voor collegejaar 2021-2022. Voor het instellingscollegegeld geldt een korting van € 1.084,- op het eerder vastgestelde bedrag voor collegejaar 2021-2022. Algemene informatie over de korting op het collegegeld is te vinden op de website van DUO.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.084,- 2021 - 2022
Instellingstarief € 7.212,- 2021 - 2022
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je zo'n 300 euro aan je studieboeken. Je betaalt ongeveer 50 euro voor je licentie voor Hogeschooltaal.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Studenten Informatie Balie

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding