Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Create change that matters. Geef innovaties vorm met de hbo-opleiding Business Innovation. Jij denkt buiten de lijnen. Met lef, initiatief en oog voor de toekomst bedenk jij creatieve oplossingen.

Tijdens de opleiding doe je onderzoek naar trends en ontwikkelingen. Je vertaalt deze naar nieuwe producten of diensten. Je werkt jouw creatieve ideeën uit in een business plan en ontwerpt eventueel een prototype.

Wat is Business Innovation? Het is dé hbo-opleiding op het gebied van innovatie. Studenten worden opgeleid tot experts van het innovatieproces. Dat betekent dat jij precies weet hoe je vernieuwing tot stand brengt. De kracht van de opleiding is de combinatie van creativiteit en ondernemerschap.

Je leert tijdens de Business Innovation opleiding via projecten in en uit het bedrijfsleven. Je inspireert ze met nieuwe oplossingen die praktisch uitvoerbaar zijn. Bijvoorbeeld een trendonderzoek over belangrijke ontwikkelingen in de zorg. Je vernieuwt via de innovatiecyclus en leert over trendanalyse, ideeëngeneratie, conceptontwikkeling en implementatie.

Na deze Business Innovation hbo-opleiding krijg je de titel Bachelor of Arts.

Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Innovators brengen creativiteit en ondernemerschap samen
Je gaat verder dan alleen het bedenken van een idee
Je draagt bij aan de wereld van morgen
Je leert probleemoplossend te denken en werkt samen met het bedrijfsleven

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

De wereld om ons heen verandert razendsnel. En de concurrentie is overal. De productlevenscyclus wordt korter en om deze ontwikkelingen voor te blijven, zoeken werkgevers de professionals van de toekomst. Werknemers die creatief en innovatief zijn. En die van gebaande paden durven af te wijken. Binnen en buiten hun vakgebied.

Wat kun je met de opleiding Business Innovation? Na deze studie heb je de juiste papieren voor een carrière in de creatieve én economische industrie. Denk aan advies en consultancy. Innovatiemanagement, brandmanagement, nieuwe media en advertising. E-business of product- en conceptontwikkeling. Of je begint je eigen bedrijf.

Waar werken oud-studenten

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Business creator

Een advanced business creator creëert op systematische wijze duurzame waarde door innovatie.

Sustainable business developer

Je gaat op zoek naar nieuwe producten of diensten die een onderneming kan aanbieden. Je stelt nieuwe producten voor waardoor het bedrijf een nieuwe richting zou kunnen inslaan. En onderzoekt markten waar de onderneming nog niet actief is.

Conceptontwikkelaar

Je bedenkt, ontwikkelt en visualiseert creatieve concepten. Presenteert, enthousiasmeert en stemt ideeën af. Je vertaalt creatieve/commerciële concepten naar formats.

Creatieve begeleider

Een creatieve begeleider faciliteert en begeleidt groepen mensen op een originele en creatieve manier om het beste resultaat te bereiken.

Innovatie (project) manager

Je ontwikkelt business cases. Denkt out-of-the-box. Hebt begrip van huidige en toekomstige trends. Bent bruggenbouwer.

Marketing en innovatie consultant

Je identificeert trends en groeipotentie. Jij weet hoe je moet innoveren. En adviseert proactief.

Organisatievernieuwer

Organiseert en stimuleert verandering in een bedrijf.

Zelfstandig ondernemer

Jij neemt en krijgt verantwoordelijkheid. Realiseert plannen en haalt deadlines. Bent gemotiveerd en hebt lef. Bent een kei in presenteren.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt je ideeën echt realiseren. Binnen organisaties of in een eigen onderneming. Je bent ondernemend, nieuwsgierig en creatief. Je hebt een brede blik op de wereld en durft andere keuzes te maken. Je wilt duurzame waarde creëren door innovatie. Dan is de opleiding Business Innovation iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt doorstuderen. Dat kan. Bijvoorbeeld met een masteropleiding bij een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Je begint meestal eerst met een schakelprogramma (pre-master) en dan volg je de masteropleiding. Daarna mag je jezelf master (MA) noemen.
Mogelijke vervolgstudies na het afronden van je bachelor Business Innovation:

Universiteit Tilburg

  • Pre-master Data Science & Society
  • Pre-master Communication and Information Sciences
  • Master communicatiewetenschappen: bedrijfscommunicatie en digitale media
  • Master New Media Design

Universiteit Antwerpen

  • Master Innovation and Entrepeneurship

TU Eindhoven

  • Pre-master Innovation Management

Universiteit Nyenrode

  • Master in general management - richting Digital Business and Innovation

Wageningen Universiteit,

  • Master Management, Economics and Consumer Studies

Universiteit Goldsmiths, Uk Londen

  • Master Consumer Behaviour

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Duostage tussen de festivaltenten

Studenten Niels en Thierry werkten tijdens hun stage aan de ontwikkeling van een nieuw op- en afbouwsysteem voor Festipi.

Verder lezen

Mika van den Biggelaar

De lessen lopen uiteen van het faciliteren van een creatieve brainstorm tot en met het kritisch bekijken van een vraagstuk.

Verder lezen

Roos Robben

Het leukste project tot nu toe was het bedenken van een reclamecampagne voor Sire, over het nut van repareren.

Verder lezen

Ilse Gaalsenbeek

Ik kwam deze studie tegen en wat mij aanspreekt, is het denken buiten de lijntjes.

Verder lezen

Moet ik naar de dokter?

De stage was enorm leerzaam. Ik kon met de theorie vanuit de opleiding in de praktijk goed uit de voeten.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De opleiding Business Innovation duurt 4 jaar. Elk studiejaar is verdeeld in blokken van 10 weken. Ieder blok heeft een eigen thema. Je volgt elke week een interessante afwisseling van vakken, kenniskringen en projecten. Het onderwijs kenmerkt zich door actieve werkvormen, vaak in samenwerking met het bedrijfsleven.

Jaar 1

In het eerste jaar van Business Innovation staan kernvakken voor de business innovator centraal. Je volgt de modules: innovatie, design en onderzoek.

Je volgt eerst intensief onderwijs en maakt opdrachten voor je portfolio. Daarna zet je de puntjes op de i en krijg je over je portfolio een mondelinge test. Vervolgens ontmoet je studenten uit andere modules en werk je met hen samen in een project, dat samen met het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties is ontwikkeld.

Belangrijke keuzevakken:

  • Trendwatching 
  • Entrepeneurial Marketing 
  • Life changing Technology 
  • Persuasive Communication 
  • Identity Coaching
Het eerste jaar bij Business Innovation

Jaar 2

In jaar 2 van Business Innovation staat het creëren van business centraal. Je kiest een onderwerp om te verkennen: start-ups, corporates of overheden en instellingen. Je werkt in blok 1 en 2 met jouw projectgroep een businessplan uit. In blok 3 en 4 voer je een opdracht uit voor een zelfgekozen bedrijf in de vorm van een duo-stage. Je werkt met een medestudent 1 dag per week op locatie van de opdrachtgever. De overige dagen werk je op school aan de opdracht en volg je keuzevakken.

Belangrijke keuzevakken:

  • Gamification
  • Social Business
  • Big Data 
  • Social Branding 

Jaar 3

Je loopt in het derde jaar 20 weken stage. Je werkt mee in een organisatie naar keuze en doet praktijkervaring op. Bijvoorbeeld als trendanalist of conceptontwikkelaar. Je doet een onderzoeksopdracht over innovatie. Je past tijdens de opdracht je kennis en vaardigheden toe in de praktijk. Je bedenkt bijvoorbeeld een nieuw businessmodel of ontwikkelt ideeën voor nieuwe producten of diensten.

In blok 3 en 4 volg je specialisatievakken zoals Change Management, Prototyping, Faciliteren, User Research en Strategic Foresight.

Jaar 4

In jaar 4 volg je eerst een minor bij Avans of een andere hogeschool. Dit kan ook in het buitenland zijn.

Het laatste half jaar studeer je af bij een bedrijf. Je laat zien dat je een beginnend business creator bent. Je lost tijdens het afstuderen zelfstandig een innovatieopdracht op. Die innovaties zijn relevant voor het bedrijf. Je levert geen dikke rapporten op, maar een concrete innovatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een infographic, app of routemap. Inclusief een stappenplan waarmee jouw innovatie ook echt geïmplementeerd kan worden in de praktijk.

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Take Back the Economy

In deze interdisciplinaire minor onderzoeken en ontwerpen we concepten richting een nieuwe economie. Kleine radicale en impactvolle initiatieven waarin je het DNA van een nieuwe economie herkent.

Jij bent een denker en doener die kritisch is op de wereld zoals deze nu is. Je wilt graag je stempel drukken op een betere toekomst. Jij houdt je bezig met grote vraagstukken en je hart gaat sneller kloppen van radicale ideeën.

Om naar een andere economie te bewegen zijn goede ideeën nodig, dit zijn: nieuwe spelregels, netwerken, organisaties, businessmodellen en innovaties. Zulke ideeën in de praktijk brengen is een enorme uitdaging en vraagt om enthousiasme, doorzettingsvermogen en commitment.

Er is een praktische aanpak nodig. Overzichtelijke, uitvoerbare ideeën, met diepgang en tegelijkertijd radicaal van aard. Denk aan Herenboeren, waar burgers met een boer uit de omgeving voedsel produceren. Of de energie coöperaties die investeren en opwekken van groene energie democratiseren. Of Repair cafés, die het weggooien van spullen lokaal op willen lossen.

In deze minor leer je onder andere meer over:

  • stromingen en ideeën over de alternatieve economie
  • diepgaande onderzoek- en interventiemethoden op systeemniveau
  • het ontwikkelen van futuring & system thinking skills
  • aanjaagmechanismes voor veranderingen
  • radicale design methoden

Minor Innovation and Creativity

The minor Innovation and Creativity explains innovation as the process of generating sustainable new products, services or business opportunities.

However, it is not just the invention of a new idea that is important but also bringing it onto the market. We teach students to put the ideas into practice and exploit them in a manner that leads to successful entrepreneurial activities and a more sustainable future.

Innovation: managing innovation becomes a more relevant topic. Global and virtual competition demand us to be able to manage innovation short and long term. Managing innovation has its effects on multiple organizational aspects, like culture, HR, and marketing, and requires an entrepreneurial mindset. How this works will be discussed in this course.

Creativity: In the 'creativity for innovation' workshops, you will learn the starting principles of creativity, explore your creative potential, and learn and apply creative thinking, prototyping, concept writing and visualization, storytelling and creative leadership.

In the innovation projects, you will work in a mixed multi-disciplinary group of 3, 4 international students who will be working on innovative challenges for our clients.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Business Innovation

  • Havo

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Natuur & Techniek

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Taaltoets

Voor de start van je opleiding maak je een taaltest Engels. Is je niveau Engels te laag, dan biedt Avans je de mogelijkheid om bij te spijkeren. De taaltest is verplicht, maar de uitkomst bepaalt niet of je wel of niet wordt toegelaten.

Studiekeuzecheck

De reguliere studiekeuzecheck van Avans is in de vorm van een intake. Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 oktober 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het toelatingsonderzoek, de 21+ toets. Voor informatie en inschrijving neem je contact op met Aob Compaz, een onafhankelijk bureau in Tilburg. Als je slaagt, dien je je rapportage vóór 1 augustus in bij de opleiding. Aan het toelatingsonderzoek zijn kosten verbonden. Je krijgt de helft van deze kosten terug na inschrijving bij de opleiding. Aanmelden doe je voor 1 september via Studielink.

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Je boeken en de introductie kosten je ongeveer 600 euro. Voor de introductie betaal je rond de 100 euro. Voor materiaalkosten voor opdrachten en prototypes moet je rekening houden met maximaal 75 euro. Je moet ook een laptop hebben. En voor verplichte studiereizen kan een extra bijdrage gevraagd worden.

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding