Mika van den Biggelaar

De lessen lopen uiteen van het faciliteren van een creatieve brainstorm tot het kritisch bekijken van een vraagstuk.

Student Business Innovation Mika van den Biggelaar koos voor de opleiding omdat het creatieve aspect hem aanspreekt. Als kind was hij al bezig met het bedenken van ideeën en het zoeken naar oplossingen voor problemen. De opleiding geeft hem handvatten om dit op een vakkundige en innovatieve manier te doen. De opgedane kennis zet hij momenteel in bij zijn stagebedrijf De EetBar in Rosmalen.

Tastbaar en krachtig

“De lessen lopen uiteen van het faciliteren van een creatieve brainstorm tot het kritisch bekijken van bepaalde vraagstukken. Het leuke vind ik dat je uitkomsten daaruit kunt verwerken tot bijvoorbeeld prototypes middels 3D-printing of lasercutting. Een idee op papier is leuk, maar blijft redelijk abstract in tegenstelling tot iets tastbaars wat je presentatie veel krachtiger maakt.”  

Vraagstuk rond karton

”Ik loop stage bij een eetcafé in Rosmalen. Hier ben ik aan de slag gegaan met een vraagstuk rondom de hoeveelheid karton dat ze gebruiken. Aan de hand hiervan stelden we een innovatieopdracht en onderzoeksplan op. Hieruit volgde de ideationfase, de conceptfase en uiteindelijk een realisatieplan. In de ideationfase staat het genereren van zoveel mogelijk ideeën centraal. Wanneer dit is gedaan, kan over worden gegaan op het samenstellen van een select aantal kansrijke ideeën om vervolgens in de conceptingsfase verschillende concrete concepten te bedenken.”

Van karton naar pulp

“Kort gezegd hebben we een manier gevonden om van karton pulp te maken en om van deze pulp een gewenst product te persen in 1 machine. Dit heeft vele uren onderzoek en testen gekost. Uiteindelijk ben ik ontzettend trots op het resultaat. Het volledige onderzoek en het prototype is gedeeld met de opdrachtgever. Dit dient als volwaardige basis voor hen om bijvoorbeeld een engineeringsbureau te benaderen, om een definitieve versie van de bedachte machine te realiseren.”

Ten Types of Innovation

“Het meeste leerzame uit de opleiding is de theorie uit het boek ‘Ten Types of Innovation’. Deze theorie geldt eigenlijk als basis voor elke Business Innovator en gebruik ik regelmatig tijdens mijn studie. Daarbij vind ik het 3D-printen en lasersnijden van mijn bedachte prototypes ook écht een vondst. Voorafgaand aan de studie kon ik dit nog helemaal niet en nu ben ik er best bekwaam in geworden.”