Startmaand
Duur
Taal
Locatie

DNA fascineert je. Bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je welke informatie er in cellen zit. Als laborant draag je bij aan baanbrekend biomedisch of forensisch onderzoek.

Met deze hbo laboratoriumopleiding buig jij je als biomedisch onderzoeker over onderzoeksvragen, zoals: hoe ontstaat kanker? Welke lichaamsreacties ontregelen cellen? Wat kun je eraan doen? Als forensisch laboratoriumexpert onderzoek je bewijsmateriaal bij schade en verwondingen. Of je spoort doping op in bloed. Als expert ontdek jij het antwoord op deze vragen.

De opleiding tot laborant is breed en divers, net als het vakgebied. Kies je voor de major Biomedisch Onderzoek, dan leer je om experimenten uit te voeren. En krijg je inzicht in biologische processen. Doe je de major Forensisch Laboratoriumonderzoek, dan word je specialist in onderzoek naar bewijsmateriaal.

Als vwo-er ben je toelaatbaar tot het verkorte traject van deze hbo-opleiding. De totale duur van de opleiding voor vwo-ers is 3 jaar. Slaag je voor deze hbo-studie die biologie en chemie combineert, dan behaal je de titel Bachelor of Science.

Door onze goede relatie met bedrijven en organisaties krijg je gastlezingen en actuele praktijkopdrachten. Ook heb je volop stage- en afstudeermogelijkheden in binnen- en buitenland. Onze studenten worden in de branche zeer gewaardeerd.

Breda • topopleiding
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Brede opleiding waarmee je bij bedrijven, ziekenhuizen en instellingen aan de slag kunt
Projecten zijn actueel en komen uit het werkveld
Groot aanbod aan stage- en afstudeeropdrachten
Je draagt bij aan baanbrekend biomedisch en forensisch onderzoek

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Als biomedisch onderzoeker kun je terecht in verschillende sectoren. In de zorg, het bedrijfsleven of in het onderwijs. In de marketingsector of op het gebied van bio-informatica. Ook zijn er mogelijkheden in de life science, marketing en onderwijs. Wat je ook kiest, je draagt bij aan een gezonde leefomgeving en aan de gezondheid van mens en dier.

De arbeidsmarkt van Forensisch Laboratoriumonderzoek is in ontwikkeling. De overheid investeert flink in uitbreiding van opsporings- en forensisch onderzoekspersoneel. Hoeveel werkgelegenheid er binnen deze sector zal ontstaan is nog onduidelijk. Daarom is de major Forensisch Laboratorium Onderzoek breed opgezet. In het domein van technologie, gezondheid en milieu. Je kunt na je opleiding ook terecht in andere werkvelden van de Life science.

Oud-student vertelt
Oud-student vertelt

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Biomedisch onderzoeker

Je werkt bijvoorbeeld bij het Erasmus Medisch Centrum en onderzoekt hoe hersenen zich ontwikkelen. Hoe neuronen weten op welke plaats ze welke functie moeten vervullen. En hoe het komt dat dit bij sommige mensen misgaat.

Forensisch laboratoriumonderzoeker

Je bekijkt in hoeverre je uit DNA uiterlijke kenmerken kunt ontleden. Dat doe je bijvoorbeeld op de afdeling Forensische Moleculaire Biologie.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij vindt biologie interessant en wilt alles weten over DNA. Je bent nieuwsgierig, vindingrijk en kritisch. Zoekt graag naar oplossingen en wilt weten welke informatie er in cellen of bewijsmateriaal verborgen zit. Je bent precies en werkt het liefst op de achtergrond. Extra boeiend voor jou is het grote belang van je werk en de onderzoeksresultaten.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

De opleiding biedt een solide basis voor diverse masterstudies. Zoals de Master Forensic Science aan de Universiteit van Amsterdam. Ook Biomedische Wetenschappen, Infection & Immunity en Molecular Medicin zijn mogelijk.

Het European Forensic Educational Network biedt je de mogelijkheid een postgraduate certificate in International Forensic and Crime Science te halen. Deze opleiding volg je deels via online modules.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Eric Sebus

Ik heb gekozen voor de levensmiddelenindustrie, mijn werk ligt dicht bij microbiologie.

Verder lezen

Richarda de Voer

Ik heb er echt profijt van dat ik zo breed geschoold ben.

Richarda vertelt

Sanne Thewessen

Ik onderzoek dna van patiënten. Heel fijn dat we hierdoor mensen kunnen helpen.

Oud-student Sanne vertelt

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Bij deze opleiding kies je meteen een richting: Biomedisch Onderzoek (BMO) of Forensisch Laboratoriumonderzoek (FLO). In jaar 3 ga je je verder specialiseren. Een jaar bestaat uit 4 blokken en elk blok heeft een centraal thema rond mens, milieu en gezondheid. Je volgt vakken, werkt samen met medestudenten aan projecten en krijgt gastcolleges van professionals uit de praktijk. Je deelt je eigen tijd in. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen.

Met een vwo-diploma volg je een verkort traject en kun je de opleiding in 3 jaar doen.

Jaar 1

Het eerste jaar van deze laboratoriumopleiding is oriënterend. Je krijgt les en werkt aan opdrachten. Samen met professionals uit de praktijk werk je aan het nabootsen van beroepssituaties. Je volgt lessen over levende chemie en celbiologie, ontwikkelt laboratoriumvaardigheden en leert meer over schriftelijk rapporteren, veilige microbiologische technieken en het werken met DNA. Ook voer je experimenten uit. Het eerste jaar moet je minimaal 52 van de 60 studiepunten halen.

Je vakkenpakket hangt af van de richting die je kiest:
BMO = Biomedisch Onderzoek en FLO = Forensisch Laboratoriumonderzoek.

Belangrijke vakken bij BMO zijn:

 • Levende Chemie
 • Celbiologie
 • Project medicijnontwikkeling
 • DNA technieken voor BMO

Belangrijke vakken bij FLO zijn:

 • Levende chemie
 • Chemisch rekenen
 • Project inbraak
 • DNA technieken voor FLO

Jaar 2

In het tweede jaar pak je door op de basiskennis voor laboratoriumonderzoek die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je gaat je dit schooljaar verder verdiepen in het vakgebied. Aan het eind van het tweede jaar leg je je studieroute vast. Dat betekent dat je je specialiseert en een minor kiest waarmee jij je kennis gaat verdiepen of verbreden.

Belangrijke vakken bij BMO zijn:

 • Voeding en energie 
 • Project toxicologie
 • Biochemische technieken
 • Het semesterproject

Belangrijke vakken bij FLO:

 • Fysiologie en toxicologie
 • Project dreigbrief
 • Sporenanalyse
 • Het semesterproject

Jaar 3

In het derde jaar volg je een specialisatie waarmee je jezelf nog meer verdiept in het vakgebied voor laboranten. Daarnaast volg je een minor of loop je een halfjaar stage.

Jaar 4

Het laatste jaar staat in het teken van stagelopen. Je loopt minimaal een halfjaar stage. Je sluit je bml-opleiding af met een afstudeeropdracht in de praktijk.

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Major Forensisch Laboratoriumonderzoek

Je doet in het laboratorium sporenonderzoek om de juistheid van beweringen aan te tonen met biologisch of chemisch bewijs. Voor ons strafrecht of voor bedrijven. We combineren chemie en biologie.

Je verzamelt bewijsmateriaal. Verzekeringsmaatschappijen, de brandweer, politie of het Openbaar Ministerie bepalen met jouw informatie de schuldvraag bij materiële schade, bij verwondingen of bij dodelijke ongevallen. Jouw werk is essentieel om vast te stellen wat er gebeurd is, of er sprake is van een ongeval of dat er opzet in het spel is.

Ook al doe jij je werk op de achtergrond in het laboratorium, je bent je bewust van het belang dat anderen aan jouw werk hechten. De rapporten die jij opstelt, maken het verschil tussen wel of geen schadevergoeding, wel of geen schorsing of wel of geen boete. Daarom werk je secuur en zoek je vasthoudend naar het antwoord, totdat je zeker bent van je onderzoeksresultaat. Omdat er zoveel van de uitkomst afhangt blijf je doorlopend kritisch op je eigen werk en dat van je collega's.

De projecten komen zoveel mogelijk uit de praktijk. Bijvoorbeeld drugs- of alcoholcontroles, brandonderzoek of onderzoek op een plaats delict. Je volgt les over elektrochemische analyse, forensisch onderzoek in de praktijk, genetica en sporenanalyse. Ook krijg je vakken als criminalistiek en wiskunde.

Major Forensisch Laboratoriumonderzoek

Major Biomedisch Onderzoek

Jij kiest voor Biomedisch Onderzoek omdat je later wilt werken bij een ziekenhuis, universiteit of bedrijf. Dat kan wereldwijd zijn. Je hebt 1 doel: de gezondheid van mens, dier en milieu verbeteren.

In het vakgebied van biomedisch onderzoek gaan de ontwikkelingen razendsnel. In deze major buig jij je over allerlei onderzoeksvragen. Over hoe je energie opwekt met bacteriën en of je daar een auto op kunt laten rijden. Over hoe je honger in ontwikkelingslanden verhelpt; bijvoorbeeld door voedselpakketten te sturen of gewassen te kweken die tegen droogte kunnen. Over de gevolgen van het slikken van xtc voor het menselijk lichaam. Of waarom sommige mensen op latere leeftijd alzheimer of reuma krijgen en hoe je dit kunt voorkomen.

Je werkt vaak aan projecten uit de praktijk. Hiervoor volg je lessen over biochemie, microbiologie en klinische chemie. Over eiwitelektroforese, DNA en evolutie, immunologie, voeding en energie. Ook krijg je cursussen in Engels, rapporteren en wiskunde.

Major Biomedisch Onderzoek

Specialisatie Medische Research

Dit is 1 van de 3 specialisaties die je kunt kiezen binnen de major Biomedisch Onderzoek.

Specialisatie Patiëntgericht Onderzoek

Dit is 1 van de 3 specialisaties binnen de major Biomedisch Onderzoek.

Specialisatie Biotechnologie

1 van de 3 specialisaties die je kunt kiezen binnen de major Biomedisch Onderzoek.

Specialisatie Forensic Biology

Deze specialisatie kun je kiezen als je de major Forensisch Laboratoriumonderzoek volgt.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

  Kennis van Biologie, Scheikunde en Wiskunde B is van belang.

 • Hbo-propedeuse

  neem contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

 • Wo-propedeuse

  neem contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Volg je momenteel een mbo-opleiding? Volg dan op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Overige toelatingseisen

Functiebeperking

Heb je een functiebeperking, dan bekijken we samen wat er mogelijk is en welke aanpassingen er nodig zijn om deze opleiding te volgen. Maak hiervoor altijd een afspraak. Ook als je een autistische stoornis hebt, helpen we je graag om deze opleiding te volgen. Zo kun je het eerste jaar begeleiding krijgen van een ouderejaars student, gericht op plannen en organiseren.

Verkorte trajecten

Je hebt een vwo-diploma. Dan kun je de opleiding in 3 jaar doen. Mbo'ers volgen standaard het 4-jarige traject, in sommige gevallen is het mogelijk om een verkort traject te volgen. Denk jij dat dit voor jou van toepassing is, neem dan contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

De intake bestaat uit:

 • Een digitaal intake-assessment en een motivatieopdracht. Deze maak je thuis
 • Een gesprek op Avans Hogeschool met een studieloopbaanbegeleider of docent. In dit gesprek bespreek je het resultaat van het digitaal intake-assessment en de motivatieopdracht
 • Een gesprek met studenten die de opleiding al doen. Hierin krijg je de kans om vragen te stellen en te horen hoe het is om deze opleiding te volgen

Lees meer over de studiekeuzecheck.

21+ Toets

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan bekijken we tijdens een intakegesprek of je toch kunt starten met de opleiding. Neem hiervoor contact op met de instroomcoördinator via [email protected]

 

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023

Aanvullende kosten

Bijkomende kosten zijn de kosten van je studieboeken, een laptop, een laboratoriumjas en een laboratoriumpakket.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50