Studeren als man en vrouw

Jan en Angelique zijn een echtpaar en waren klasgenoten. Hoe was dat voor hen?

In eerste instantie was het best spannend om samen de opleiding voor verpleegkundige te gaan doen. Nu zaten we ook samen in een klas, en dat was best bijzonder. Het duurde ook even voordat iedereen in de gaten had dat we een echtpaar waren, en dat leverde soms grappige situaties op. Het was vooral leuk om samen te studeren, en een praktisch voordeel was dat we hetzelfde rooster hadden.

Sparren

De voordelen zijn dat je snel kunt overleggen en met elkaar kan sparren, elkaar kunt ondersteunen en je frustraties kunt uiten naar elkaar. Je bent beiden met hetzelfde bezig, dus je begrijpt elkaar ook beter.

De mindere kanten? Drukke periodes hebben zeker invloed op de sfeer in huis. Ook is er minder tijd om met de kinderen bijvoorbeeld leuke dingen te gaan doen, want er moet gestudeerd worden. Uiteraard hebben we dit destijds eerst overlegd met hen, maar het was soms toch lastig. Daarnaast was het oppakken en verdelen van bijvoorbeeld huishoudelijke taken een uitdaging, want we waren beiden bezig met de studie. En tot slot: het competitiegevoel. Als de één een opdracht haalt en de ander niet of nog niet, dan remt dat toch in de blijdschap voor degene die het wél gehaald heeft.

Andere stijl

Wij hebben beiden een heel andere stijl als het om studeren gaat. Jan: “Ik ben van het ordenen: eerst neem ik alle informatie in mij op voor een beter zicht op het totaalplaatje. Angelique is tekstueel sterker dan ik, dus bij mij duurde het vaak wat langer voordat ik een opdracht af had.”

Angelique: “Ik ben heel anders! Ik vloog als een zot mijn startblok uit en ik was halverwege het blok al een heel eind op weg. Soms moest ik dan nog wat bijstellen omdat ik te hard van stapel was gelopen, maar meestal was ik al ruim op tijd klaar. Als Jan nog bezig was met de uitwerking van de opdracht, hoefde ik vaak alleen nog maar de puntjes op de i te zetten.”

Geef elkaar de ruimte

Het is belangrijk te realiseren dat zo’n opleiding veel van je vergt. Besef je dat iedereen op zijn eigen manier studeert, dus geef elkaar hier ook de ruimte voor. Zorg ervoor dat je samen en met je hele gezin leuke dingen blijft doen, anders verzand je in je studie. Vooral in de dalmomenten. Denk tot slot aan goed communiceren met andere familieleden, want die gaan er ook wat van vinden.

Benieuwd naar meer verhalen over studeren naast je baan? Zoek voor jou interessante verhalen in het overzicht met alle verhalen.