Werken en studeren

Je overweegt om naast je werk te gaan studeren, maar je hebt al een behoorlijk druk leven. Je agenda staat bol van afspraken met vrienden, familiebezoekjes, sport en weekendjes weg. Misschien heb je zelfs al een gezin. Daar een deeltijdstudie tussen voegen, vraagt om heel wat organisatietalent en doorzettingsvermogen.

Als je weer gaat studeren, zal je leven voor een groot deel in het teken staan van je opleiding. 2 jaar lang als je voor een Associate degree kiest, 4 jaar als je voor een bachelor gaat. Wij vertellen je graag waar je rekening mee moet houden om van jouw deeltijdopleiding een succes te maken. 

Contacturen

Als je bij ons komt studeren, heb je op vaste momenten contacturen. Dit kunnen colleges zijn of  project- en werkgroepen en daar plan je de rest van je schema omheen.  Voor sommige opleidingen kun je zelf aangeven welke dagen jouw voorkeur hebben. Enkele colleges volg je op school, andere bij een bedrijf of online. Blended learning noemen we dat.

10 tot 12 uur zelf studeren 

Met alleen colleges volgen kom je er niet. Je zult ook zelf aan de bak moeten. Houd rekening met zo’n 10 tot 12 uur thuisstudie per week. En rondom tentamens heb je extra tijd nodig om je voor te bereiden. Natuurlijk zijn dit gemiddelden. De ene student heeft minder tijd nodig dan de andere. En ook per opleiding kan dit verschillen.  

Steun van je naasten 

Werken en studeren vraagt niet alleen veel van jou, het vraagt ook veel van je omgeving. Bespreek je studieplannen daarom van tevoren goed met je naasten. Als zij achter je staan en je de ruimte geven, wordt het een stuk makkelijker om werken en studeren te combineren. 

Steun van je werkgever 

Het is belangrijk dat je werkgever je de ruimte geeft voor je deeltijdopleiding. Ga in gesprek met je leidinggevende en geef aan wat je nodig hebt. Specifieke opdrachten bijvoorbeeld of extra tijd om te studeren net voor een tentamen. Of misschien heb je tijdelijk een andere werkplek nodig die beter aansluit bij je opleiding. In onze deeltijdopleidingen is de praktijk namelijk onmisbaar. Wat je leert in de colleges, moet je direct kunnen toepassen in je werk. Soms vraagt dat om een andere of een aanvullende werkplek.  

Begeleiding van Avans 

Ook wij ondersteunen je waar nodig. Onze docenten, studieadviseurs en studentendecanen staan je bij met begeleiding op maat.  

Werken en studeren combineren doe je dus niet zomaar. Maar met de juiste voorbereiding, een goede planning en ondersteuning, heb jij straks dat hbo-diploma op zak!