Ouders en studiekeuze

Jouw zoon of dochter wil studeren aan het hbo. Een grote stap. Als ouder kun je daar zeker bij helpen. We geven je hier een aantal tips hoe je kunt helpen bij de studiekeuze. Laat je kind wel zelf ontdekken wat bij ze past. Belangrijk is om te helpen, maar niet om te sturen.

Inhoudsdeskundigen delen hun tips

Bespreek interesses

Bespreek de voorkeuren en interesses van jouw zoon of dochter. En ontdek waar hij of zij enthousiast van wordt, welke activiteiten zij graag doen, welke vakken zij interessant vinden en waar zij goed in zijn. En bekijk dan welke opleidingen daarop aansluiten. Streep ook af waar je kind niet blij van wordt en kijk breder dan wat al bekend is.

Bezoek open dagen

Ga samen naar (online) open dagen en ervaar de sfeer van de school. Kijk of je zoon of dochter zich hier thuis voelt. Laat je kind zich vooraf goed oriënteren in welke presentaties hij of zij wilt volgen.

Activiteiten voor studiekeuze

Naast onze Open dagen bieden we meer activiteiten aan die helpen bij het maken van de juiste keuze. Laat je zoon of dochter een van onze studiekeuzeactiviteiten volgen, zoals een proefstudeerdag en meeloopdag. Zo krijgt je kind een nog beter beeld van de opleiding en hoe het is om bij Avans te studeren.

Studiekeuzetips van studenten zelf

Studentenwelzijn

Avans helpt studenten om een goede balans te vinden in prestaties, verwachtingen en ontspanning. Dat geldt ook voor jouw kind als aankomend student. Studenten leren zelf om naar oplossingen te zoeken.

Begeleiding op maat

Bij vragen over studeren met een functiebeperking of het combineren van een opleiding met topsport of met ondernemerschap biedt Avans begeleiding op maat.

Uitleg hbo termen

Bij het hbo gebruiken we veel termen die nieuw zijn voor studenten, maar ook voor jou als ouder.

Studiekosten

Studeren kost geld. Er komen meer kosten bij naast het collegegeld.

Op tijd aanmelden

Wees op tijd met aanmelden via Studielink. De aanmelddeadline is uiterlijk 1 mei. Houd er rekening mee dat je zoon of dochter hiervoor een DigiD nodig heeft. Het aanvragen van een DigiD kan 5 dagen duren. Na inschrijving volgt meestal een uitnodiging voor een studiekeuzecheck.

Eigen verantwoordelijkheid

Op het hbo beschouwen we alle studenten als volwassenen, ook als jouw kind nog geen 18 is. Bij Avans vinden we het belangrijk dat we hen ook zo benaderen. Vandaar dat we altijd met jouw zoon of dochter in gesprek gaan en niet direct met jou als ouder. Als hbo-er krijgen zij namelijk een grote verantwoordelijkheid om hun eigen studie te plannen.