Ouders en studiekeuze

Uw kind heeft de havo, het vwo of het mbo doorlopen en gaat studeren aan het hbo. Een grote stap. Als ouder bent u betrokken bij de studiekeuze van uw kind.

De weg naar het hbo

Studeren bij Avans Hogeschool betekent veel verantwoordelijkheid. De stap naar het hbo is groot. Of uw kind nu van de havo, vwo of het mbo komt, houd rekening met de verschillen.

Bachelor en master

Major, minor, bachelor en master en Associate degree. Deze termen uit het hbo klinken voor sommigen misschien bekend, voor anderen niet. Daarom leggen we deze termen kort en bondig uit.

Voorlichting

We bieden verschillende activiteiten aan om scholieren kennis te laten maken met het hbo. Zoals 3 Open dagen en avonden, proefstuderen en meeloopdagen.
Op Open dagen staan docenten en studenten u te woord, kunt u presentaties bijwonen en de sfeer proeven. Bij proefstuderen volgt uw kind een les uit de praktijk van de opleiding. Of voert een opdracht uit. Tijdens deze dag kan hij docenten en studenten spreken en uitvinden of hij op deze opleiding op zijn plek zit. En als hij nog dieper op zijn nieuwe opleiding in wil gaan, dan kan hij meelopen met een eerste- of tweedejaarsstudent. Dichter bij de praktijk kunt u niet komen.

Informatie rondom de opleiding

Uw kind gaat studeren. Dat is een spannende beslissing. En natuurlijk wilt u dan weten waar hij terechtkomt. Hoe de opleiding er uitziet. Welke vakken hij krijgt, hoeveel uur hij op school is. En hoe het beroepsperspectief is. Daar hebben wij een handige tool voor, namelijk ‘studie in cijfers’. U krijgt meteen een goed beeld van de opleiding. Bekijk bijvoorbeeld de opleiding Accountancy in ’s-Hertogenbosch. Via de opleidingzoeker komt u bij de opleiding van uw keuze.

Begeleiding op maat

Uw kind studeert niet alleen bij Avans Hogeschool vanwege prima hoger beroepsonderwijs. Hij mag tijdens de opleiding ook rekenen op goede begeleiding. Waar die ook bij nodig is. Vragen zijn er om gesteld te worden. En hulp is vaak dichtbij. Bijvoorbeeld als hij niet weet welke opleiding hij moet kiezen. Als er dingen zijn die prettig studeren in de weg staan, zoals dyslexie, ADD of ADHD. Of als hij advies wil over persoonlijke problemen. Als er sprake is van een functiebeperking. Of als je kind topsport wil combineren met een opleiding. Wij bieden begeleiding op maat.

Studiekosten

Studeren kost geld. U wilt graag weten hoe hoog het collegegeld is. Of er uitzonderingen zijn. En welke kosten er nog meer bij komen als uw kind gaat studeren. De kosten vindt u op de pagina ‘Studeren bij Avans’.

Aanmelden

Als uw kind in september wil starten, moet hij volgens de wet voor 1 mei zijn aangemeld. Op tijd oriënteren is daarom belangrijk. Op tijd aanmelden ook. Het aanmelden verloopt via een aantal stappen. Deze stappen vindt u op de pagina ‘Studeren bij Avans’. Hier vindt u ook meer informatie over lotingsopleidingen.

Studiekeuzecheck

Iedere aangemelde student krijgt een studiekeuzecheck. Dat doet hij samen met ons. Daarvoor voeren we met hem een intakegesprek. Dit is nieuwe landelijke wetgeving. Het moet ervoor zorgen dat studenten de juiste opleiding kiezen.

Betrokken

U bent nauw betrokken bij het oriëntatieproces van uw kind. U wilt, net als wij, dat hij de juiste studiekeuze maakt. Als hij aan de opleiding begint, kunt u nog steeds betrokken blijven. Een aantal opleidingen biedt ouderavonden aan in het eerste jaar. Het aanbod verschilt per opleiding. Vraag ernaar bij de opleiding die uw kind heeft gekozen.