Van angst naar optimisme

Beginnen aan een deeltijdstudie is een weloverwogen keuze. Je hebt er zin in: je bereid je erop voor, je richt je leven erop in en kunt niet wachten om te starten. Eenmaal begonnen kom je er nog meer achter hoe leuk studeren is: het is iets van jou en jou alleen, je leert nieuwe mensen kennen en je mag toffe opdrachten doen. En dan is er ineens corona.

Er zijn maar weinig mensen die het woord ‘corona’ kunnen horen zonder erbij te zuchten. Velen zijn er klaar mee, en ik als deeltijdstudent ook. De lessen hebben voornamelijk online plaatsgevonden en medestudenten heb ik sinds maart misschien 2 keer in het echt gezien. Hoewel Avans het op ICT-vlak goed geregeld heeft, mis ik het persoonlijk contact. Overigens heb ik wel het geluk dat ik inmiddels in mijn afstudeerjaar zit, maar een hoop studenten zijn nét begonnen of halverwege. En juist bij die studenten rijst dan soms, om uiteenlopende redenen, de vraag én de angst: heb ik er wel goed aan gedaan een studie te starten? Of is het misschien tijd om een pauze in te lassen? 

Je studie is de toekomst

Je wordt bedolven onder de leuzen 'Corona is voorlopig nog onder ons’ en ‘Ondanks het binnenkort verwachte vaccin, moeten we ervan uitgaan dat corona nog lang niet verdwenen is’. Wellicht allemaal waar, maar onthoud: een deeltijdstudie kan je niet alleen nu verder helpen, maar vooral in de toekomst. Probeer dus verder te denken dan de huidige situatie of de komende paar jaar. Er komt een moment dat de wereld weer als vanouds moet gaan draaien en daar zijn toppers voor nodig. En jij bent er 1 van. Waar je nu mee bezig bent, is dus absoluut geen tijdsverspilling, maar een langetermijninvestering.

Verwachting is geen realiteit

Toen je aan de opleiding begon, keek je uit naar middagen en avonden sparren, ervaringen delen en kennis opdoen met medestudenten. Nu heeft Avans het zo geregeld dat dit zeker niet wegvalt, maar het is toch anders. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin online lessen mogelijk zijn en het leven niet compléét stilstaat. Voor de millennials en de oudere generaties onder ons: kun je je voorstellen hoe het pakweg 15 jaar geleden zou zijn geweest zonder de middelen die we nu hebben? Toegegeven, het thuis volgen van online lessen kan zorgen voor de nodige afleiding én het kan ook zeker vermoeiender zijn dan de live varianten. Zorg daarom dat je in een afgesloten ruimte zit en wees vooral duidelijk naar je omgeving dat je niet gestoord wilt worden. Haal een frisse neus - lees: ga even naar buiten- tijdens de leswissel en eet gezond. Zo kun je de beeldschermvermoeidheid tackelen. Hoe moeilijk het ook is, probeer dankbaar te zijn dat er in ieder geval de mogelijkheid is tot het volgen van lessen en onthoud vooral: de situatie blijft niet eeuwig zo. 

Werkloos is niet uitzichtloos

Deeltijdstudenten die door corona hun baan zijn kwijtgeraakt vlak voor aanvang van, of tijdens hun studie voelen zich wellicht in het nauw gedreven: “Kan ik mijn opdrachten nu nog wel doen zonder baan?”. Het is afhankelijk van welke opleiding je doet. En je moet er zeker van zijn dat je aan een leeruitkomst kan voldoen, maar met een beetje outside the box denken kun je toch best ver komen. Het is natuurlijk makkelijker om in een organisatie te werken die je de veiligheid en zekerheid biedt dat je al je opdrachten kunt doen. Maar bekijk het eens van een andere kant. Zou het niet uitdagend zijn opdrachten te doen voor andere organisaties? Op die manier kun je in meerdere sectoren ervaring opdoen, waar jij én je cv blij van worden.

Doe beroep op je netwerk, en denk vooral verder dan de commerciële sector of betaalde functies. Er zijn genoeg non-profit organisaties, clubs of lokale kleine bedrijven die jouw hulp kunnen gebruiken. Dus ga eens langs bij de lokale voetbalvereniging, de bakker om de hoek of klop eens aan bij de studio waar je yoga beoefent. Veel ondernemers hebben het moeilijk in deze tijd, en  jouw frisse blik komt hen vast goed van pas! 

Kom je er niet uit? Overleg eens met je docent of de studieadviseur van je opleiding. Wellicht kunnen zij jou het laatste duwtje in de goede richting geven. 

Baken van optimisme

Zie jezelf als een onderneming. Hoewel er hiervan -helaas- zeker een aantal zijn die de handdoek in de ring hebben moeten gooien, zijn er ook meer dan genoeg die bedreigingen ombuigen naar kansen. Ze worden creatief en vinden een manier om zichzelf opnieuw uit te vinden. Graaf jezelf dus uit de angstcultuur en word het baken van optimisme waar niet alleen jij, maar ook mensen om je heen juist in deze tijd behoefte aan hebben. 

Benieuwd naar meer verhalen over studeren naast je baan? Zoek voor jou interessante verhalen in het overzicht met alle verhalen.