Bezint ... en begint

3 jaar later, een Associate’s Degree verder en tonnen aan kennis rijker. En dat tijdens de coronacrisis. Deeltijd studeren: verrijking of valkuil?

3 jaar later, een Associate’s Degree verder en tonnen aan kennis rijker. Klasgenoten die vaarwel hebben gezegd, klasgenoten die er nog steeds met volle energie tegenaan gaan en anderen die worstelen met het in balans houden van hun meerdere levens. Gooi daar nog een coronacrisis tegenaan waardoor halsoverkop de wereld ineens een stuk kleiner is geworden door thuiswerken- én studeren. En waardoor veel (toekomstige) deeltijdstudenten twijfelen over een keuze hun studie uit te stellen of te pauzeren. Deeltijd studeren: verrijking of valkuil?

Randvoorwaarden

Tijdens de informatieavond werd verteld dat je als aspirant deeltijdstudent heel, héél goed moest realiseren waar je aan zou beginnen. Een derdejaarsstudent beaamde dit en deed er nog een schepje bovenop: ze werkte 40 uur in de week én had nog een gezin. De oorverdovende stilte die daarop volgde zei genoeg. Ik had voor mezelf de knoop al heel lang doorgehakt en wist 200% zeker dat ik de opleiding wilde gaan doen, ongeacht de randvoorwaarden. Ik kon me alleen wel voorstellen dat het praatje bij sommigen onrust inboezemde. Echt schokkend vond ik het allemaal niet: kennissen en collega’s die dezelfde weg bewandeld hadden, hadden me allang voorbereid op het deeltijdstudentenleven. Hobby’s? Schrap er daar maar een paar van. 6x per week sporten? Maak daar maar 2x van en pas je eetpatroon maar aan. Die wekelijkse vrijmibo met je vrienden? Oefen maar alvast met “Vanmiddag ga ik het niet redden, maar veel plezier!”. Ondanks deze vriendelijke waarschuwingen was ik niet echt onder de indruk. Want als je iets heel graag wilt moet je offers brengen, en voelt het als het goed is niet eens als een offer.  

De valkuil

De opleiding heb ik nooit onderschat, maar ik ben in het tweede studiejaar toch flink onderuit gegaan. Mijn valkuilen? Denken dat ik álles aankan, en dat rust en ontspanning begrippen zijn die horen bij de pensioenleeftijd. Tijdens het tweede studiejaar werkte ik op papier niet fulltime, maar in de praktijk ging ik hier met gemak overeen. Met regelmaat tikte ik de 70 uur aan waar ik bezig was met werk en studie. Toen ik in de winter de vijfde week van over de 90 uur erop had zitten, móest ik wel aan de bel trekken. De balans was compleet verdwenen. Ik was uitgeput en wat ik het allerergst vond: de motivatie voor de opleiding werd minder. Daarnaast had ik weinig inspiratie om te schrijven en artikelen bleven uit. Een goed gesprek met mijn leidinggevende, een bak aan steun en tips van een aantal docenten en 2 schrijfworkshops later heb ik het roer omgegooid.

De coronacrisis die dit jaar de kop opstak, heeft ook niet bepaald geholpen aan het balanceren van werk en privé. Alles vond thuis plaats: werk, studie én privé. Natuurlijk was ik lang niet de enige – de hele wereld moest een nieuwe balans zien te vinden - maar het wekelijkse uitstapje naar de campus was een groot gemis. Avans had het goed voor elkaar qua technologieën om op afstand les te volgen, maar dit was - en is nog steeds - voor mij lastig. Ik ben snel afgeleid, en ik moest halsoverkop een studieplek weten in te richten zodat ik mij optimaal kon focussen op de studie. Het was niet leuk. Maar wel noodzakelijk. Roeien met de riemen die je hebt, zeg maar. Ik heb ook geen moment gedacht aan het pauzeren van mijn studie. Zonde van mijn tijd, en ik kon beter gewoon doorknallen. Er zijn genoeg studenten die eraan denken hun studie vooruit te schuiven of tijdelijk te stoppen. Doodzonde, want de coronacrisis is, naar mijn positieve mening, niet eeuwig. Investeer nu in jezelf, dan pluk je daar niet alleen nu, maar ook zeker de vruchten van zodra de crisis weer wat is gaan liggen. En vergeet niet: straks zijn er nog steeds, en wellicht wel méér, toppers zoals jij nodig. Denk dus verder dan alleen de ellende van vandaag, en werp je blik op morgen en verder.

De verrijking

Ondanks de perikelen van het tweede jaar en de toen regelmatig terugkomende gedachte “Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?” heb ik er nog geen moment aan gedacht met de opleiding te stoppen. Ik vind leren fantastisch, en helemaal als het bijdraagt aan mijn doelen. Daarnaast geeft het me een enorme kick als ik hard heb gewerkt en ik krijg er een goede beoordeling voor. En helemaal als het een bizar goede beoordeling is. De dip verdwijnt op zo’n moment gelijk en je wordt eraan herinnerd waar je het voor doet. Daarnaast ben ik gezegend met een aantal geweldige klasgenoten. Want ook dát is belangrijk: je verrijkt jezelf niet alleen door kennis, maar ook door mensen.  

De lering

Inmiddels is het vierde studiejaar alweer een tijd geleden gestart. Of ik er zin in had? Absoluut! Gelukkig heb ik geleerd mezelf waar nodig te herpakken en rustmomenten in te lassen waardoor ik er weer vol tegenaan kon. De ervaring van het tweede jaar heeft me alleen wel geleerd dat deeltijd studeren niet voor iedereen is, hoe hautain het wellicht klinkt. Je moet vooral jezelf goed in de gaten houden en jezelf in bescherming nemen als dit nodig is. Maak voor jezelf regelmatig de balans op: zit ik voor mijn gevoel nog op het juiste pad? Zijn er zaken die ik moet veranderen of waar ik aandacht aan moet besteden? Zelfreflectie is een noodzaak als je een deeltijdstudie wilt gaan volgen en volhouden om te voorkomen dat je jezelf verliest. Deeltijders zijn mensen met 3, 4 en soms wel 5 verschillende levens. De Academie voor Deeltijd is hierop ingesteld en je kan daarom altijd binnenlopen voor advies of wanneer je het gevoel hebt compleet vast te lopen. Vergeet ook vooral je klasgenoten niet: zij zitten in hetzelfde schuitje als jij en met hen kun je sparren over hoe zij zaken aanpakken en problemen oplossen. 

Nu klinkt het volgen van een deeltijdstudie als iets wat ik iedereen zou afraden, maar integendeel: ik kan het iedereen juist aanraden. Je doet zoveel leuke dingen, je ontmoet zoveel nieuwe leuke mensen. Weet waar je aan begint, maar ga er vooral ervoor. En geníet.

Benieuwd naar meer verhalen over studeren naast je baan? Zoek voor jou interessante verhalen in het overzicht met alle verhalen.