Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de hbo-opleiding Technische Informatica ga je hightech oplossingen bedenken voor apparaten zoals drones of productierobots. Ook ontwikkel je software voor de besturing van elektronische systemen.

Wat is technische informatica nu precies? Onze wereld wordt steeds intelligenter. Ga je Technische Informatica studeren dan zit je daar middenin. Met zichtbare en onzichtbare apparaten die je leven makkelijker en interessanter maken. We gebruiken ze privé, in ziekenhuizen en in de industrie. Denk aan operatierobots, smartphones en robots in productielijnen. Of aan meetapparatuur, verkeerslichten en games. Met technische informatica ontwikkel jij de software en bedenk je innovatieve en creatieve oplossingen.

Na je hbo Technische Informatica word je bijvoorbeeld softwareontwikkelaar of testengineer. Jij kunt de klantvraag vertalen naar systeemeisen. Je ontwerpt en programmeert de software en test die op een gestructureerde manier. Ook leer je je werk te plannen en uit te voeren.

Ben je geslaagd voor de Technische Informatica opleiding dan mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen.

Den Bosch • topopleiding
Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch

Waarom de opleiding Technische Informatica

Strak georganiseerd, zo weet je wat er verwacht wordt
Toekomstgerichte vakken en projecten, uitstekende baankansen
Nauwe banden met het bedrijfsleven: je werkt aan praktijkgerichte opdrachten
Persoonlijke benadering, betrokkenheid en goede sfeer

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Met je hbo-diploma Technische Informatica op zak vind je snel een baan. De arbeidsmarkt zit namelijk te springen om software-engineers zoals jij. Grote kans dat je nog voordat je bent afgestudeerd een baan aangeboden krijgt.

Je wilt weten wat je kunt worden met Technische Informatica? Je gaat aan de slag als software-engineer en bent breed inzetbaar. Je kiest dus zelf welke functie je gaat vervullen en bij welk soort bedrijf. Jouw werkterrein is overal waar technische software ontwikkeld of gebruikt wordt. Of waar technisch aangedreven apparaten staan. Daarom kun je ook uit vele sectoren kiezen. Van de administratieve sector, de land- en tuinbouw tot de medische wereld of de robotica. En van bank of bibliotheek tot overheid of ziekenhuis.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Technisch software engineer

Je werkt mee aan de ontwikkeling van aan te sluiten of ingebouwde software. Voor apparatuur, mobiele telefonie, consumentenelektronica en machines.

Embedded software engineer

Als embedded engineer ontwerp, test en implementeer je software voor embedded systemen. Een embedded systeem is een computersysteem dat is weggewerkt in een product. Bijvoorbeeld in een machine of vaatwasser.

Mediatechnoloog

Je werkt in de multimedia-branche, waar je techniek en creatie combineert, in een sector die bij je past. Je ontwikkelt bijvoorbeeld educatieve spellen of simulatie-games voor het onderwijs. Of je gaat meer de richting op van interface designer of game-ontwikkelaar.

Systeemontwikkelaar of -programmeur

Voor het ontwerpen, bouwen en testen van aanpassingen en vernieuwingen op systemen ben jij verantwoordelijk. Jij test de gebouwde software en neemt deze in gebruik. Je bent betrokken bij en werkt mee in het hele proces. Van eerste analyse tot realisatie van het functionele ontwerp.

Projectleider TI

Als projectleider controleer je wat er nodig is op het gebied van kwaliteit en testbaarheid. Daarnaast ontwikkel je op diverse niveaus geautomatiseerde testen, om aan te tonen dat de software aan alle functionele en kwaliteitseisen voldoet.

Game developer

Je bent het technische brein achter games. Je ontwikkelt en programmeert ze. En gaat technische uitdagingen aan totdat de game helemaal klaar is.

Technisch systeemanalist

In de organisatie waar je werkt ben jij degene die de computersystemen upgradet of implementeert. Je analyseert het probleem of doel, zoekt oplossingen, bepaalt welke middelen, apparatuur of software nodig zijn en zorgt voor de realisatie.

Testengineer

Je controleert wat er nodig is om nieuwe software te testen. Ook bouw je een geschikte testomgeving. En je ontwikkelt geautomatiseerde tests om aan te tonen dat software aan functionele eisen en kwaliteitseisen voldoet.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent nieuwsgierig, wilt graag weten hoe dingen werken en je zoekt altijd naar oplossingen. Techniek interesseert je en je hebt technisch inzicht. Vooral over digitale elektronische systemen en softwareontwikkeling wil je alles weten. Je bent creatief, houdt ervan om te experimenteren en werkt graag gestructureerd.

Herken jij je in deze kenmerken? Dan is deze hbo Technische Informatica echt wat voor jou.

Verschillen tussen beide locaties

Het studieprogramma van de opleiding Technische Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij de opleiding in Den Bosch ligt de focus op Smart Software. Je ontwerpt software voor elektronische systemen, passend bij het hardware-ontwerp. In Breda leiden we je op tot technisch informaticus voor ICT-systemen waarin hard- en software geïntegreerd zijn.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt je na je bachelor Technische Informatica verder specialiseren. Je kiest voor een vervolgstudie bij Avans of een andere hogeschool. Of ga voor een universitaire master, bijvoorbeeld de master Elektrotechniek bij de Technische Universiteit Eindhoven. Je hebt universitaire masters die gericht zijn op de arbeidsmarkt of op een wetenschappelijke carrière. Volg het HBO-TOP programma tijdens je studie en start na je afstuderen direct met een pre-master. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden studeren.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Gido de Man

Het gaafste aan mijn werk is dat ik écht iets maak dat het 'wow'-effect geeft op festivals.

Oud-student Gido de Man vertelt

Bouw je eigen retro game

We wilden graag iets origineels bedenken. Dat was moeilijk, maar wel heel leuk.

Verder lezen
Studenten Busra en Tim vertellen

Een tunnel die spookrijders ziet

In de tunnelchallenge verbeterden we het veiligheidsysteem met sensoren. Een leuke uitdaging!

Verder lezen
Bekijk de aftermovie van de tunnelchallenge.

Een eigen spelcomputer bouwen

We weten nu hoe we een groot project systematisch kunnen aanpakken. 

Verder lezen

Stoplicht tegen afvaldumping

Met data en techniek bedachten 4 studenten een oplossing voor volle afvalcontainers. En het werkt!

Verder lezen
Eindpresentaties vrije minor

Internet of Cows

Hiermee kunnen boeren zien of hun koeien vruchtbaar of ziek zijn of welk voedsel ze nodig hebben.

Verder lezen
Student Tjeu vertelt over zijn stage

Opbouw van Technische Informatica

Het studieprogramma van de opleiding Technische Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij de opleiding in Den Bosch ligt de focus op Smart Software. Je ontwerpt software voor elektronische systemen, passend bij het hardware-ontwerp. In Breda leiden we je op tot technisch informaticus voor ICT-systemen waarin hard- en software geïntegreerd zijn.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Jij groeit in 4 jaar uit tot expert op het brede gebied van systeemontwikkeling. Gespecialiseerd in hard- en software. In besturing van technische apparatuur. En de nieuwste technologie voor media en games. Je werkt tijdens 'proftaken' aan groepsopdrachten uit de praktijk. Je doet ook individuele opdrachten. Daarmee train je je beroepsvaardigheden. Jouw volgende stap in het opdoen van praktijkervaring is je stage. Je studeert ook af op een IT-vraagstuk uit de praktijk.

Opleiding Technische Informatica

Jaar 1

Je oriënteert je op het vakgebied. Je leert programmeren, software ontwikkelen en problemen projectmatig aanpakken. Ook leer je alles over technische toepassingen die het dagelijkse leven van de gebruikers gemakkelijker maken. Intelligente apparaten zoals PDA's, iPods of digitale televisie. Je verdiept je ook in simulatie, door het modelleren en nabootsen van ingewikkelde omgevingen en deze te gebruiken als leeromgeving . En in software die gebruikt wordt bij virtual reality.

Belangrijke vakken:

  • Programmeren
  • Wiskunde
  • 2D graphics programmeren
  • Hardware interfacing

Jaar 2

Je verdiept je verder in het vakgebied. Door te programmeren, software te ontwikkelen en in projecten te werken aan vraagstukken. Bijvoorbeeld projecten rondom intelligente apparaten met technische toepassingen, zoals PDA's, iPods of digitale televisie. Ook verdiep je je verder in simulatie, 3D applicaties of de software achter virtual reality.

Belangrijke vakken:

  • Netwerken
  • Ontwikkelproces met Iphone
  • Embedded systems
  • 3D-applicaties

Jaar 3

Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert over microcontrollers, sensoren, interfaces en beeldbewerking. In de eerste helft van jaar 3 loop je stage. Daarna kies je een specialisatie, bijvoorbeeld Internet of Things, over apparatuur die via internet wordt aangestuurd. Of Virtual Reality, waarin je met visualisaties en simulaties de realiteit en de virtuele wereld samenbrengt. Ook verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden met de module Mobile Development; je leert hierbij werken met het creatieve proces rond de programmering van mobiele ICT.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Specialisatie

Jaar 4

Je verdiept je verder in microcontrollers, sensoren, interfaces en beeldbewerking. En in jouw specialisatie. Ook blijf je werken aan je persoonlijke ontwikkeling. En aan de door jou gekozen differentiatie. Zoals Internet of Things of Virtual Reality. Je sluit af met een afstudeerproject bij een bedrijf en werkt aan je afstudeerscriptie.

Belangrijke activiteiten:

  • Specialisatie
  • Scriptie

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Technische Informatica

Het studieprogramma van de opleiding Technische Informatica verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij de opleiding in Den Bosch ligt de focus op Smart Software. Je ontwerpt software voor elektronische systemen, passend bij het hardware-ontwerp. In Breda leiden we je op tot technisch informaticus voor ICT-systemen waarin hard- en software geïntegreerd zijn.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch 

De Technische Informatica opleiding duurt 4 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 4 modules van 10 weken. In iedere module staan praktijkopdrachten centraal waar je alleen en/of met medestudenten aan werkt. We begeleiden je bij de uitvoering ervan en bieden je de kennis en vaardigheden aan die je nodig hebt om de praktijkopdrachten uit te kunnen voeren. 

Jaar 1

In jaar 1 van de opleiding Technische Informartica oriënteer je je op het vakgebied. Het eerste halfjaar studeer je samen met studenten van Elektrotechniek. Het tweede halfjaar kies je een specialisatie. Bij Technische Informatica is dat de richting Embedded Sofware. Maar je kunt ook overstappen naar de opleiding Elektrotechniek. Je kiest dan tussen de specialisaties Industriële Automatisering en Embedded Elektronica. 

Jaar 2

In jaar 2 van je studie Technische Informatica verdiep je je verder in de studierichting van je keuze. Je werkt vooral aan praktijkopdrachten binnen die specialisatie. Zo ga je bijvoorbeeld je eigen Arcadegame bouwen en aan de slag met techniek voor Smart Home-oplossingen.

Jaar 3

In het derde jaar ga je echt aan de slag in de praktijk van Technische Informatica. Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf en werkt daar onder begeleiding van een collega aan een uitdagende ontwerpopdracht. Na de stage volg je een half jaar onderwijs in jouw specialisatierichting en voer je projecten uit voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven.

Jaar 4

In jaar 4 start je met een vrijekeuzemodule voor een half jaar binnen je opleiding Technische Informatica, buiten je opleiding of bij een andere hogeschool. Hiermee specialiseer je jezelf verder op een specifiek gebied van softwareontwikkeling of je kiest voor verbreding. In het laatste halfjaar studeer je af. Samen met een medestudent loop je stage bij een bedrijf waar je zelfstandig werkt aan een complexe en innovatieve ontwerpopdracht.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Op dit moment heeft de opleiding in Den Bosch geen meeloopdagen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Technische Informatica

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

    wiskunde B

  • Cultuur & Maatschappij

    wiskunde B

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

    Elke mbo4 opleiding is toelaatbaar. Tijdens intakegesprekken volgt mogelijk advies of wordt een voorbereidende cursus wiskunde aangeboden. 

  • Hbo-propedeuse

    Neem contact op met de Studenten Informatiebalie en vraag naar de instroomcoördinator

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Als je een mbo-4 diploma hebt, zorg dan dat je wiskunde B op havoniveau hebt. Volg op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst.

Studiekeuzecheck

Bij Avans is de studiekeuzecheck verplicht.

Breda

In Breda doe je de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Den Bosch

In Den Bosch ontvang je een vragenlijst zodat wij weten of er eventuele extra behoeften of bijzonderheden zijn. In juni is er een Check-In event voor deze opleiding. Je volgt een leuk programma en leert je medestudenten en docenten kennen. Ook krijg je alle nodige info voor een goede start in september. Voor dit Check-In event ontvang je een uitnodiging.

Mail voor meer informatie over jouw Check-In naar [email protected] of bel de Check-In coördinator via 088-5256398.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

 

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wiskunde in Breda 

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we een (vrijwillige) voorbereidende cursus wiskunde aan. De wiskundecursus is met name nuttig als je een mbo-achtergrond hebt of als je van de havo komt zonder wiskunde B in je vakkenpakket. Wij weten uit ervaring dat het helpend is om jouw kennis te verhogen voordat je begint met de opleiding.

De cursus is reeds gestart. Aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

Voorbereidende cursus wiskunde in Den Bosch

Je zit in het laatste jaar van de havo, vwo of het mbo en gaat volgend jaar een technische opleiding volgen bij Avans Hogeschool. Wil je jouw kennis over wiskunde bijspijkeren? Schrijf je dan in voor deze cursus.

Deze wiskundecursus is een online zelfstudie met begeleiding. Dit wordt op het hbo ook van je verwacht. Je ontvangt een bericht van je docent over welke hoofdstukken en onderdelen je kunt bestuderen. Als je bent gestart heb je tussentijds contact over de voortgang.

Praktische informatie

  • De wiskundecursus is kosteloos, behalve het boek dat je zelf aanschaft. 
  • Voor deze cursus heb je het volgende boek nodig: Blankespoor, de Joode, Sluijter. Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding. ThiemeMeulenhoff. ISBN: 9789006144659. Bestel hier >
  • Voor vragen over de cursus kun je contact met ons opnemen per e-mail: [email protected].

Meld je aan voor de wiskundecursus. 

Praktische informatie Technische Informatica

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je elk jaar zo'n 500 euro aan je lesboeken.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch