Mens en Techniek voltijd hbo

Virtual reality: entertainment op de operatiekamer

Virtual reality: entertainment op de operatiekamer

Als je een orthopedische operatie ondergaat, word je plaatselijk verdoofd. Wat doe je dan als patiënt, behalve met angstzweet liggen wachten? Student Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie Eric Richardson bedacht een virtual realityfilm voor in de operatiekamer.

Hij onderzocht met twee studiegenoten hoe een operatie aangenamer kan worden voor een patiënt. Ze bedachten en ontwierpen een interactieve virtual-realityfilm voor tijdens de operatie.

Voorkeur voor natuurfilms

“Met een film willen we patiënten op een leuke manier afleiden tijdens de operatie. We hebben interviews gedaan om te inventariseren wat voor films in de smaak zouden vallen. Daaruit bleek dat respondenten natuurfilms het meest waarderen”, vertelt Eric.

Dus trokken de drie de natuur in en maakten met een 360 graden-camera opnames. De kijker kan tijdens de film zelf de looproute en dus het verhaal bepalen.

Joystick

Er was echter een probleem. Voor virtual reality moet je om je heen kunnen kijken. En dat lukt natuurlijk niet als je met je hoofd op een operatietafel ligt. Daarom hebben Eric en zijn groepsgenoten ook een joystick ontworpen. Ze ontwikkelden verschillende prototypen en lieten patiënten testen welke stick het lekkerste werkt en het beste in de hand ligt. Die joystick willen ze nu gaan doorontwikkelen, zodat hun concept in de praktijk kan worden getest.