Fons Bunthof

Bij deze opleiding verbind je de wereld van technologie en de zorg met elkaar.

Derdejaarsstudent Fons Bunthof loopt stage in het GET-lab van Avans Hogeschool. Hij geeft docenten een inkijkje in de wereld van virtual reality. “Tijdens mijn opleiding leer ik de gezondheidszorg verbeteren door middel van technologie.”

Wat vind je leuk aan de opleiding?

"Voordat ik begon met de opleiding Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie heb ik de mbo-opleiding Sport en Bewegen gevolgd. Ik heb dus al langer interesse in gezondheid. Het mooie van de opleiding is dat gezondheid voor iedereen relevant is: iedereen krijgt ergens in zijn of haar leven te maken met de gezondheidszorg. Bij deze opleiding verbind je de wereld van technologie en de zorg met elkaar. Je leert door middel van technologie de gezondheidszorg verbeteren. Ik vind het heel mooi als je daar tijdens je studie en later in je werk mee bezig kunt zijn. Dat drijft mij het meeste."

Wat doe je nu in jaar 3 van je opleiding?

"In het derde jaar loop je stage. Ik doe dat in het GET-lab. Dat is het gezondheids- en technologielab van Avans. Je kunt daar allerlei zorg- en sociale technologieën testen en lenen. Denk bijvoorbeeld aan Paro, een sociale robot die interactie en communicatie stimuleert. Of Tessa die de zelfredzaamheid van ouderen vergroot. Als student Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie heb je veel te maken met het GET-lab. De sociale technologieën die daar beschikbaar zijn, kun je als docent en student reserveren wanneer je deze wil gebruiken voor bijvoorbeeld je lessen, een opdracht of stage. Het GET-lab verkoopt deze spullen niet; de medewerkers adviseren professionals uit de praktijk welke technologie ze kunnen inzetten bij hun zorginstelling."

"Ik kom in het GET-lab veel in contact met professionals uit te praktijk. Ik word opgeleid tot zorgtechnoloog die een schakel is tussen de zorg en technologie. Wanneer zorginstellingen naar het GET-lab komen, kan ik als student nu al in die rol stappen. De zorginstellingen willen meer weten over de verschillende mogelijkheden van zorg- en sociale technologie voor hun zorginstelling. En ik kan hen daar alles over vertellen. Deze stage is dus heel relevant voor mijn opleiding."

Wat doe jij precies tijdens je stage?

"Ik doe onderzoek naar wat je kunt met virtual reality en hoe je deze technologie kunt inzetten in het onderwijs. Ik gaf alle docenten van Verpleegkunde de mogelijkheid om de VR-bril te testen. Dat is waardevol, want ik denk dat iedere verpleegkundestudent straks in aanraking komt met deze technologie. Als het nu niet is, is het over een jaar of 5 of 10. Als de docenten VR al behandelen in de les, is de drempel voor de studenten lager om dit straks zelf ook op te pakken."

Wat heb je docenten laten doen met de VR-bril?

"Ik heb hen een simulatie laten zien door de bril. Ze zetten de bril op en staan bijvoorbeeld even in de schoenen van een 7-jarig kind wiens ouders heftig ruziemaken. Ze kijken als het ware door de ogen van het kind."

Wat waren de reacties van docenten?

"'Het voelt echt alsof je zelf aanwezig bent’, was een van de reacties van de docenten. De docenten ervaarden hoe machteloos ze op dat moment waren. Dat gaf een akelig gevoel. Je maakt natuurlijk niet hetzelfde mee als dat kind, maar de VR-bril geeft wel een hele duidelijke impressie hoe iemand zich voelt in een bepaalde situatie. Mijn onderzoek heeft ervoor gezorgd dat er volgend schooljaar 3 verschillende VR-pilots starten bij de opleiding Verpleegkunde."

Waarom is technologie zo belangrijk in de zorg?

"We hebben een groeiend tekort aan verpleegkundigen en ook de zorgvraag neemt de komende jaren alleen maar toe. We kunnen steeds meer ziekten genezen, waardoor mensen ouder worden. Maar naarmate je ouder wordt, heb je wel steeds meer zorg nodig. Het gebruik van technologie in de zorg is noodzakelijk om de last voor verpleegkundigen te verlichten."

Wat zijn je toekomstplannen en ambities?

"Ik vind preventieve gezondheidszorg heel interessant. Dat komt ook door mijn vooropleiding met sport. Ik wil graag werken in een organisatie die zich bezighoudt met fit en gezond blijven, zodat ik kan helpen voorkomen dat mensen ziek worden. Ik hoop dat ik voor mijn afstudeerstage een bedrijf vind waar ik mijn enthousiasme hiervoor in de praktijk kan brengen."

Waarom moeten anderen ook zeker voor deze opleiding kiezen?

"Veel mensen weten niet goed wat de studie inhoudt. Er is zoveel mogelijk met techniek. Er is een groeiende vraag naar zorgtechnologie en naar zorgtechnologen die hierin gespecialiseerd zijn. Laat je niet afschrikken door de naam ‘techniek’. Het is niet erg als je niet technisch bent, dat leer je vanzelf tijdens de opleiding. Als je iets wilt bijdragen aan de gezondheid van mensen, maar ze liever niet fysiek helpt met hun verzorging, dan is deze opleiding zeker wat voor jou."