Elektrotechniek

Voltijdopleiding in Breda

Opbouw van de opleiding

De opleiding Elektrotechniek duurt 4 jaar en ieder jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Je krijgt vakken en werkt samen met andere studenten aan projecten. In zo'n projectgroep leer je werken als hbo-professionals. Het is een voorbereiding op het bedrijfsleven. Je leert technische vraagstukken op te lossen volgens het engineeringsproces: eerst denken en dan pas doen. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen om naar jaar 2 te gaan.

Basis

De eerste 2 jaar krijg je een goede en brede basis door praktijkopdrachten en projecten. Hiervoor krijg je theorie over (vermogens)elektronica, programmeren, communicatiesystemen en systemen voor industriële toepassingen. Ondersteunend aan de elektrotechniek volg je ook wiskunde, natuurkunde, modellering, communicatie en bedrijfskunde.

Naast het standaardtraject is er een excellentietraject waarin goede studenten mee kunnen doen aan grotere projecten zoals de zonneboot of de CCM Trophy.

Verdieping

Het derde jaar begin je met een half jaar stage bij een zelfgekozen bedrijf. Daarna ga je je specialiseren en kies je uit 2 richtingen: Smart Energy of Industrial Automation. In jaar 4 kun je je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht uit het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld: het herontwerpen en realiseren van de besturing van een kermisattractie, met service op afstand. Of het ontwerpen van een hybride aandrijfsysteem voor schepen.

Vakkenoverzicht

1-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Communicatie x x x x
Elektronica x x
Meettechniek x x
Microprocessoren x
Natuurkunde x x x x
Netwerktheorie x x
Wiskunde x x x x
Smart LED verlichting x
Energie advies x
E-motion x
Vermogenselektronica x
E-power x
2-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Calculeren x
Communicatie x
Domotica x
Natuurkunde x x
Netwerktheorie x
Smart home x
Wiskunde x
Consumer device x
Consumer device x
Datacommunicatie x
Embedded systemen x
Programmeersysemen x
Aandrijftechniek x
Besturings- & PLC techniek x
Productielijn x
Veldbussen x
Vermogenselektronica x
Energie-analyse x
Energieanalyse productieplant x
Hoogspanningstechniek x
Loadflow-analyse x
Natuurkunde x
3-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Stage x x
Automatiseren en regelen van Smart Grids of Hardware Smart Grids x x
4-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Minor x x
Afstuderen x x

Toelichting vakkenoverzicht

De combinatie van elektronica, industriële automatisering en energietechniek – onder de naam smart energy - is uniek. Er is bij bedrijven veel vraag naar deze combinatie. Naast de lessen maken we graag tijd voor excursies, beursbezoek en andere leuke evenementen.

Samenwerkingsverbanden

EPS European Project Semester

case studies

Je werkt met buitenlandse studenten aan een technisch industrieel project met internationale allure. Je neemt deel in 's-Hertogenbosch. Of in Denemarken, Noorwegen of Spanje.