Chemie voltijd hbo

Opbouw van de opleiding

Tijdens je studie kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. En bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft.

Major Food & Pharma

Food & Pharma zet scheikunde in voor onze gezondheid. Je ontwikkelt stoffen die gebruikt worden in eten en drinken of werkt mee aan de ontwikkeling van medicijnen.

 

Meer informatie

Je leert in de major wat gezonde voeding doet voor ons lichaam. Je analyseert voedingsstoffen en produceert natuurlijke geur- en kleurstoffen. En verdiept je in alle toevoegingen die in ons eten zitten: antioxidanten, stabilisators, vitamines, geur- en smaakstoffen en conserveermiddelen. Ze staan bij bijna elk product in een code in de ingrediëntenlijst. Je ontdekt wat deze stoffen toevoegen.

Je ontwikkelt nieuwe medicijnen of nieuwe stoffen daarvoor. Veel geneesmiddelen hebben hun oorsprong in de natuur. Je leert de werkzame stof uit de grondstof te halen en deze te analyseren. En ontdekt hoe je de eigenschappen kunt verbeteren door aan de moleculen te sleutelen. Ook het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en overheidsinstellingen in Noordoost-Brabant erkennen het belang van voeding en gezondheid. Zij hebben hun krachten gebundeld en organiseren initiatieven op deze gebieden. Zoals Fhealinc, waarop de specialisatie Food & Pharma goed aansluit. Je werkt in deze major nauw samen met de voedsel- en farmaceutische industrie in en rond 's-Hertogenbosch.

Major Forensisch Chemisch Onderzoek

Forensisch Chemisch Onderzoek zet analytisch onderzoek in ter ondersteuning van ons strafrecht. Je leert in het lab analysetechnieken waarmee je chemische informatie uit bewijsmateriaal haalt.

 

Meer informatie

De major gaat vooral over bewijsmateriaal verzamelen en analyseren. Verzekeringsmaatschappijen, brandweer, politie of het Openbaar Ministerie bepalen met jouw informatie de schuldvraag bij materiële schade, verwondingen of de dood. Jouw taak is om zo snel mogelijk vast te stellen wat er gebeurd is. Of er sprake is van een ongeval of dat er opzet in het spel is.

Je doet je werk grotendeels in het laboratorium. Jouw rapporten maken het verschil. Je conclusies bepalen of iemand wel of geen schadevergoeding, boete of celstraf krijgt. Je moet dus heel secuur werken en kritisch blijven op wat je doet. En eerlijk blijven over de onderzoeksresultaten, juist omdat er zoveel van afhangt.

Deze major behandelt thema's op het gebied van mens, milieu en gezondheid. Je werkt veel in projecten, vaak uit de praktijk. Je doet drugs- of alcoholcontroles, brandonderzoek of misdaadonderzoek. Les krijg je in scheikunde en biologie, levende chemie, DNA-technieken, evenwichten, scheidingstechnieken en laboratoriumvaardigheden. Ook de lessen recht, staatsinrichting en wiskunde komen je later van pas.