Alternatief voor microbeads
Studenten Chemie, Rob en Robin, vertellen over hun project
We zoeken naar alternatieve stoffen die beter afbreken in de natuur dan plastic.
Tweedejaarsstudenten Rob Sonneville en Robin van Schendel van de major Biobased Technology and Chemistry doen onderzoek naar een alternatief voor microbeads, kleine plastic deeltjes die in veel verzorgingsproducten voorkomen. Waterzuiveringsinstallaties kunnen niet al deze microbeads filteren en zo komen ze in ons milieu terecht. Om dat te voorkomen doen Rob en Robin onderzoek naar vervangende bioplastics die afbreken voordat ze in de natuur terechtkomen.
Milieuprobleem
Rob en Robin: “Bij microbeads kijken we naar kleine bolletjes plastic die in scrubs en douchegel voorkomen. Via het doucheputje komen ze uiteindelijk in de zee terecht. Dat is schadelijk voor de natuur en kan een milieuprobleem veroorzaken. De bolletjes worden bijvoorbeeld door vissen opgegeten en belanden uiteindelijk ook hogerop in de voedselketen. Voor ons is het nu de uitdaging om plastics te vinden die makkelijk in het milieu af te breken zijn.”
Onderzoek
De 2 studenten doen onderzoek vanuit hun major Biobased Technology and Chemistry. Rob en Robin: “We zijn gestart met een onderzoek naar de soorten plastic waaruit de microbeads bestaan. Om dat te kunnen identificeren voerden we vlamkleuring tests uit. Vlamtests worden gebruikt om stoffen te ontbinden. Ons voornaamste doel is om alternatieven te kunnen maken die beter afbreken in de natuur dan normaal plastic.”