Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Jij bent onderzoekend, houdt van scheikunde en de wereld van moleculen. Na je hbo Chemie kun je kunststoffen, medicijnen of levensmiddelen ontwikkelen of analyseren. Je leert stoffen maken en meten.

Met hbo scheikunde leer je materialen maken met nieuwe eigenschappen en onderzoek je welke stoffen beschermen tegen ziektes. Je leert monsters analyseren, productiemethodes verbeteren of je bekijkt met geavanceerde apparatuur DNA-, drugs- of dopingsporen.

De hbo-opleidingen Chemie in Breda en Den Bosch behoren tot de beste van Nederland volgens Keuzegids Hbo 2023.

Bij deze brede scheikunde opleiding leer je technieken om processen of producten te verbeteren en doe je onderzoek naar grondstoffen en materialen. Je draagt hiermee bij aan een schone en toekomstbestendige samenleving. Je doet dit in de context die je zelf het fijnst vindt, bijvoorbeeld het ontwikkelen en testen van mogelijke nieuwe medicijnen, het recyclen van plastic afvalstromen of het analyseren van forensisch bewijsmateriaal.

De Chemie opleiding is kleinschalig en heeft een persoonlijke sfeer. Praktijk en projecten staan centraal, theorie pas je direct toe in onze moderne laboratoria voorzien van de nieuwste apparatuur. Je leert zelfstandig werken, maar krijgt altijd begeleiding vanuit een bevlogen en enthousiast team van docenten.

Ben je geslaagd voor je Chemie opleiding, dan ben je Bachelor of Science.

Den Bosch • topopleiding
Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Chemie

Brede en diverse opleiding, net als het vakgebied
Persoonlijke sfeer door kleinschaligheid
Praktijk en projecten staan centraal, theoretische kennis pas je direct toe
Uitgebreide en geavanceerde laboratoria, waar je onder begeleiding mee leert omgaan

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met hbo Chemie? Als chemicus draag je in allerlei sectoren bij aan innovaties voor een groener, duurzamer en veiliger morgen. Denk aan proces- en productontwikkeling, biochemische analyses, forensisch onderzoek of onderwijs. Bij grote chemieconcerns als Unilever, Akzo of DSM, maar ook bij de vele kleine bedrijven en startups op het gebied van farmaceutische industrie, materialen, milieu en gezondheid. Bijvoorbeeld:

Bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is de chemicus essentieel om nieuwe farmaceutisch actieve stoffen te maken. Maar ook bij het uitvoeren van analyses, het bepalen van gehaltes actieve stof en het uitvoeren van biochemische testen om de veiligheid van geneesmiddelen te bepalen.

Als hbo scheikundige kun je ook met materialen aan de slag, het grote gebruiksvolume plastics en de recycling daarvan. Met je bachelor chemie kun je ook polymeren op basis van afval- en reststromen maken, of biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal.

De kritische blik van een chemicus is belangrijk in de forensische chemie. Hoewel je de sporen niet direct zelf verzamelt, zijn jouw metingen en conclusies enorm belangrijk. Je onderzoekt bijvoorbeeld vervalsingen, milieuverontreinigingen of drugsdumpingen.

Chemie - Forensisch Laboratoriumonderzoek
Chemie – Biobased Technology and Chemistry
Chemie - Chemische Productinnovatie
Chemie - Food en Pharma
Chemie - Chemische Productinnovatie
Non-Conformity & Release Officer

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Biochemisch analist

Je doet onderzoek met behulp van biochemische processen, bijvoorbeeld in een ziekenhuis.

Researchmedewerker

Je voert analyses en experimenten uit en verwerkt de resultaten in methodes en processen.

Toegepast onderzoeker

Je doet onderzoek naar bijvoorbeeld waterkwaliteit, milieu, grondstoffen of voedsel en analyseert de resultaten.

Laborant

Je werkt bijvoorbeeld in de wereld van de gezondheidszorg, microbiologie of microchemie.

Forensisch onderzoeker

Je doet onderzoek voor bijvoorbeeld de politie, justitie, verzekeraars of waterschappen.

Productontwikkelaar

Je analyseert grondstoffen, denkt in oplossingen en werkt mee aan mogelijke alternatieven.

Farmacoloog

Als chemisch specialist werk je in de wereld van de gezondheidszorg of farmaceutische industrie.

Voedingsmiddelenchemicus

Door onderzoek en het uitvoeren van testen werk je aan kwaliteitsverbetering van voedingsmiddelen.

Technisch onderwijsassistent

In de praktijkruimtes van een opleiding in jouw vakgebied ondersteun je studenten bij hun onderzoek.

Productmanager

Met jouw kennis van chemie adviseer je over kwaliteitsbehoud of verbetering van producten.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent nieuwsgierig en vindt een scheikunde studie interessant. Proeven doen en experimenteren vind je leuk, omdat je wilt weten waaruit voedingsmiddelen of sporen bestaan of hoe je medicijnen of nieuwe stoffen maakt. Je wilt chemie studeren omdat je kunt meedenken over innovatieve producten, betere medicijnen of milieuvriendelijke materialen. Je bent vindingrijk, denkt exact en werkt secuur. Herken jij jezelf hierin? Dan is deze Chemie bachelor iets voor jou!

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na afronding van je Chemie bachelor kun je verder studeren aan alle universiteiten die het internationaal erkende masterdiploma Chemie aanbieden. De opleiding biedt een goede basis voor de verschillende chemiestudies, zoals de Drug Discovery masters aan de RU Nijmegen of de Universiteit Utrecht. Maar ook Forensic Science van de Universiteit van Amsterdam. Je kunt ook een master volgen bij TU Eindhoven, Universiteit Leiden of Universiteit van Maastricht.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

De Labtijgers

We laten je zien dat scheikunde heel leuk is. Met humor, sketches en spectaculaire experimenten.

Verder lezen
Docenten Chemie nemen je mee naar het lab

CSI in de praktijk

Via een hoofdhaar kan de politie met deze methode meer leren over de dader.

Verder lezen
Studenten Chemie, Rosemarie en Audrey, vertellen over dit forensisch onderzoek

Alternatief voor microbeads

We zoeken naar alternatieve stoffen die beter afbreken in de natuur dan plastic.

Verder lezen
Studenten Chemie, Rob en Robin, vertellen over hun project

Opbouw van Chemie

Studieprogramma

Bij de opleiding Chemie word je op beide locaties opgeleid tot volwaardig chemicus en zijn de labs volledig uitgerust met geavanceerde apparatuur om hier ervaring mee op te doen. In Breda zijn er uitgebreidere mogelijkheden op het gebied van polymeerontwikkeling en materiaalkunde, terwijl in Den Bosch de bio-analytische chemie sterker naar voren komt. Op beide locaties worden farmaceutische en forensische thema's aangeboden.

Jaar 1

In jaar 1 van de hbo Chemie heb je 4 modules van 15 studiepunten. Elke module bestaat uit algemene scheikunde én een project waarmee je binnen je favoriete context op het lab aan de slag gaat. In Breda kun je kiezen uit Molecular Innovations, Forensic Chemistry of Chemistry for Health. In Den Bosch uit Food and Pharma, Forensic Chemistry of Bioanalytical Chemistry.

Jaar 2

In jaar 2 van Chemie ga je je verder verdiepen in 2 modules van 15 studiepunten. Ook hier kies je de context binnen het onderzoeksproject dat je gaat doen. De onderzoeksprojecten worden steeds zelfstandiger. Dit jaar bevat ook vrijekeuzeruimte. Deze kun je verdiepend invullen binnen je eigen opleiding, maar je kunt ook een module bij een andere opleiding doen. Je sluit het jaar af met een project, dat je samen met studenten van de andere opleidingen binnen de Life Science en Technologie doet.

Jaar 3

In jaar 3 en 4 rond je je bachelor af, waarbij je de invulling en volgorde van deze jaren grotendeels zelf bepaalt. Je wordt nog beter in onderzoeken in ons Research, Development en Technologie atelier en volgt 1 van de modules die is afgestemd op jouw interessegebied. Ook zijn er 2 modules die je zelf in mag vullen. Verdiepend binnen je opleiding of verbredend buiten je opleiding. Daarnaast loop je stage en laat je in je afstudeeronderzoek zien dat je klaar bent om de arbeidsmarkt op te gaan.

Jaar 4

Net als in jaar 3 bepaal je in jaar 4 van de studie Chemie de invulling en volgorde grotendeels zelf. Je gaat aan de slag in het Research, Development en Technologie atelier, volgt modules, loopt stage en doet je afstudeeronderzoek.  

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor de meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Chemie

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

    Kennis van Wiskunde B, Scheikunde en Natuurkunde is van belang.

  • Hbo-propedeuse

    neem contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

  • Wo-propedeuse

    neem contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havo-niveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding Chemie goed doorloopt het grootst.

Volg je momenteel een mbo-opleiding? Volg dan op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Overige toelatingseisen

Ondersteuningsbehoefte

Heb je een ondersteuningsbehoefte, dan bekijken we samen wat er mogelijk is en welke aanpassingen er nodig zijn om de opleiding Chemie te volgen. Maak hiervoor altijd een afspraak. Naast de reguliere mogelijkheden biedt deze opleiding studenten met een autistische stoornis in het eerste jaar extra begeleiding aan van een ouderejaars student op het gebied van plannen en organiseren.

Verkorte trajecten

Als je een vwo-diploma hebt met het profiel N&T of N&G kun je kiezen voor het 3-jarige verkorte programma. Hiermee rond je de opleiding in 3 jaar af in plaats van 4 jaar. In sommige gevallen is het dus mogelijk om een verkort traject te volgen. Denk jij dat dit voor jou van toepassing is of denk je dat je mogelijk vrijstelling hebt voor een bepaald onderdeel, neem dan contact met ons op.

 

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan bekijken we tijdens een intakegesprek of je toch kunt starten met de opleiding Chemie. Neem hiervoor contact op met de instroomcoördinator via Breda: [email protected].

Voorbereidende programma's

Instroomcursus

Jij wilt je aanmelden voor deze opleiding. Maar hebt onvoldoende kennis van wiskunde en scheikunde, bijvoorbeeld wiskunde op niveau A. Doordat het te lang geleden is dat je die kennis opdeed of als je een mbo-vooropleiding hebt. Volg dan de opfriscursus Wiskunde en Scheikunde. Behaal er je voordeel mee en verhoog je studiesucces.

Praktische informatie Chemie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Voor de studie Chemie heb je boeken nodig, een laboratoriumjas en een set algemene laboratoriuminstrumenten. Een laptop is handig om te hebben, maar niet verplicht.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Parallelweg 64

Parallelweg 64
5223 AL Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding