Business Innovation voltijd hbo

Mineraalwaterfabriek

Mineraalwaterfabriek

In West-Afrika onderzoekt student Joost Beers de mogelijkheid om een verlaten mineraalwaterfabriek nieuw leven in te blazen.

Ondernemerschap, creativiteit en innovatiekracht zijn echte ABC-vaardigheden. Daarmee kun je overal terecht. Ook in West-Afrika. In São Tomé en Príncipe, om precies te zijn. “Dat contact kwam heel toevallig tot stand”, aldus afstudeerder Joost Beers. “In 2012 was ik bezig met de aanvraag van een nieuwe domeinnaam: vanjoo.st. Het ST-domein bleek van een kleine eilandstaat in West-Afrika te zijn: São Tomé en Príncipe. Daar wilde ik wel eens wat meer van weten.”

Gebotteld water

Joost stuurde een bericht aan de honorair consul van São Tomé en Principe, een land zo groot als Flevoland. “Ik was nieuwsgierig naar dit land. En misschien kon ik wel iets voor São Tomé betekenen en dat combineren met mijn afstudeeropdracht. Uiteindelijk vonden we elkaar in het thema ‘gebotteld water’.” São Tomé importeert al haar gebottelde water, maar wil hierin zelfvoorzienend worden. In zijn afstudeeronderzoek richt Joost zich op een verlaten mineraalwaterfabriek in Monte Café. Joost: “Die moet straks weer gaan draaien.”   

Mineraalwaterfabriek

Joost bezocht de fabriek en de bron ervan in de jungle. Hij sprak met de lokale Kamer van Koophandel. Met het ministerie van Publieke Werken en Natuurlijke Bronnen. Met politici, ondernemers en bewoners. Zijn conclusie: ‘Dit is niet onmogelijk’. “Maar een uitdaging is het wel. In zo’n klein land heb je al snel met de regering te maken en kom je overal politieke belangen tegen. Dit maakt het extra interessant en leerzaam, maar ook tijdrovend.”