Business Innovation voltijd hbo

Energiebewust wassen en drogen

Energiebewust wassen en drogen

In opdracht van Rijkwaterstaat (RWS) werkten derdejaars studenten aan de verduurzaming van de textielketen.

Hoge milieudruk

De milieudruk van textiel is groot. Wassen en drogen kosten veel energie en water. Bovendien draagt het wassen van textiel bij aan de zogenaamde plastic soep. Kunststofvezels spoelen met het waswater weg en komen uiteindelijk in de oceaan. Aan 120 studenten de vraag om met duurzame ideeën te komen. 
 

Gedreven studenten

Emile Bruls, adviseur leefomgeving bij RWS, trapte de opdracht af met een gastcollege. “Ik kreeg direct veel goede vragen op me afgevuurd”, vertelt Bruls. “Mooi om te zien, die betrokkenheid en motivatie.” Een week later al presenteerden de studenten de bedachte oplossingen en concepten. Bruls: “Daarbij viel het me op dat de meeste studenten heel gedreven bezig zijn met innovatie en duurzaamheid.” 


Vakantiewas

De winnende groep richtte zich op terugkerende reizigers op Schiphol. “Een verrassend en goed idee” vindt Bruls. “Reizigers staan te wachten bij de bagageband, hebben tijd en zijn doorgaans in een goed humeur. En bij velen is de vakantiewas ook top of mind. Een perfect moment voor een korte interactie over duurzaam wassen en drogen.” 
 

Wasmandjes

Een ander leuk idee kwam van de wasmandjesgroep. Zij bedachten stapelbare wasmandjes om je was vooraf te sorteren op soort, kleur en hoeveelheid. Het formaat van de mandjes is afgestemd op de ideale wasbeurt.
 
RWS is blij met alle ideeën. Energiebewust wassen en drogen blijft voor hen een hot topic. Wie weet zie je de vakantiewascampagne straks terug op Schiphol.