Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de opleiding Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie verzin en ontwerp je slimme innovaties om de grote uitdagingen in de zorg aan te pakken. Zo draag je bij aan de gezondheid van mensen.

Het ziekenhuis vraagt jou om een slimme oplossing te verzinnen zodat patiënten 's nachts beter slapen. Voor een thuiszorgorganisatie zoek je uit of patiënten met diabetes baat hebben bij een glucosesensor.

Als gezondheidszorgtechnoloog ben je van grote waarde voor zorgprofessionals, managers en ontwikkelaars. En de mensen waar je het uiteindelijk voor doet: cliënten en patiënten. Je helpt de zorg slimmer te maken door bijvoorbeeld de inzet van technologie. Misschien kan een cliënt langer thuis wonen door jouw hulp, of maak je het werk van verpleegkundigen makkelijker.

Bij de opleiding Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie ontwikkel je een brede kennis op het gebied van gezondheidskunde, technologie, bedrijfskunde en communicatie. Je verdiept je in verschillende ziektebeelden, leert hoe je presenteert, adviseert en samenwerkt, en ontdekt hoe organisaties in de zorg werken. Ook maak je kennis met de nieuwste zorgtechnologieën. Daarna kies je voor de advies- of ontwerpkant, of je doet beide. Als adviseur schrijf je een implementatieplan of help je organisaties om zorgtechnologieën effectief in te zetten. Word je ontwerper, dan bedenk en ontwikkel je zorginnovaties.

Na je studie ben je Bachelor of Science (BSc).

Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Kleinschalig met veel ruimte voor persoonlijke aandacht
Je leert mensen helpen door zorginnovaties te verzinnen
De nieuwste zorgtechnologie leer je kennen in ons eigen technologielab
Je komt in aanraking met alle onderdelen van de zorg in Nederland

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

De gezondheidszorg verandert in een rap tempo. De technologische vooruitgang neemt toe en de noodzaak om daar in de zorg mee te werken, stijgt. Niet iedere zorgorganisatie is klaar voor deze verandering. Dat vraagt om een professional die weet hoe zorginstellingen werken, die ontwikkelaars en zorgprofessionals verbindt, die begrijpt hoe technologie in elkaar zit en die de behoeften van patiënten snapt. Als gezondheidszorgtechnoloog ben jij die professional en verander je nu de gezondheidszorg van morgen.

Na de opleiding Gezondheidszorgtechnologie kun je aan de slag als zorgadviseur of ontwerper.

Aan de slag als zorgadviseur

Je werkt als bedrijfskundige of zorgtechnoloog en bent een gesprekspartner voor zorgverleners, managers en ontwerpers van medische apparaten.

Aan de slag als ontwerper

Je focust je op technische innovaties. Je ontwerpt aanpassingen op hulpmiddelen voor patiënten en zorgprofessionals, en bijvoorbeeld apps voor e-health. In deze rol ben je belangrijk voor gebruikers van medische apparatuur en artsen, paramedici en verpleegkundigen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Productspecialist

Je weet alles over zorgtechnologie en denkt met organisaties en patiënten mee hoe ze jouw product optimaal kunnen inzetten.

Projectmedewerker/adviseur zorg en ICT

Je adviseert zorginstellingen over nieuwe (technologische) zorgproducten.

Zorginnovator

Je verbetert technologische zorgproducten en -hulpmiddelen. Of past ze aan aan de behoeften van de gebruiker. Je bent creatief en denkt na over vernieuwingen in de zorg: wat helpt patiënten om langer zelfstandig te zijn, of om ziektes te voorkomen of sneller te genezen? Hoe wordt het werk van verpleegkundigen makkelijker of beter? Als zorginnovator weet je welke innovaties er zijn, hoe je vernieuwingen doorvoert en help je organisaties om zorgtechnologieën te introduceren en gebruiken.

Medisch technoloog in een ziekenhuis

Je zorgt ervoor dat ICT-processen binnen een zorgorganisatie optimaal werken.

Health(care) consultant

Je beheert relaties met klanten van een medisch technisch bedrijf en legt nieuwe contacten.

Ontwerper/designer

Jij boort je creativiteit aan en weet precies wat zorginstellingen en patiënten nodig hebben. Je bedenkt en ontwerpt nieuwe zorgtechnologie en hulpmiddelen. Je kunt dat doen bij een organisatie, of als zelfstandig ondernemer.

Zorgprocesmanager

Je bent de spin in het web binnen jouw zorginstelling. Je houdt contact met medische specialisten, patiënten, zorgpartners en bestuurders. Een belangrijk onderdeel van jouw werk is het verzinnen van slimme oplossingen om de beste zorg en resultaten te bereiken. Je adviseert het bestuur, weet wat er speelt in de markt en houdt rekening met de wensen van de medewerkers op de werkvloer.

Functioneel beheerder

Jij bent de schakel tussen het management, de ICT'ers en de zorgprofessionals op de vloer. Je weet hoe de systemen werken en kunt deze optimaliseren, zodat de medewerkers die zorg leveren er goed mee kunnen werken en over alle informatie beschikken die zij nodig hebben om hun taken goed uit te voeren.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij hebt interesse in de gezondheidszorg en alle technologie daaromheen. Het welzijn van de mensen vind je erg belangrijk. Je bent communicatief vaardig, nieuwsgierig en bruist van de ideeën. Het lijkt je leuk om nieuwe oplossingen te bedenken en samen te werken. Zo verbeter jij de gezondheidszorg. Kennis van techniek is niet nodig, maar interesse in technologie is wel mooi meegenomen. Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie echt iets voor jou

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na de opleiding Mens en Techniek | Gezondheidszorgtechnologie kun je doorstuderen. Zo is er een hbo-master Innovatie in Zorg en Welzijn in Utrecht. Maar er zijn ook studenten die na hun hbo-opleiding een studie kiezen aan de universiteit, bijvoorbeeld een ontwerpopleiding aan de Technische Universiteit in Eindhoven, of Zorgmanagement in Amsterdam of Rotterdam.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Podcast studievereniging CuraNexus

Waar krijg je als student Mens & Techniek zoal mee te maken? Luister onze podcast.

Verder lezen

Virtual reality in de zorg

Hoe kun je met virtual reality kankerpatiënten voorbereiden op chemotherapie?

Virtual reality in de zorg

Sociale robotica als volwaardig collega

Wat is de meerwaarde van een afstudeerstage in de praktijk?

Sociale robotica als volwaardig collega

Fons Bunthof

Bij deze opleiding verbind je de wereld van technologie en de zorg met elkaar.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Het studiejaar is verdeeld in 4 blokken. In jaar 1 en 2 van de opleiding Mens & Techniek doe je een brede basiskennis op en krijg je de vakken: gezondheidskunde, bedrijfskunde, communicatie en techniek. De theorie die je leert pas je direct toe in projectgroepen, tijdens practica en bij een vraagstuk uit de praktijk.

Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen.

Jaar 1

Het eerste jaar start met een gezellige introweek waar je je medestudenten en de docenten leert kennen. Daarna ga je echt van start. Je leert over uiteenlopende onderwerpen zoals e-health, zorgomgeving, onderling communiceren, kwaliteit van zorg, programmeren, bedrijfsprocessen, organisatiekunde en een gezond lichaam. De opgedane kennis pas je toe in projectgroepen, tijdens practica en bij het vak 'casus'. Hierbij ga je samen met andere studenten aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk.

Belangrijke vakken:

  • Gezondheidskunde
  • Bedrijfskunde
  • Communicatie
  • Techniek
  • Engels

Jaar 2

In jaar 2 ga je dieper in op onderwerpen en behandel je nieuwe thema's. Je leert over uiteenlopende onderwerpen zoals gamifying healthcare, biomechanica, arbo, veranderprocessen, businessmodel, pitchen, ouderenzorg en een website bouwen. In je projectgroep werk je samen met jullie opdrachtgever en in het practicum ga je aan de slag met het meten en analyseren van beweging en het ontwikkelen van een app. In het vak 'Project' pas je alle kennis die je hebt geleerd direct toe in de praktijk.

Belangrijke vakken:

  • Gezondheidskunde
  • Bedrijfskunde
  • Communicatie
  • Techniek
  • Engels

Jaar 3

In jaar 3 loop je een half jaar stage bij een bedrijf of organisatie naar keuze. Ook specialiseer je je. De opleiding Mens & Techniek | Gezondheidszorgtechnologie heeft twee minoren waarbij je je kan verdiepen in advies of ontwerp: de minor Healthcare Innovation Management en de minor Healthcare Innovation Design. Je kunt ook een andere minor volgen binnen of buiten Avans, dan volg je een van bovenstaande specialisaties in jaar 4.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Specialisatie of minor

Jaar 4

Het jaar waarin je afstudeert. Je volgt in het eerste half jaar nogmaals een minor om je kennis te verdiepen of te verbreden. Dit kan een van de specialisaties van de opleiding zijn, of een minor naar keuze binnen of buiten Avans. Je sluit je opleiding af met een afstudeerproject bij een bedrijf of organisatie naar keuze. Je werkt zelfstandig aan een opdracht uit de praktijk. Je schrijft een verslag en presenteert de resultaten. Je bent klaar voor je carrière als gezondheidszorgtechnoloog.

Belangrijke activiteiten:

  • Minor of specialisatie
  • Afstuderen

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Healthcare Innovation Management

Bij deze minor leer je om technologie in te zetten binnen de gezondheidszorg. Je focust op het in gebruik nemen of verbeteren ervan en voert een project uit voor een opdrachtgever uit de praktijk.

Zorgtechnologie is overal. Denk aan de robotkat bij je oma in het verzorgingstehuis, of de elektrische medicijndispenser van je vergeetachtige opa. Ook de fitnessapp op je telefoon is er een voorbeeld van. Zorgtechnologie wordt ingezet bij het gezond houden van mensen én het leveren van efficiënte en effectieve zorg als mensen ziek zijn.

Je focust op het in gebruik nemen of verbeteren van (nieuwe) technologie. Je leert hoe je een implementatieproces voor zorgtechnologie kan organiseren, monitoren en bijsturen, zodat de inzet leidt tot het oplossen van een probleem of verbeteren van een situatie. Je gaat aan de slag met een vraag van een praktijkorganisatie, bijvoorbeeld een verpleeghuis, een ziekenhuis, of een leverancier van hartslagmeters.

Je krijgt met deze minor een duidelijk beeld van de huidige stand van zaken in zorgtechnologieland en ontdekt de belangrijkste spelers op de markt. Je leert om een businesscase te maken om besluitvorming over aanschaf of verbetering van zorgtechnologie te onderbouwen. Je ontwikkelt vaardigheden om individuen, teams en hele organisaties mee te krijgen in de verandering en leert hoe je processen verbetert met en na de inzet van technologie.

Minor Healthcare Innovation Design

Deze minor kun je kiezen in jaar 3 of 4. Techniek en social design krijgen een prominentere rol in de gezondheidszorg. Hierdoor kan een creatieve oplossing direct worden toegepast in de werkomgeving.

Hoe kunnen onze dementerende bewoners meer en veilig gaan bewegen? Welke waardevolle interacties kunnen onze cliënten hebben met een zorgrobot? Hoe kunnen de lesboeken van mijn kind met autisme prikkelarm worden? Kun jij niet wachten om dit soort vragen vanuit het werkveld op een creatieve manier op te lossen? Dan is de minor Healthcare Innovation Design wat voor jou.

In deze minor focus je op het (her)ontwerpen van producten en services die gebruikt kunnen worden in de gezondheidszorg. De minor heeft twee routes. Bij de één ga je in multidisciplinaire groepen werken aan een project van een opdrachtgever uit de praktijk. Bij de andere route werk je aan je eigen portfolio met zelfgekozen casussen.

Je ontdekt hoe je het succes van zorginnovaties kunt vergroten. Je leert het ontwerpen met het toepassen van ergonomische principes in de gezondheidszorg. Je leert creatieve sessies te faciliteren en creatieve tools te gebruiken. Je kiest zelf welke ontwerpvaardigheden je wil leren zoals grafisch design, 3D software, modellen maken, smart kits zoals Little bits, en ontwerpen voor gedrag. We werken met opdrachten op verschillende niveaus: starter of gevorderd.

Minor Studeren Buitenland

In jaar 3 of 4 kun je deze minor kiezen. Je krijgt hierbij de mogelijkheid om te studeren of een project uit te voeren buiten Nederland.

Studeren in het buitenland staat bij sommige studenten hoog op de bucketlist. Met de minor Studeren Buitenland gaat die wens in vervulling. Je kunt ervaring opdoen in een andere cultuur en werken aan je interculturele competenties. Deze minor biedt je 2 verschillende mogelijkheden om je studie een half jaar voort te zetten in een ander land.

Je eerste optie is om onderwijs te volgen aan een buitenlandse hogeschool of universiteit. Je studeert mee en volgt vakgerelateerde lessen op passend niveau. Je toont aan het einde van de onderwijsperiode wat je gestudeerd hebt en wat je resultaten zijn.

Als tweede optie kun je een opdracht uitvoeren in een ander land. Je kunt zelf een locatie zoeken of gebruik maken van de contacten van de academie, in onder andere Indonesië, Ghana of Zuid-Afrika. Je gaat aan de slag op basis van een vraag of probleem die gerelateerd is aan je opleiding. Je krijgt hierbij goede begeleiding op afstand van de docenten in Nederland.

Minor Gezond samen leven - Active Ageing

In jaar 3 of 4 kun je deze minor kiezen. Je zoomt in op gezond, zelfstandig en kwalitatief goed leven in een ouder wordende maatschappij en kijkt naar positieve gezondheid.

Hoe zorg je ervoor dat je gezond en vitaal leeft én gelukkig bent? Hoe zorg je dat kinderen gezonde gewoontes aanleren en daar aan vasthouden? Hoe ga jij beroepsmatig om met mensen die dementie krijgen? Wat zijn de oorzaken van gezondheid en hoe kun je ziekten voorkomen? Kortom: wat is het geheim van gezond ouder worden en welke rol kan jij hierin spelen?

In deze minor leer je buiten de kaders denken en ondernemend kijken naar de toekomst van een gezonde en gelukkige samenleving. We gaan op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe richten we onze maatschappij zo in, dat een vitale samenleving ontstaat? Je leert wat er komt kijken bij gezond zíjn en blijven (van jong tot oud), krijgt informatie over hoe we de samenleving zo kunnen organiseren dat we samenredzaamheid bevorderen, en leert over nudging, de kunst om een ander te verleiden tot ander gedrag.

Je gaat samen met studenten van verschillende opleidingen aan de slag met maatschappelijke vraagstukken; échte vragen en uitdagingen vanuit zorg- en welzijnsorganisaties, gemeentes, bedrijfsleven en meer! Deze vragen gaan over gezondheid, zorg, welzijn én innovatie. Daarnaast zijn er evenementen en excursies waar je naar toe gaat.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Mens en Techniek

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht. Ook is deelname aan het proefstuderen een verplicht onderdeel van de intake voor deze opleiding. 

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek. Hierin kunnen we vaststellen of je toch kunt starten. Bijvoorbeeld door de ervaring die je hebt. Je meldt je hiervoor aan via [email protected].

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding