Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Met de deeltijdopleiding Finance & Control word je een volwaardige sparringpartner voor het management op het gebied van finance. Je leert analyseren en adviseren.

Je hebt kennis van boekhouden, bedrijfseconomie en fiscale zaken en je wilt deze vaardigheden verder uitbreiden. Analyses maken waarmee je adviezen geeft over financiële besluiten, dat lijkt je wel wat. Met Finance and Control deeltijd ontwikkel je je naar de functie van controller of business analist. Een belangrijke en verantwoordelijke functie, want op basis van jouw bevindingen bepaalt het management de koers van de organisatie.

Bij hbo Bedrijfseconomie deeltijd bieden we elk half jaar alle 11 modules aan en kies je zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door het volgen van lessen tijdens contactonderwijs, via online learning en door het volgen van onderwijs op de werkplek. Welke combinatie het beste bij jou past, bepaal je zelf. De opleiding duurt 4 jaar.

Daarnaast toon je tijdens de hbo-deeltijdopleiding Finance & Control je mondelinge en schriftelijke advies- en onderzoekvaardigheden aan. Er is geen afstudeerperiode. Wel kun je tijdens de keuzemodule je eigen interesse verder uitdiepen. De studieadviseur helpt hierbij. De docenten komen uit het werkveld of werken nog in de praktijk.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor, Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Ideale combinatie van werken en studeren
Docenten uit de praktijk
Bepaal je eigen leerroute
Kies je eigen keuzemodule

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

De vraag naar financiële professionals op hbo-niveau is groot. Omdat techniek niet stilstaat, moet je je als controller ook steeds blijven ontwikkelen. Na de opleiding Finance & Control deeltijd ga je aan het werk als bijvoorbeeld assistent-controller. Je kunt doorgroeien naar de functie van bijvoorbeeld hoofd administratie, financial controller, business controller of financieel analist. Je bent breed opgeleid en kunt aan de slag bij elk bedrijf met een financiële afdeling.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Assistent-controller

Je ondersteunt de controller bij het analyseren van cijfers en adviseren van het management.

Controller

Je bent de waakhond van de organisatie. Je rapporteert en analyseert periodiek de haalbaarheid van de gestelde doelen. Daarnaast geef je gevraagd en ongevraagd advies over mogelijke risico's die de organisatie loopt.

Hoofd administratie

Je geeft leiding aan de administratie-afdeling en je houdt de financiële administratie up-to-date. Daarnaast stel je de jaarrekening van de organisatie op.

Financial controller

Word je na je opleiding financial controller, dan houd je je bezig met alle aspecten van de financiële huishouding. Je verzorgt financiële rapportages, maakt begrotingen en stuurt bij waar nodig.

Business controller 

Je onderzoekt hoe de organisatie presteert en je adviseert het management over verbeterpunten. Je denkt mee over de strategische koers van het bedrijf. Ook breng je samen met je collega's de risico's van de organisatie in kaart en stel je mogelijke maatregelen op.

Financieel analist

Je onderzoekt wat de financieel-economische gevolgen zijn van beleidsveranderingen en gebeurtenissen bij jouw organisatie en de omgeving. Daarna adviseer je hierover.

Wat wordt er van jou verwacht

Je vindt het interessant om met cijfers te stoeien. Daarbij ga je graag de diepte in en ben je altijd op zoek naar de 'waarom-vraag'. Je vindt het leuk om uit te zoeken op welke manier een organisatie kan verbeteren. Dat gaat ook over de wereld achter de cijfers. Je bent nauwkeurig, analytisch, commercieel en vindt het leuk om anderen te overtuigen. Herken je jezelf hierin, dan is Bedrijfseconomie deeltijd wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Met de hbo Finance & Control deeltijd leg je de basis voor de masteropleiding tot registercontroller (RC). Deze universitaire opleiding duurt 2,5 jaar.

Opbouw deeltijdopleiding Finance & Control

Studieprogramma

De deeltijdopleiding Finance & Control biedt 11 modules aan. Veel modules sluit je af met een beroepsproduct, zoals een advies. Als je alle modules voldoende afrondt, ben je Bachelor of Science.

Let op: i.v.m. de continue ontwikkeling van het onderwijs kunnen er mogelijk veranderingen in modules plaatsvinden.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Basisvaardigheden bedrijfscalculaties en statistiek

Je leert over financiële berekeningen en het toetsen van hypotheses. Dat is de basis voor het geven van financieel advies.

Basisvaardigheden gedrag en communicatie

Als financieel professional ken je de eigen huishouding, heb je onderzoekend vermogen en goede schriftelijke communicatievaardigheden. Dat is de basis voor een gefundeerd, integer rapport of advies.

Bedrijfseconomisch calculeren en beslissen

In deze module leer je over de beginselen en basisinstrumenten van de bedrijfseconomie. Met die kennis maak je goede bedrijfseconomische afwegingen.

Bedrijfswaarde bepalen

In de praktijk van de finance professional speelt waardebepaling een belangrijke rol. Dit kan de waardebepaling van een investering, van een organisatie of bedrijfsonderdeel van een organisatie zijn.

Beheersing van operationele processen

Je leert vanuit de missie en visie, de strategische doelstellingen te onderscheiden en meetbaar te maken met behulp van financiële en niet-financiële KPI's.

Beschrijven van bedrijfsprocessen

Bedrijfsprocessen bestaan uit procedures en systemen. Wil je deze goed beheersen, dan moet je ze eerst goed kunnen beschrijven en begrijpen. Dat leer je in deze module.

Fiscaliteit en privaatrecht

Je leert fiscale berekeningen maken en eenvoudige belastingaangiften doen voor natuurlijke personen (inkomstenbelasting) en rechtspersonen (vennootschapsbelasting en omzetbelasting).

Jaarrekening opstellen en lezen

De administratie is een belangrijke pijler van de onderneming. In deze module leer je hoe je een jaarrekening opstelt vanuit een financiële administratie.

Keuzemodule: aansluitmodule post-hbo AA

Bij het behalen van deze module krijg je een half jaar vrijstelling voor de vervolgopleiding bij Avans+.

Keuzemodule: aansluitmodule premaster RA

Bij het behalen van deze module krijg je een half jaar vrijstelling voor de vervolgopleiding aan Nyenrode Business Universiteit.

Keuzemodule: eigen keuze

Je specialiseert je in een richting die van belang is voor jouw loopbaan. Denk aan ICT of marketing & acquisitie.

Keuzemodule: praktijkgericht onderzoek uitvoeren

In deze module ga je aan de slag met een praktijkgericht probleem en op basis daarvan voer je een onderzoek uit. Dit onderzoek leidt tot een onderbouwde conclusie en aanbeveling aan je opdrachtgever.

Managementinformatiesystemen opzetten

Met KPI's, oftewel kritieke prestatie-indicatoren, meet je de prestaties van een bedrijf. Als financieel professional kun je er strategische doelstellingen in herkennen en aan afmeten.

Oordeelsvorming en rapportage

In deze module komen meerdere vaardigheden samen. Je leert vormen van bedrijfsvoering onderscheiden, processen en de jaarrekening auditen en een oordeel vormen over de betrouwbaarheid van informatie.

Risicomanagement en interne beheersing

Je leert hoe je als financieel professional een gestructureerde risicoanalyse voor de organisatie uitvoert en hoe je daarover adviseert.

Waardecreatie B2C

Je wilt klanten behouden én nieuwe klanten aantrekken. Door problemen op te lossen en behoeften in te vullen, ervaren klanten dat je waarde creëert voor hen. In deze module leer je hoe je dat doet.

Tijdsinvestering

Tijdens de hbo Finance and Control deeltijd volg je op dinsdagmiddag en -avond colleges in Breda. Wil je versnellen, dan kun je ook colleges volgen op vrijdag, tegelijk met de Accountancystudenten. Aanwezig zijn is niet verplicht. Als je denkt dat zelfstudie volstaat, dan mag dat ook. Wekelijks besteed je 12 tot 16 uur aan je studie.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Finance & Control deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o of be

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B) 

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Voor bepaalde modules van hbo Bedrijfseconomie deeltijd voer je opdrachten uit op een relevante werkplek. We raden je daarom aan om naast je opleiding 20 uur te werken in een financieel-administratieve functie.

Verkorte trajecten

Als je eerdere resultaten hebt behaald op een andere opleiding, kun je contact opnemen met de studieadviseur om te kijken naar het programma.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Finance & Control deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan. Wil je in februari starten met de opleiding? Meld je dan vóór 15 december aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024
februari 15 december 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Houd rekening met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 600 tot € 700 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd