Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Als student van de bacheloropleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement leer je maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Je geeft onderbouwde adviezen, met oog voor verschillende belangen.

Het drugsgebruik bij evenementen aanpakken. Het voorkomen van leegstand van winkel- en bedrijfspanden. Ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot vermindert.

Tijdens de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement leer je overwogen beslissingen te nemen en adviseer je over maatschappelijke kwesties. Zo draag je echt bij aan de samenleving. Nieuwe kennis pas je direct toe in praktijkopdrachten. Je komt allerlei vraagstukken tegen. Volgt vakken als beleidskunde, organisatiekunde, politicologie, recht en economie. Met de bachelor Bestuurskunde/Overheidsmanagement ontwikkel je je tot bestuurskundige.

Ben je geslaagd, dan behaal je de titel Bachelor of Arts (BA).

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding in Den Bosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

Uiteenlopende vraagstukken
Kennis toepassen in praktijkopdrachten
Opdrachtgevers zijn zeer tevreden over de resultaten van onze studenten

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Met je bachelor Bestuurskunde/Overheidsmanagement ben je een allround beleidsmedewerker. Je toetst beleid op basis van onderzoek en beleidscijfers. Of je formuleert voorstellen voor diverse beleidsterreinen. Je coördineert de uitvoering van dat beleid. Je bent 'spin in het web' tussen verschillende disciplines. Brengt mensen bij elkaar. Zorgt voor draagvlak. En weet op het juiste moment de juiste specialisten in te schakelen.

Je werkt later bijvoorbeeld als bestuurskundige bij een gemeente, ministerie of de politie. Bij diverse maatschappelijke organisaties. Bureaus die overheden adviseren. Of andere organisaties die zich bezighouden met maatschappelijke kwesties. Je werkt in verschillende functies, zoals beleidsadviseur, projectleider en andere bestuurlijke en coördinerende functies.

De meeste afgestudeerden beginnen als beleidsmedewerker. Je groeit uit tot specialist op een specifiek beleidsterrein. Of tot manager van grote bestuurlijke projecten.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Consultant

Projectleider

Adviseur beleid en bestuur

Wat wordt er van jou verwacht

Als student Bestuurskunde/Overheidsmanagement ben je betrokken bij wat er in de samenleving gebeurt. Je werkt aan vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Je bent doortastend, oplossingsgericht, creatief en veelzijdig. Je hebt lef en je kunt goed organiseren. Maatschappelijke vraagstukken bekijk je als bestuurskundige vanuit een beleidskundige, politieke en economische kant. Als verbinder ben je in staat die belangen te verenigen.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je bachelor verder studeren. Jij kiest een masteropleiding, zoals Bestuurskunde. Je volgt meestal eerst een schakelprogramma. Bijvoorbeeld bij Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Jij kunt een deel van het programma al tijdens je opleiding doen. Dat scheelt een jaar studietijd. Sommige masteropleidingen worden in de avonduren gegeven. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren. De toelatingseisen voor masterstudies kunnen verschillen. Oriënteer je daarom vooraf goed.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Serious Game

Ik heb tijdens dit project vooral leren omgaan met weerstand en tegengestelde belangen.

Verder lezen

Opbouw van Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

Studieprogramma

De opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement duurt 4 jaar. Elk jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Ieder blok is een mix van theorie, praktijk en zelfstudie. Je zit in een klas van maximaal 32 studenten. Je volgt vakken en trainingen. Samen met medestudenten werk je aan projecten uit de praktijk. Deze projecten komen vaak van organisaties die de resultaten mee beoordelen. Door de praktijkopdrachten leer je vaardigheden, kennis en inzichten die je in je toekomstige baan kunt gebruiken.

Jaar 1

Propedeuse

In jaar 1 leer je hoe het openbaar bestuur is ingericht en hoe je maatschappelijke vraagstukken kunt analyseren vanuit verschillende invalshoeken. Ook leer je informatie ordenen en rapporteren en werk je aan competenties als samenwerken, onderzoeken en presenteren. Je gaat op excursies en volgt gastcolleges. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen om naar jaar 2 te gaan.

Belangrijke vakken:

  • Recht 
  • Engels 
  • Economie 
  • Communicatie
  • Organisatiekunde 

Jaar 2

Beleid ontwerpen en evalueren

Je ontwerpt en evalueert beleid voor opdrachtgevers. Je bezoekt het Europees Parlement en andere organisaties in Brussel.

Belangrijke vakken:

  • Recht
  • Engels 
  • Economie
  • Beleidskunde 
  • Onderzoeksvaardigheden 

Jaar 3

Stage

Tijdens je stage in jaar 3 doe je onderzoek bij een organisatie. Ook op school ontwikkel je je verder tot professional.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Project Serious Gaming

Jaar 4

Minor en afstuderen

In jaar 4 verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden met een minor naar keuze. Onder bepaalde voorwaarden kun je een doorstroomprogramma voor een masteropleiding volgen. Daarna ga je afstuderen door als extern adviseur voor een opdrachtgever te werken.

Belangrijke activiteiten:

  • Minor
  • Afstuderen

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 oktober 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het toelatingsonderzoek. Voor informatie en inschrijving neem je contact op met Aob Compaz, een onafhankelijk bureau in Tilburg. Als je slaagt, dien je de uitslag van het toelatingsonderzoek vóór 30 augustus in bij de opleiding. Aan het toelatingsonderzoek zijn kosten verbonden. Je krijgt de helft van deze kosten terug na inschrijving bij de opleiding. Aanmelden doe je voor 1 september via Studielink.

Vragen over de 21+ toets stel je aan de instroomcoördinator

Praktische informatie Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Den Bosch