Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Als student van de hbo-opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement leer je maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Je geeft onderbouwde adviezen, met oog voor verschillende belangen.

Stel: de gemeente vraagt je advies te geven om de overlast door een groep hangjongeren te verminderen. Samen met de politie, woningbouwcorporatie en omwonenden ga je hiermee aan de slag. Of je wordt gevraagd om plannen te maken om de provincie Noord-Brabant in 2050 energieneutraal te maken. Of je ondersteunt een minister tijdens een debat in de Tweede Kamer met het beantwoorden van Kamervragen.

Tijdens de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement leer je hoe jij een bijdrage kunt leveren aan de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Zo kun je echt iets betekenen voor de samenleving. Ook leer je hoe het openbaar bestuur in Nederland en Europa is georganiseerd en hoe je publieke organisaties kunt managen en helpen verbeteren.

Iedere module werk je aan een grote praktijkopdracht. Hiervoor krijg je allerlei kennis en vaardigheden aangereikt. Ook is er veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Met de bachelor Bestuurskunde/Overheidsmanagement ontwikkel je je tot bestuurskundige. Ben je geslaagd, dan behaal je de titel Bachelor of Arts (BA).

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding in Den Bosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

Je verdiept je in maatschappelijke vraagstukken
Je leert adviseren in een politieke omgeving
Je werkt samen met het werkveld aan echte beroepsopdrachten
De opleiding is kleinschalig met veel persoonlijk contact

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met de hbo-opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement? Na je bachelor ga je werken voor de publieke zaak. Bijvoorbeeld bij de overheid, bij een maatschappelijke organisatie of een adviesbureau. Je kunt in vele soorten organisaties en in verschillende functies aan de slag.

Je wordt bijvoorbeeld beleidsmedewerker of projectleider bij een gemeente of ministerie, bij de politie of een zorginstelling. Of je wordt organisatieadviseur bij een woningcorporatie of onderwijsinstelling. Of misschien word je wel lobbyist in Den Haag.

Wij helpen je om in de loop van de studie Bestuurskunde te ontdekken wat bij je past.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Beleidsmedewerker

Als beleidsmedewerker maak je beleid dat bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Je onderzoekt en analyseert het vraagstuk en adviseert over toekomstgerichte oplossingen. Dat doe je in nauwe samenwerking met andere betrokkenen bij het vraagstuk.

Bestuurder

Sommige studenten worden na de opleiding zelf bestuurder. Als bestuurder neem je op strategisch niveau beslissingen over de koers van een organisatie en het te voeren beleid.

Bestuursadviseur

Als bestuursadviseur ondersteun en adviseer je bestuurders. Zoals een wethouder, burgemeester, minister of een bestuurder van een maatschappelijke organisatie. Je zorgt er onder andere voor dat de bestuurder beschikt over alle info om een goede beslissing te kunnen nemen en adviseert ook hierover.

Organisatieadviseur

Als organisatieadviseur analyseer en evalueer je de werkwijze en de prestaties van organisaties. Op basis daarvan doe je aanbevelingen voor verbeteringen. Of je begeleidt een veranderingstraject binnen een organisatie en helpt alle betrokkenen om de gewenste verandering door te voeren.

Projectleider

Als projectleider werk je samen met een team aan een concreet project binnen een organisatie. Je bent verantwoordelijk voor het plannen, coördineren, uitvoeren en beheren van het project. Je zorgt ervoor dat het project op een georganiseerde en effectieve manier verloopt.

Wat wordt er van jou verwacht

Als student Bestuurskunde/Overheidsmanagement voel je je betrokken bij wat er in de samenleving gebeurt. Je wilt graag een bijdrage leveren aan de maatschappij, vindt het leuk om je te verdiepen in maatschappelijke vraagstukken en denkt graag na over mogelijke oplossingen. Je bent doortastend, oplossingsgericht, onderzoekend en kritisch. Je bent communicatief vaardig: je zoekt de verbinding en kunt goed samenwerken.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je bachelor doorstuderen. Jij kiest een masteropleiding, zoals Bestuurskunde of 1 van de vele andere mogelijkheden. Je volgt dan meestal eerst een schakelprogramma. Bijvoorbeeld bij Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Onder bepaalde omstandigheden kun je een deel van het programma al tijdens je opleiding doen. Dat scheelt een jaar studietijd. De toelatingseisen voor masterstudies kunnen verschillen. Oriënteer je daarom vooraf goed.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Beluister de podcast Studiepraat

In deze podcast praten 4 huidige Bestuurskunde studenten over hun ervaring met de opleiding.

Verder lezen

Serious Game

Ik heb tijdens dit project vooral leren omgaan met weerstand en tegengestelde belangen.

Verder lezen

Verkiezingspodcast Bestuurskunde

Beluister de podcast waarin studenten met bekende politici praten over actuele politieke thema's

Verder lezen

Maatschappelijk probleem in beeld

Je gaat je verdiepen in een belangrijk probleem in de samenleving.

Verder lezen

Beleidsstudio: Beleid maken voor een echte opdrachtgever

Je gaat aan de slag om beleid te maken voor een concreet vraagstuk van een gemeente.

Verder lezen

Opbouw van Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

Studieprogramma

De opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement duurt 4 jaar. Elk jaar bestaat uit 4 modules van 10 weken. In iedere module staat een praktijkopdracht centraal. Hiervoor krijg je allerlei kennis aangereikt en volg je workshops en trainingen. Je zit in een klas van maximaal 32 studenten. Je wordt begeleid door een vaste coach en er is veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. De opleiding werkt nauw samen met de beroepspraktijk. Al in jaar 1 volg je korte stages en komen er gastsprekers.

Jaar 1

Jaar 1 bestaat uit 4 modules. Je begint met het in kaart brengen van een maatschappelijk vraagstuk voor een bestuurder van een gemeente of woningbouwcorporatie. Later ga je het functioneren van een overheidsorganisatie beoordelen. En ga je beleid maken om een vraagstuk gericht op gezondheid of duurzaamheid op te lossen. Je werkt stapsgewijs in kleine groepen en krijgt bij iedere stap feedback. Je wordt begeleid door een coach en er is volop aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Belangrijke activiteiten:

  • Binnenlands bestuur
  • Recht
  • Politicologie
  • Denken als socioloog
  • Evalueren van beleid: wat kost het en wat levert het op?

Jaar 2

Jaar 2 start met een module over Europa. Je doet mee aan een simulatie van de besluitvorming in Europa en brengt o.a. een bezoek aan Brussel. In module 2 maak je datagedreven beleid. In module 3 heb je vrije keuze: hier kun je je specialiseren in een thema dat jij interessant vindt. Module 4 richt zich op organisaties die willen veranderen. Hoe pak je dat aan? Ook in dit jaar staat de beroepspraktijk centraal en is er veel aandacht voor vaardigheden en jouw persoonlijke ontwikkeling.

Belangrijke activiteiten:

  • Europees bestuur en recht
  • Simulatie Europese besluitvorming
  • Datagedreven werken en AI
  • Moreel kompas en ethiek
  • Gastcolleges door professionals uit de praktijk

Jaar 3

In jaar 3 ga je je kennis en vaardigheden verder uitdiepen. Zo ga je samen met inwoners beleid ontwerpen om de leefbaarheid van een wijk te verbeteren en ga je je verdiepen in de uitvoering van beleid: welke uitdagingen komen daar bij kijken? Je gaat stage lopen in de praktijk en er is ruimte voor vrije keuze, zodat jij je verder kunt specialiseren. Bijvoorbeeld in het functioneren van onze democratie, de verspreiding van desinformatie en maatschappelijke onrust.

Belangrijke activiteiten:

  • Beleid ontwerpen samen met inwoners
  • Gedragsinzichten en psychologie
  • De uitvoering van beleid: van politie tot welzijnsorganisatie
  • Recht
  • Stage lopen in de praktijk

Jaar 4

In jaar 4 verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden met een vrijekeuzemodule. Vervolgens ga je leren hoe besluiten over maatschappelijke vraagstukken worden genomen. En hoe jij als adviseur van de bestuurder dit goed kunt begeleiden. Door rekening te houden met de politieke omgeving werk je aan je zogenoemde 'politieke radar'. Tot slot ga je afstuderen door een opdracht uit te voeren in de beroepspraktijk. Hierbij pas je alles wat je hebt geleerd tijdens de Bestuurskunde opleiding toe.

Belangrijke activiteiten:

  • Vrijekeuzemodule
  • Bestuurlijke besluitvorming
  • Binnenlands Bestuur en politiek
  • Afstuderen

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan een 21+ toelatingsonderzoek. Je meldt je voor 1 juni aan via Studielink. In Studielink sla je de stap 'Vooropleiding toevoegen' bij het aanmaken van je Studielink-account over. Na je aanmelding ontvang je meer informatie. Let op: er zijn kosten verbonden aan dit toelatingsonderzoek.

Voor meer informatie stuur je een e-mail naar de academie van Den Bosch.

Praktische informatie Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Den Bosch