Bestuurskunde/ Overheidsmanagement  deeltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

De deeltijdopleiding Bestuurskunde/ Overheidsmanagement is gericht op management bij overheidsorganisaties. Je gaat aan de slag met complexe en minder complexe maatschappelijke vraagstukken.

Tijdens de hbo-opleiding Bestuurskunde/ Overheidsmanagement deeltijd leer je maatschappelijke vraagstukken oplossen. Ook ben je continu bezig met het ontwikkelen, uitvoeren, bijstellen en evalueren van beleid. De vraagstukken kunnen groot en complex zijn of dichter bij huis liggen. Je volgt vakken als organisatiekunde, beleidskunde, economie en recht. Je leert over beleid en hoe je een politieke maatregel inleidt. Kortom: ga je Bestuurskunde studeren, dan ontwikkel je je tot allround beleidsmedewerker.

Bestuurskunde deeltijd is een brede vierjarige opleiding gericht op management bij de overheid. Je leert hoe het openbaar bestuur is ingericht. Hoe je maatschappelijke vraagstukken analyseert, informatie ordent en rapporteert. En je werkt aan competenties als samenwerken, onderzoeken en presenteren. Je leert hoe je overwogen beslissingen neemt en adviseert. Je doet veel praktijkopdrachten en ontwerpt en evalueert beleid voor opdrachtgevers.

De deeltijdopleiding Bestuurskunde/ Overheidsmanagement is interessant als je werkt bij de (semi-)overheid in een adviesfunctie. Je vindt alle aspecten van beleid ontwikkelen en uitvoeren interessant en wilt daar een belangrijke rol in spelen.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Praktijkgericht onderwijs
Specialisatie vanuit een bedrijfskundige basis

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Na de vierjarige studie Bestuurskunde en Overheidsmanagement bij de Academie voor Deeltijd heb je je bachelordiploma. Daarmee heb je de basis gelegd om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional.

Wat kun je worden met deze brede opleiding Bestuurskunde deeltijd? Je hebt goede kansen op de arbeidsmarkt. Veel bestuurskundigen werken in de non-profitsector. In de toekomst is de behoefte aan beleidsmakers bij verschillende overheden zeer groot.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Adviseur bestuur en beleid

Je bent specialist op het gebied van beleidsvoering. Je schrijft diverse plannen en adviseert het bestuur van een organisatie over het beleid.

Afdelingshoofd ruimtelijke ordening

Als afdelingshoofd stuur je de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling aan. Je adviseert het bestuur over complexe vraagstukken op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling.

Beleidsmedewerker bij de gemeente

Als beleidsmedewerker ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van een specifiek beleidsonderdeel van een organisatie of instantie.

Bestuurssecretaris

Je ondersteunt de directie van een organisatie en biedt ondersteuning bij het uitvoeren bestuurlijke taken.

Gemeentesecretaris

Als gemeentesecretaris leid je de organisatie en inspireer je het management. Je vertaalt de ambtelijke ambities van een gemeente en brengt deze in uitvoering.

Staffunctionaris

Je adviseert de managers in een organisatie, zodat zij onderbouwde beslissingen kunnen nemen.

Wat wordt er van jou verwacht

Hbo Bestuurskunde deeltijd trekt je niet voor niets. Je bent betrokken bij de maatschappij. Hebt oog voor wat speelt in je omgeving. Bent ondernemend, ambitieus en draagt graag bij aan de samenleving. Je bedenkt oplossingen en let op uiteenlopende belangen. Anderen zeggen dat je creatief en veelzijdig bent en lef hebt. Je organiseert graag. En je bekijkt maatschappelijke vraagstukken vanuit een beleidskundige, politieke en economische kant.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je bachelordiploma Bestuurskunde/ Overheidsmanagement deeltijd biedt onder andere toegang tot de masteropleidingen Master of Business Administration en Master of ICT & Business Innovation.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Er is een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Danny

Avans kon mij meer diepgang bieden. 

Verhaal van Danny

Opbouw deeltijdopleiding Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

Studieprogramma

De eerste 2 jaar volg je de Associate degree Bedrijfskunde en krijg je een introductie op algemeen management, personeels- en projectmanagement en een inleiding recht. Ook krijg je vakken als Nederlands, organisatiepsychologie, statistiek en een training managementvaardigheden.

In het derde en vierde jaar stroom je door naar de bacheloropleiding Bestuurskunde deeltijd. Je volgt vakken als organisatiekunde, beleidskunde, economie en recht. Zo ontwikkel je je tot allround beleidsmedewerker.

Tijdsinvestering

De deeltijdopleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement is te volgen op maandagmiddag en -avond in Den Bosch.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Bestuurskunde/ Overheidsmanagement deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

 • Associate degree

 • Wo-propedeuse

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Als je met de opleiding Bestuurskunde en Overheidsmanagement deeltijd start, dan heb je een relevante werkplek van minstens 20-24 uur. Hier:

 • krijg je ondersteuning van een begeleider op hbo-niveau
 • heb je voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot oplossingsgerichte professional
 • kun je bedrijfsgegevens, vakliteratuur en regelgeving inzien, materialen gebruiken en discussiëren over het vak
 • kun je praktijkopdrachten uitvoeren.

 Als je werkplek hier niet aan voldoet, kunnen we je adviseren een andere werkplek te zoeken.

Verkorte trajecten

Je hebt een certificaat of getuigschrift van een relevante opleiding op hbo-niveau. In dat geval kun je vrijstellingen aanvragen. 

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Bestuurskunde/ Overheidsmanagement deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Houd rekening met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 900 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd