Materiaal en ontwerp

In de cursus Materiaal en ontwerp leer je hoe je materialen gebruikt aan de hand van materiaaleigenschappen en krachtberekeningen. En hoe je je ontwerp omzet naar 3D- en 2D-tekeningen.

Je gaat aan de slag met het ontwerpen van kleine machines en constructies. Van belang daarbij is welke materialen je daarvoor gebruikt. Vandaar dat je in deze cursus veel leert over materiaalsoorten en over bewerkingsprocessen. Maar ook over de spanningen van materiaal. Je leert spanningen te berekenen bij bijvoorbeeld trek, druk en buiging.

Technisch tekenen

Je maakt 3D-tekeningen om je ontwerp vorm te geven. Daarna zet je deze om naar technische 2D-tekeningen. Daarbij maak je gebruik van CAD-programma SolidWorks.

Jouw ontwerp

Na deze cursus kun je zelf kleine machines en constructies ontwerpen, uitdetailleren en gereed maken voor productie, waarbij je rekening houdt met duurzaamheid, kostprijs en machinerichtlijnen.

Belangrijke onderdelen

  • Kracht en materiaal
  • Ontwerpen en construeren

Specificaties cursus

Cursusspecificaties  
Duur 14 bijeenkomsten in 20 weken
Lesdagen

Dinsdag van 14:40 – 16:25 uur (digitaal)
Dinsdag van 18:00 – 21:15 uur (Breda)

Leslocatie Breda, Hogeschoollaan 1
Studiebelasting 8 - 16 uur zelfstudie per week, naast bijeenkomsten
Toetsing Digitale toets, CSWA vaardighedentoets, beroepsproduct
Afronding Na succesvolle afronding, ontvang je een certificaat van deelname. Wil je de volledige opleiding volgen, dan kun je met jouw certificaat mogelijk vrijstellingen krijgen.
Kosten cursus € 3.630 inclusief toetsingskosten
Kosten studiematerialen Circa € 550
Start Week van 26 augustus 2024*
Aanmelden tot 30 juni 2024*

* Onder voorbehoud

Toelatingsadvies

Wij adviseren een havo- of mbo niveau 4-diploma en een relevante werkplek om de studieopdrachten uit te voeren. Kennis van wis- en natuurkunde en werkzaamheden in de techniek zijn een pre. Als je vragen hebt of je aanmeldt, krijg je een adviesgesprek met de studieadviseur, zodat je zeker weet dat de cursus goed aansluit. 

Aanvullende info

Deze cursus is onderdeel van de Associate degree en de deeltijdbacheloropleidingen Elektrotechniek, Engineering, Mechatronica en Werktuigbouwkunde. Je volgt deze samen met studenten van de twee- en vierjarige deeltijdopleiding. We noemen het hier een cursus, binnen de opleiding hebben we het over een module.

Cursusvoorwaarden

Je hebt als cursist verschillende rechten en plichten. Lees meer over de cursusvoorwaarden.